設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Msuper

[討論] 大家認為買家Bid到呢個價, 係咪真係會成交定棄標 ?

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

都好,起碼引得大家有話題聚會。

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
Msuper + 10 + 10 都係架有機會大家吹下水
窮小子 + 50 + 50 羊羊C兄好~難得大家仲關注(舊版CD).

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

That's why Yahoo stop auction

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
CDROMRW + 10 + 10 唔再係拍賣囉?
Msuper + 10 + 10 如果真係實行,好多買家無癮

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

我當然明白二手拍賣場有好多賣家做價,若果呢種情況當然唔值得我去研究。但因為大家只睇到一個拍賣結果,我係一直觀戰睇住賣家第一日出 "禁區" 同其它 CD

我最鍾意分析
(1) 賣家同一時間放了10幾只頭版 CD 出來,唔係只放 "禁區" 一只, 其它 CD 成交價有d我感覺是偏低了,即唔存在做價!

(2) 賣家第一批 CD 放出來,全部無寫 CD 內圈碼/內圈碼相片都無拍,要等好幾個買家發問先識在介紹補回形容。連 Sanyo / Sony 都無概念,標題只簡單寫日本制,證明了買家真係初哥。

(3) 正常結標黃金時間係晚上 23點前,去到零晨 00:45先設為預算結標時間,禁夜結標減少了買家落 Bid 機會,新手是也!

所以我結論呢單天價結標應該唔關賣家事!
再講,賣家做價目的是什麼 ? 梗係賣碟有水魚上釣,禁 A 拍賣做價 $49,888成交, B拍賣又係一樣 $49,888直購,一樣價無著數邊只水魚上釣呢 ? 梗係一邊做 $49,888 另一邊 1/3 或者 1/2 價錢去吸引買家啦!除非賣家唔係要賣只 "禁區" 只係借此宣傳,吸引買家去睇他的拍賣場!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
tlsk + 50 + 50
CDROMRW + 10 + 10 所以你係富大帥囉^_^
窮小子 + 50 + 50 原來隻 蒨文 chi chi chi ~ 要 over 2000 .

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

都係做市, 拍賣是完左, 有個記錄, 甘樣如果是開鋪或者寫手就仲可以順手賣廣告, 加上呢個post成為話題.
不過是不是真的完成交收是另一回事了.

你問我, 一張廣東CD若要過500, 我己覺係笑話.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2017-9-13 19:40
都係做市, 拍賣是完左, 有個記錄, 甘樣如果是開鋪或者寫手就仲可以順手賣廣告, 加上呢個post成為話題.
不過 ...

咁有好多cd都過500喎!
過1000都好喎!

1萬

白鑽玩家

老而不

mankit9998 發表於 2017-9-14 01:11
咁有好多cd都過500喎!
過1000都好喎!

廣東歌又不是真的斷版不出, 舊碟的價一次又一次賭命的升上去,  唔係為左做價做市況做交投現像做話題, 甘係做乜?
真係有甘神心覺得係世界珍寶文化遺產? 甘不如去蘇富比拍賣了.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2017-9-14 06:41
廣東歌又不是真的斷版不出, 舊碟的價一次又一次賭命的升上去,  唔係為左做價做市況做交投現像做話題, 甘 ...

舊版唔一定好聲啲 都係一啲啲

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Msuper + 10 + 10 又係一個極具爭議的問題
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2017-9-14 06:41
廣東歌又不是真的斷版不出, 舊碟的價一次又一次賭命的升上去,  唔係為左做價做市況做交投現像做話題, 甘 ...

買得起嘅多數都唔係香港人
九成九都係上面派落黎嘅人
雖然再版一路都有出
但舊版係少點數碼味
大多數同胞鐘意聽廣東歌
呢方面佢地可能較為醃尖
香港人聽得出未必係好事

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
窮小子 + 50 + 50 有要求 ~ 就要付出 ( 無奈十無辦法 ).

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HD_2 發表於 2017-9-14 10:01
舊版唔一定好聲啲 都係一啲啲

我同意舊版未必一定靚
但新版都唔會好過舊版
我本身並唔係炒家
超過兩舊半嘅cd
我會考慮好耐都唔一定買

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Msuper + 10 + 10 我覺得用比例計,靚舊版普遍好過新版.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

mankit9998 發表於 2017-9-14 10:34
買得起嘅多數都唔係香港人
九成九都係上面派落黎嘅人
雖然再版一路都有出

又未必的, 香港係有一班低調的有錢人 . 之前不是有一個入左獄咩?

這現像常見在ebay 係一位人兄出左一個大數額而其他人不停去試摸頂 .
好多時候在最後是沒了成交, seller要重登或者問有沒有參加過bid的人想要.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
窮小子 + 50 + 50 認同~嗰部分香港人只聽80-90年份(舊版碟).

查看全部評分

還是好音樂最好.