設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[黑膠碟] 我的年代, 我的黑膠

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2018-5-30 21:18
Unforgettable 此曲錄過幾次.
大多的現在stereo 版, 我想信是那個The Nat King Cole Story 時錄的 stere ...

睇番D曲目,即係佢成隻碟重新再唱/錄多次喎!

1萬

白鑽玩家

老而不

CDROMRW 發表於 2018-5-30 23:00
睇番D曲目,即係佢成隻碟重新再唱/錄多次喎!

唔出奇. 因為是成名作
有fans 對我說, 每一個錄音都有少少唔同. 我印象中的mono版和stereo版的速度就已有出入

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
dc903 + 50 + 50 用家心得極具參考價值
CDROMRW + 10 + 10 聽家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

old8woman 發表於 2018-5-26 17:16
"Fisher"這個牌子消失多年了,記得50-60年代好常見

我曾經係朋友家聽過部 Fisher 四聲道擴音機播 Paul Mauriat  隻 El Bimbo,D 叮叮聲圍住嚟出,真後好新奇呀!

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +120 收起 理由
old8woman + 20 + 20 俾個Like你啦
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
kl122002 + 50 正到爆

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

CDROMRW 發表於 2018-5-31 12:18
我曾經係朋友家聽過部 Fisher 四聲道擴音機播 Paul Mauriat  隻 El Bimbo,D 叮叮聲圍住嚟出,真後好新奇 ...

係唔係好似有樂團圍住自己呢?

今日4聲道amp 其實已好平 (近乎賤價) , 只差在唔知仲work 唔work
除此amp外, 沒有什麼別的器材要求. 想玩下的可以入一台玩下.
反正唔用4聲道時都可以用2聲道
還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2018-5-31 13:15
係唔係好似有樂團圍住自己呢?

今日4聲道amp 其實已好平 (近乎賤價) , 只差在唔知仲work 唔wor ...

我都想呀!印象中剩係得D叮叮聲圍住嚟出咋!其他同前置喇叭出嘅一樣。

好似 LD 年代 AV AMP 出D Dolby Surround 差唔多。

1萬

白鑽玩家

老而不

CDROMRW 發表於 2018-5-31 13:38
我都想呀!印象中剩係得D叮叮聲圍住嚟出咋!其他同前置喇叭出嘅一樣。

好似 LD 年代 AV AMP 出 ...

係前置做主力, 後置的叫做 "有時有D野"
當年的廣告口號就是: "好似有樂團圍住自己"

明未?

下面是其中一張sample 碟:
https://www.discogs.com/Various- ... und/release/1639367

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 比人圍,即係比商人用術語迷惑圍住d羊!.

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

我也有四聲道(CD-4 format)的黑膠, 但從沒有用四聲道放過。我自己不認為四聲道比 Stereo 更合適聽音樂, 四聲道或者更多聲道比較合適用作看電影。
CD-4 四聲道黑膠的播放隨了要有 CD-4 解碼, 還要對唱片及唱針、唱頭有很好播放高頻的能力, 例如唱片唱舊了高頻減弱, 便會降低四聲道的效果。所謂多個香爐多隻鬼, 攪得咁複雜都好難好聲過 stereo, 為聽聽效果吧。

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 絕對認同
CDROMRW + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

kl122002 發表於 2018-5-31 13:52
係前置做主力, 後置的叫做 "有時有D野"
當年的廣告口號就是: "好似有樂團圍住自己"

SQ Quadraphonic 是另一種用於當年黑膠的制式,
但相信 CD-4 會比 SQ Quadraphonic 四聲道的播放效果更好。

1萬

白鑽玩家

老而不

機器我沒擁有過, 聽過demo . 是好玩, 是很好笑.
看著機器由盛極一時漸漸的放到成為特價品.

CD-4 , SQ 兩者中那個好一點....我真是沒什麼印象, 只是覺得意卻不太實用的東西.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

轉貼...家下我都好期待

KT的 觀塘好運唱片 :

https://www.facebook.com/RecordF ... 13383850462/?type=3

新貨剛折櫃,熱到隻狗咁!!!明天有大量新貨上架,大家不用問我有咩貨,好難一一回覆大家,鼓勵大家上來睇下,C D,黑膠都有!Thanks...,

註:明天6月1日起將會推出買膠送膠,買C D送C D,夏日熱爆大贈送回饋客户!指定送碟區,每人任選一隻碟!

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 熱,熱鬧d咪好囉

查看全部評分

還是好音樂最好.