設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: sharkpigyu

[家訪討論] 終於邀請到Pac兄家訪小弟

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

每次幫D師兄SET機都好開心咁走
因為每次都見到由心而發的笑容,小弟認為影音系統不論平與貴都應該有它本身的應有表現,而我地玩影音的玩家就是要把它應有的表現發揮出來。
不要埋沒好器材、每次同D師兄SET機都會一路SET一路講解、而且要佢地自己動手去攪,目的就系要佢地明白點解要咁SET?
等佢地繼續有興趣去改進自己套系統.玩影音的樂趣就由此而來了‧
在此希望各師兄多多分享心得、好使個個玩得開開心心

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
Ken134547 + 10 + 10 一定要加分
matt88p + 10 + 10 絕對認同
carreyjim + 10 + 10
jason1969 + 10 + 10 一定要加分
sharkpigyu + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

jason1969 發表於 2017-10-11 09:50
有Pac高人指點快d上DD15+,打心口咁打

我都想上dd15+ 不過奈何地方擺唔落 始終玩音響同家居要作出取捨 如果我有一個好似精神哥甘嘅私人影院 甘就點玩都得啦

黑鑽玩家

pac 發表於 2017-10-11 13:49
每次幫D師兄SET機都好開心咁走
因為每次都見到由心而發的笑容,小弟認為影音系統不論平與貴都應該 ...

經過pac兄嘅建議後 今日就整左3樣最簡單嘅野先

第一就再墊高少少隻中置 pac兄覺得隻中置墊得不夠高 同皇帝位ear level差少少 好彩係櫃桶搵返啲陳年舊釘墊 而家就同ear level同一level啦!

第二我又係係櫃桶搵到啲陳年舊餅墊 甘就唔好嘥啦 墊埋部203先 希望聲效會有少少改善 本身唸住用老婆副麻雀裹面個啲士啤麻雀墊住先 不過好彩又比我搵到啲餅墊

第三就將部cdp嘅電源同部lexicon後級電源交換插 cdp就插落個比較好嘅電源處理器度 至於lexicon就插落無甘好嘅電源處理器
Pac兄話lexicon後級唔係太需要太好嘅電源處理器比佢 其實就甘插牆身都ok 但cdp就應該比更好更乾淨嘅電源處理器佢 表現應該會有所提升! 而家慢慢聽下試下 希望有所改善!

至於pac兄嘅其他建議 就並非一朝一夕可以做到 要聽多試多家訪多 從而希望令自己領悟到!

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
Ken134547 + 10 + 10 超正
jason1969 + 10 + 10 報告非常詳盡
pac + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

sharkpigyu 發表於 2017-10-11 15:04
經過pac兄嘅建議後 今日就整左3樣最簡單嘅野先

第一就再墊高少少隻中置 pac兄覺得隻中置墊得不 ...

203釘墊試下不墊203腳位,是墊203機底

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sharkpigyu + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

pac 發表於 2017-10-11 15:17
203釘墊試下不墊203腳位,是墊203機底

轉左啦! 原因是否甘樣擺部203會更加防震?

白鑽玩家

sharkpigyu 發表於 2017-10-11 16:28
轉左啦! 原因是否甘樣擺部203會更加防震?

應該會爽聲D

黑鑽玩家

評分

sharkpigyu + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

PAC最有耐性教我最好師兄(雖然自己有啲白痴)

評分

sharkpigyu + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2017-10-10 20:01
師兄器材了得,
小弟袛是錦上添花

PAC 兄出手