設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: michael23x

[重低音] 分享升級Atmos及老秦用後感(前傳)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

582 發表於 2018-1-18 16:53
我相信大部份玩AV既師兄都唔會抗拒拳拳到肉既感覺,唔係點會咁多人學調教拾仔打心口呢?反而又肥又淋只係 ...

絕对認同師兄的觀点 玩AV 特别調校十仔 我初玩都係玩下潛力 包圍感 低頻大大份 但经經過一段時間後 把慨念改了 便盡量張十仔校到有缐條 較修身有速度 拳拳到肉 打心口最好 由於ㄧ次在友家中聪他的ㄧ套超级组合 其中用上2隻18寸的十仔 使我回家後 永遠難忘 使我马上要更换18寸十仔的念頭 最好係双18寸 因现用開是双15寸 玩AV就係有大買大 能拳拳到肉打心囗最理想 師兄对的

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

michael23x 發表於 2017-11-29 19:07
之後會再講下其實我天花同surround個位置裝得後左

Surround喇叭唔係耳仔高度?我幾年前setup,用atmos怕要改低幾呎。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

lnchu 發表於 2018-1-19 10:09
Surround喇叭唔係耳仔高度?我幾年前setup,用atmos怕要改低幾呎。

surround, surround back 嘅高度當然係ear level 最好啦! 我意思係surround嘅角度唔一定响耳仔後面, 就如下圖, 一般5.1嘅surround 係響耳仔後面90-110度, 但7.1因為有surround back, 所以surround 係可以裝响前過耳仔, 例如70-80度, 視乎各下家居環境! 我當初都照跟90-110, 但係改前左之後個包圍感同連貫性確係比90-110好

Projector: W2700 TV: 55 LG 9200
Player: Pioneer BDP LX58 & Q16
AV AMP: Pioneer SC LX-701 Power AMP: 秦朝 YC-7250
Subwoofer: 秦朝 BQ 3112D plus
Front : mission ZX4
Center : JBL LC1 Surround : JBL Cont

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

582 發表於 2018-1-18 16:53
我相信大部份玩AV既師兄都唔會抗拒拳拳到肉既感覺,唔係點會咁多人學調教拾仔打心口呢?反而又肥又淋只係 ...

多謝師兄分享
補充:大有大玩,細有細玩啦  

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Jesus + 10 + 10 絕對正確

查看全部評分

Projector: W2700 TV: 55 LG 9200
Player: Pioneer BDP LX58 & Q16
AV AMP: Pioneer SC LX-701 Power AMP: 秦朝 YC-7250
Center : JBL LC1 Surround : JBL Cont

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

michael23x 發表於 2018-1-19 14:42
surround, surround back 嘅高度當然係ear level 最好啦! 我意思係surround嘅角度唔一定响耳仔後面, 就如 ...

明白.圖片是現有我家後置喇叭位置.左右角以前用作聽5.1CD用,會改作Rear Height. 其他四隻Surround/Surround Back高度問題是否都要降低幾呎?Surround Back還可以,Surround就唔知點搞.
圖2加張接板放右喇叭.走鬼喇叭得唔得?我就是見你的喇叭都掛得高所以問.唔改低又如何?
其實另一邊才是L/C/R喇叭及幕.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

lnchu 發表於 2018-1-19 23:39
明白.圖片是現有我家後置喇叭位置.左右角以前用作聽5.1CD用,會改作Rear Height. 其他四隻Surround/Surro ...

可以降低緊係降低好啦! 平耳仔個效果會好好多!最低要求喇叭頂到地面1.8m或以下,最好係平耳仔!
當初我都想降低D,不過要就個環境同怕太太乍型,我又唔想朝行晚拆,所以唯有妥協啦

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

michael23x 發表於 2018-1-22 14:54
可以降低緊係降低好啦! 平耳仔個效果會好好多!最低要求喇叭頂到地面1.8m或以下,最好係平耳仔!
當初我都想 ...

高度已解决,加了張接得埋板仔。新問題就是我的surround speakers Energy EFX 係dipole speaker,想整到變monopole.拆開硏究吓先。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Michael師兄, 可否都PM我價錢同代理資料呢, 感激!!!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

eddie7132 發表於 2018-1-22 16:36
Michael師兄, 可否都PM我價錢同代理資料呢, 感激!!!

已pm

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

Michael師兄,可否PM我老秦代理個contact,謝謝。