設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 黑膠唱盤調校問題

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位 CHING 好,小弟有事想請教一下。剛剛入手的 Rega Planar 3 用得好開心,問題係我唔多識調教,因為之前用的入門盤乜都無得調。現在的問題係我將針壓調到官網講的 1.75g, 但就發覺播外圈的歌曲時,唱頭好飄,好易就跳入內圈幾格。我試過調高針壓,由 2.3g 去到 2.7g 唔同壓力都試過, 2.3g 係最接近官方數值而又唔出現跳線的問題。木耳話俾我聽調高左針壓之後聲音都無明顯分別,左右對稱,細節亦無多無少(應該係)。亦試過用呢個針壓將一面碟播完,去到內圈都無問題。想請問下:我應該keep 住呢個針壓值嗎?播得耐會對碟或者唱針有影響嗎?謝謝

鑽石玩家

先檢查唱臂高低和水平,再調針壓,太重聲音會死實又傷碟。

鉑金玩家

其實好多時都係耳聽為實, 先唔討論其正壓,偏壓,VTA, ANTI-SKITING問題, 單一個MM可換唱針頭用原廠同副廠個針壓已經唔同. 如果覺得飄就係針重唔夠, 師兄可以慢慢加重直至唔飄就得.
首要調好唱臂高底水平,同埋碟會有厚簿好難會一致,總會有分別的,慢慢用心去感受就得.

鉑金玩家

kl122002師兄都POST過好多有關唱盤SETTING技巧,你得閒追蹤下佢既POST就得

銀級玩家

1.調正唱盤水平
2.設偏壓=0
3.調整唱重=0
4.調整唱臂水平
5.調整針壓到1.75克,把唱頭放到唱片后
6.再調整唱臂水平
7.調整唱頭的外,內圓循跡角誤差,適當移動唱頭固定在唱臂的前,后位置,左,右角度
8.再調整唱臂水平,唱重,和偏壓
其它也請參閱唱盤使用說明書
請注意,放唱盤的位置,架,會有受回授影響

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
hiukong + 10 + 10 用家心得極具參考價值
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

好多謝咁多位ching 熱心回覆。原來我發覺做漏左幾個步驟。一心以為跟原廠唱頭同唱臂係應該已經設定好。今晚會跟ching 們的建議一步一步去做。謝謝!

1萬

白鑽玩家

老而不

幾位師兄都已說了我想說的說話, 不重覆了.

按理原廠來的東西是應set好, 不過也就是運送上撞碰會令設定有偏差. 建議是一步一步慢慢檢查 (當是由頭重新開始)

長氣post在此:
https://post76.hk/thread-265189-1-1.html

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
benwongkk + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

匯報一下先:尋晚用左d 時間由頭調校過,發覺:
1. 唱頭同唱臂角度唔平衡。唔賴得原廠,只怪我無檢查,太老定,以為出廠就set 好
2. 唱臂水平無調好
3. 偏壓無對應返正壓
簡單咁講就係基本上乜都無調校過,死得

調校完後宜家針壓去返原廠建議的 1.75g. 聽左兩隻碟都無跳線問題,安樂曬

再一次多謝咁多位師兄賜教

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
fungl + 20 + 20
kl122002 + 20 + 20 恭喜Ching!
benwongkk + 10 + 10 玩到好聲音就得..

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

hiukong 發表於 2017-10-20 08:23
匯報一下先:尋晚用左d 時間由頭調校過,發覺:
1. 唱頭同唱臂角度唔平衡。唔賴得原廠,只怪我無檢查,太老 ...

C兄,你好我啱啱買咗rega p3完全唔識較,C兄可指教下嗎?

鑽石玩家

James1967 發表於 2022-4-17 07:06
C兄,你好我啱啱買咗rega p3完全唔識較,C兄可指教下嗎?

師兄, 指教唔敢講, 大家研究下. 不如你講下對下面步驟邊一步唔明, 或者做到邊一步遇到問題?

1.調正唱盤水平
2.設偏壓=0
3.調整唱重=0
4.調整唱臂水平
5.調整針壓到1.75克,把唱頭放到唱片后
6.再調整唱臂水平
7.調整唱頭的外,內圓循跡角誤差,適當移動唱頭固定在唱臂的前,后位置,左,右角度
8.再調整唱臂水平,唱重,和偏壓