設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[CAS音響] 人造木耳大測試之Esoteric N-05個人聽覺報告

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

DBBoy 發表於 2017-9-4 22:38
我都加把口先,我都係用家二嫂f03a+n05+k05+g02,识同師兄讲讲多一分甜味和飘逸,但听network f ...

CHING有無試過K05直出, 同埋K05->N05再出既分別? 小弟都好想知K05本身既解碼部分同N05既解碼部分係點比較~!! {:9_428:}

黃金玩家

ykluk 發表於 2017-9-5 10:53
CHING有無試過K05直出, 同埋K05->N05再出既分別? 小弟都好想知K05本身既解碼部分同N05既解碼部分係點比較 ...

先讲我有直出k05去f03a,而家主要听sacd至会咁做,因n05係唔可以读sacd signal,n05同k05去f03a都係用acoustic revive 同型号线 xlr,但唔记得number。我试过普通cd係直入amp同经n05入amp嘅分别只係中高频比较柔顺,再悦耳dd,低频嘅劲度同层次係冇乜分别,而中高分析力亦係差唔多。如果听人声,弦乐会比较容易听出嚟。唔好怪我,小弟词窮,唔识咁多形容词。不过我相信而家k05x係会同n05听感分别唔大。

鑽石玩家

DBBoy 發表於 2017-9-5 12:32
先讲我有直出k05去f03a,而家主要听sacd至会咁做,因n05係唔可以读sacd signal,n05同k05去f03a都係用aco ...

小弟都心思思想學CHING咁入K-05X玩下SACD, 所以想知SACD直出AMP同其他CD versions (e.g. UPMCD, XRCD, LPCD, etc.) 經N-05出AMP係咪真係冇好大分別?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

先讲我有直出k05去f03a,而家主要听sacd至会咁做,因n05係唔可以读sacd signal,n05同k05去f03a都係用aco ...

小弟唔太明, CHING意思係, K05直出同經過N05既分別唔大? 咁N05喺你系統下咪無用囉~?? {:9_419:}

黃金玩家

ctmk 發表於 2017-9-5 13:42
小弟都心思思想學CHING咁入K-05X玩下SACD, 所以想知SACD直出AMP同其他CD versions (e.g. UPMCD, XRCD, LP ...

我唔可以答你同一隻碟,cd同sacd嘅分别,因我唔会咁买碟去比併,但凈sacd效果,我"个人"听感嚟讲係唔觉佢特别好好声,可能係而家sacd只不过係商业挂钩嚟赚钱,里面因由我都係听番嚟,唔适宜係度当专家讲。其实只要錄音时做得好,16/44.1已经好靓声

黃金玩家

ykluk 發表於 2017-9-5 14:29
小弟唔太明, CHING意思係, K05直出同經過N05既分別唔大? 咁N05喺你系統下咪無用囉~??   ...

係有听感上会觉得悦耳d,当然我买果代仲有k03,可能同n05有得比或好过。但我买n05除咗我想要玩到network之外,仲有佢可以播dsd,k05唔可以,但唔介意用电脑播tidal嘅话,k05嘅dac唔係唔听得,一样可以,要睇自己取捨,毕竟而家n05係比我买果时又贵几千。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
ykluk + 80 + 80 報告非常詳盡

查看全部評分

黑鑽玩家

ykluk 發表於 2017-9-5 10:53
CHING有無試過K05直出, 同埋K05->N05再出既分別? 小弟都好想知K05本身既解碼部分同N05既解碼部分係點比較 ...

K-05 uses previous generation AK4399 DAC chip - USB interface has an issue, cannot use asynchronous USB with latest Mac OS

K-05X: new generation AK4490 DAC chip, fixed asynchronous USB issue with latest Mac OS

N-05 = K-05X with SACD transport replaced by the network board, they have the exact same DAC chips and analog circuits

評分

ykluk + 80 + 80 數據有出處

查看全部評分

黃金玩家

師兄可能会问我: 乜你有好多dsd咩?只不过我有部tascam dsd recorder,得闲咪玩下啰。但上面我曾经答过另一位師兄话而家sacd声並非咁好声,但我想讲一下我试过16/44.1upsampling同dsd实时錄音对比,係实时錄音嘅音乐比较实在顺滑d,upsampling感觉上比较虚d。如果有d師兄问我,咁你又买部dsd recorder?唔买唔试过又点知呢!

評分

ykluk + 80 + 80 俾個Like你啦

查看全部評分

黑鑽玩家

N-05 can play DSD64 and DSD128 files from NAS.

(You can rip your SACD to DSD files, but that requires a few models of Oppo or Pioneer.)

黃金玩家

wklie 發表於 2017-9-5 18:13
N-05 can play DSD64 and DSD128 files from NAS.

(You can rip your SACD to DSD files, but that requ ...

係,但我暫時唔会為rip sacd就買机去搞住,直接播碟算囉。