設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: p76marco

[討論] network switch 對 network player的影響

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

p76marco 發表於 2017-8-21 13:55
DS214play.->cisco switch ->Teac NT503

我都覺得未必關事,但係一路都無問題,唔記得幾時開始有問題, ...

DLNA 係一個好簡單嘅 protocol,Server / Client / Control Point 都有可能影響播放,可以試吓唔同嘅 software,要搵到邊個出問題就要花多啲時間。

其實小弟唔建議用 NAS 作為 player 嘅,師兄可以試吓其他方法,例如用 RasPi 3 接 USB DAC,呢個係一個經濟又好聲嘅方案。

黑鑽玩家

ming 發表於 2017-8-21 14:12
無錯,因為我都有nt503,初時好正常,我都買咗幾個月
6月中開始,時常連不到網絡,但我的網絡設備一切正 ...

謝謝資訊,我會留意下。
如果係就麻煩。
55HZ1000, HT-A7000/SA-RS5, UD-503, Adam A5X, AKG 712pro, Audio Technica AT-LP120X

黑鑽玩家

wklie 發表於 2017-8-21 14:34
Disable Jumbo Frame in *everything* on your network

Managed switch can be bad for network audio, es ...

thanks. I will check for all jumbo frame settings.
I have not got any managed switch yet. but will connect directly to router instead of switch and test again.
55HZ1000, HT-A7000/SA-RS5, UD-503, Adam A5X, AKG 712pro, Audio Technica AT-LP120X

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

係咪用緊sg95d?
唔好介意我問個最基本問題,有冇熄咗個switch再開返睇下係咪正常返?  sg95d有時會咁㗎。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

黑鑽玩家

nicknick 發表於 2017-8-21 16:24
係咪用緊sg95d?
唔好介意我問個最基本問題,有冇熄咗個switch再開返睇下係咪正常返?  sg95d有時會咁㗎。 ...

Agree. In the company I work we already have two commercial-grade switches became dead, and a third one is dying.  The cheap switch under my desk also needs to be power cycled every few months.

黑鑽玩家

nicknick 發表於 2017-8-21 16:24
係咪用緊sg95d?
唔好介意我問個最基本問題,有冇熄咗個switch再開返睇下係咪正常返?  sg95d有時會咁㗎。 ...

SG90D. 有restart.

銀級玩家

工作上, 試過packet drop係因為network cable, 仲要係用用吓先出現

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我有經驗係router 由lan (10米) 直去nas 時很不穩定, 登入唔到及停播。

一來是qnap 的app 很差, 二來是lan 線唔好

最後換成lan to fiber switch 後, 問題解決

黑鑽玩家

其實好多時未必關Switch事,尤其是用了(work過)ㄧ段時間,新暨Switch唔似要常reset個buffer. 看你個駁法,問題一係就DS214, 尤是DS214装佐其他plugin, Apps,令佢做player個part出事。要試的話,可将DS214其他services/Apps暫時停佐,剩做player睇下點。  其二可能是Teac NT503, 呢隻503可做player又可纯做streaming device,或剩做DAC。你的駁法似當佢streaming device. 如你想isolate呢個,可以用部手機(或電腦)行DLNA, stream隻flac比佢試試就知,如果同是Skip, 問題就多是503.

黑鑽玩家

暫時解決了,之前係用Home Media方式play,即係當network drive smb咁讀file。聽師兄講用dlna的情況,所以試下轉用dlna,停晒nas其它service,就好似無問題。