設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 大佬John

[XB360] Silent Hill Homecoming 入手

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

我想玩處境解謎....
上代機有隻咁既野, 我覺得佢係作為Survival horror捉到個平衡位, 有解謎之餘又有RE4果種節奏
仲可以行住咁射, 我玩完呢隻先玩RE4, 感覺好似退步左咁企左o係度...
呢隻野係走左入死路喇好明顯...聽都未聽過哩
全game 無地圖, save point只可以用一次...
[youtube]LhKNtq3G4zQ[/youtube]

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我想玩處境解謎....
上代機有隻咁既野, 我覺得佢係作為Survival horror捉到個平衡位, 有解謎之餘又有RE4果種節奏
仲可以行住咁射, 我玩完呢隻先玩RE4, 感覺好似退步左咁企左o係度...
呢隻野係走左入死路喇 ...
大佬John 發表於 2009-12-16 22:30

我以為你只玩日系tim....
你呢隻中文叫「極度心寒」,我在xbox時已經玩過,事實上佢係BH4之後推出的。
極度心寒不論畫面、氣氛及壓迫感都係BH之上,只係名氣不及....
只係因為佢係鬼老GAME,HK冇咩人玩啫。
極度心寒我最中意開頭D雨水整濕晒個畫面黎玩果part。

其實你覺得bio記好得咩....??
我唔知點解你會覺得BH有Survival horror,
Survival horror,壓迫感好重要,但BH一向都冇壓迫感,你覺得無啦啦跳隻野出黎嚇你等於壓迫感??
bio記只係名氣大,講恐怖佢唔及「零」系列,壓迫感又唔及EO,
純粹就係識跳隻野出黎嚇你.....呢招嚇得你幾多次???
好多人都係因為FANS及追故事而忠於BH系。
早年BH消量已經飽和,主要係因為FANS支持,同期「零」系列亦好順手地連續得到日本三大恐怖之首,BH三甲不入。
如果廠方仍要在掌握唔到恐怖而堅持恐怖,那就是死路。

BH系列一開始係AVG類,BH4後改為ACT類,已明確地表明BH已經要擺脫舊系統。
因此,BH本身就係一隻嚇唔到人嘅恐怖game,如今直接偏向動作game,等故事漫延落去,與其不恐怖不如直頭唔恐怖。
你地舊FANS覺得BH已不再BH,但對廠方及新玩家黎講,這時成功的,因為消量明顯上升。

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

我一向o係PC上高係玩 用mouse click, 唔會扣血唔會死既純avg, 即係Longest journey, Broken Sword 果D(故仔似奪寶奇兵,有Templar, Assassin果D野)... 全都係鬼佬野...我都唔鐘意就咁彈出黎,再加一下刮黑板聲效 嚇人既dirty trick...睇戲都唔會揀果D恐怖片...除左Silent Hill好應真緊張玩之外其他Survival horror 我只係好casual 咁玩下(BH, 恐龍危機 lol 我眼中係同一樣野), 個故仔係點我都冇追究, 玩完一次就唔會再諗, 但係玩Silent Hill 就連發夢都係Silent hill, 就連上面講隻cold fear我周不時都仲記得...... 可惜PS3閹左向下相容..唔係我一定係買PS3玩煲埋零 果堆game...
Broken sword 4
[youtube]kcaapYjpZEU[/youtube]
Longest Journey
[youtube]7NR00lMifBc[/youtube]

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我一向o係PC上高係玩 用mouse click, 唔會扣血唔會死既純avg, 即係Longest journey, Broken Sword 果D(故仔似奪寶奇兵,有Templar, Assassin果D野)... 全都係鬼佬野...我都唔鐘意就咁彈出黎,再加一下刮黑板聲效 嚇人 ...
大佬John 發表於 2009-12-17 00:28

零xbox都有,畫面又靚D,仲有DD5.1,只可惜冇出第三集~~~

三潮玩家

有緣就入..
    * Fatal Frame™ II: Crimson ButterflyTM2        零:紅蝶 2

http://www.xbox.com/zh-HK/suppor ... bilitygameslist.htm

三潮玩家

打左陣Homecoming ...某D位frame rate好低...
震制又唔多震, D聲仲時不時斷開...
唔知係咪見佢又出PSP game又Wii game... 依家感覺好似脫離左SH主線(唔指故事, 係個feel)... 話時話佢個名冇提過係Silent Hill 5, 似乎意味呢隻係出o係本世代機既外傳game, 同Shattered memories, Origins 果D等衡...

銀級玩家

打左陣Homecoming ...某D位frame rate好低...
震制又唔多震, D聲仲時不時斷開...
唔知係咪見佢又出PSP game又Wii game... 依家感覺好似脫離左SH主線(唔指故事, 係個feel)... 話時話佢個名冇提過係Silent Hill 5, 似 ...
大佬John 發表於 2009-12-19 19:48

都講左啦,Homecoming係搵人做,唔係KONAMI做,
所以除左個名係叫Silent Hil同架構之外其他都唔同晒。
所以唔用Silent Hill 5係好正常。

我就未玩過,隻GAME一出 P3版d友仔都插到隻game PK,
搞到X360出果時冇人買,自然貨到少左,因此好難搵。
但當然,亦有人話好玩。

三潮玩家

話佢好玩又唔錯晒既~ 到依家為止都仲"真係玩到, Save到", 未遇到爆粗口位...
果D錯處忍得到既都可以忍住先. e.g. framerate 低到連女人都睇得出, 咪當佢係電影手法囉lol, 又有時明明D怪狗o係墳場個area, 我o係自己屋企後園都聽到D狗叫..咪當係隻game突登嚇我囉.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

等緊Wii果隻remake第一集日版出, 美版評語好似唔錯!
至於呢隻日本方面都唔當係正傳, 仲取消發售, 可能太雷作 囧

三潮玩家

正話重頭打過, 打返Hard mode. 有人o係屋先玩Normal
Normal D怪太易, 但hard又有D吃不消, 成排子彈先KO一隻"煙剷"
不過可以運用下熄燈熄Walkie對付多隻怪, 熄燈同女護士 4P 亂插 都可以一滴不漏