設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[黑膠碟] 我的年代, 我的黑膠

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

我以前(6-70年代)買唱片時,只會留意唱片的內容,不會留意mono/stereo的問題

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-6-4 21:22
我以前(6-70年代)買唱片時,只會留意唱片的內容,不會留意mono/stereo的問題
...

正常, 還有標價.

間中我是會同時買一對 mono + stereo 比較. 最後有些唱片只留mono, 有些就只留stereo.
而我都真係要留意

mono唱頭是不可以用在stereo 唱片上

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 50 + 50 原來係咁
old8woman + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-6-4 22:13
正常, 還有標價.  

間中我是會同時買一對 mono + stereo 比較. 最後有些唱片只留mono, 有些就 ...

mono唱頭(mono音响系統)我未接觸過
我認識我老公時佢套機已經是立體聲的

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 好時髦

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-6-5 19:38
mono唱頭(mono音响系統)我未接觸過
我認識我老公時佢套機已經是立體聲的  ...

如果接觸的是已經是stereo, 那麼意味住應是1960年左右吧?
我記得在香港, 差不多59年中才有立體聲機賣, 比美國約略慢了半年.

mono系統...當時我還未真正用hifi, 不過一些收音機就是也有phono 系統, 可以外接一台電唱機.

見過大老世府上就是有一套HH Scott 的mono, 他步入stereo 就只要買多一只喇叭, 換一台stereo pre-amp 就行了
他說, 2台mono amp (pre) 不行, 因為不能同時調2 channel 的大細聲, 所以要一台新的stereo pre-amp.
Power amp 就用回之前的了事.

當年HH Scott 真係仲靚仔過今日的金仔  
金面木箱, 好鬼classic
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Belafonte !
好chok 啊!

你又聽過多少張?

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
old8woman + 20 + 20 超正, 一定要加分!

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

豆丁唔明白點鮮我為左呢張又舊又有少少花的舊Capitol 唱片會開心到彈起, 豆丁話

都不是彩虹圈!

豆丁真是豆丁,
唉....就好似人只知Columbia 是Sony Columbia 而不知以前是 CBS Columbia 和淨Columbia

x

評分

old8woman + 20 + 20 正到爆

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

好多人都唔知呢張係乜,

拜托..., cover art上不是已寫了嗎?

此唱片的錄音好到極致, 不亞於Xavier Cugat 的唱片.

x

評分

old8woman + 20 + 20 大開眼界

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

近期所見,再版的黑膠唱片愈來愈多,而且和黑膠唱片週邊的產品也多了不少
但個人愚見認為,即使黑膠銷量大升,也已經無法取代CD(SACD)地位..............
雖然我本身喜歡黑膠唱片,但以聽音樂計,始終是CD為主要軟件
而且聽黑膠跟聽CD時,心情/心態也不一樣呢

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

看看我在另一討論區講黑膠的貼,已經是2014年的事,最初我貼的圖片只拍攝唱片
但卻被人懷疑我借別人圖發揮,所以之後所有黑膠唱片的圖片,均親自手持唱片拍攝
證明"這是我的唱片".............
而且統一用這圖片作頭像,vicky chan就是我

x

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
CDROMRW + 20 + 20 恭喜師姐! 。新嘜頭。
dc903 + 50 + 50 師姐又係chan 咁師弟叫 danny chan

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-6-14 19:56
看看我在另一討論區講黑膠的貼,已經是2014年的事,最初我貼的圖片只拍攝唱片
但卻被人懷疑我借別人圖發揮,所 ...

呢個世界上有種人叫 "行家" , 小小事係佢地眼中都好似會分分鐘斷佢糧水; 又有一批叫打手, 不論對錯都打一輪, 係要護主
在另一個數字壇, 見到某日一個自命前輩的在發帖空悲自嘆時, 後者仲有人狂擦鞋, 剎那間真係覺果度的人的水平真是好有限, 打破晒以前的形象.

我唔覺有必要去理人是不是偷圖, 事實上唱片...你以為世界只出一張甘少咩?  你係甘講我都唔信了.
(一些內部用來做testing 的當然除外, 因為真係可以只得一張而已)
但你要我信....留言中打一個"信"字, 又有幾難?  copy and paste 幾多過都得了
"不信"的都可以C&P  "不信""不信""不信""不信""不信""不信""不信""不信"....

今日呢個年代, 佢係要偷我圖都沒辨法, 偷完, 再PS過, 我又可以點呢?

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 基本網上的尊重禮貌 我已不想晒氣.

查看全部評分

還是好音樂最好.