設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wman

[喇叭組合] 真正的戲院音效感受

鑽石玩家

其實都唔駛解釋咁多,  都話講到尾都係自己少少聽感,  有人覺得咖哩魚蛋好食, 有人鍾意加豬皮蘿蔔,  其實冇話乜嘢最好,  天龍, 馬蘭士, Yamaha, 安橋, anthem,  Arcam,  都必定有自己嘅好處,  每個人心目中都有自己鍾意嘅嘢, 不過喺眾多牌子入面小弟揀咗pioneer, 因為真心覺得佢嘅功能獨當一面,  咁好正常你唔鍾意佢唔欣賞佢, 你唔會揀, 係咪????  咁人哋問你佢嘅優點嘅時候,  你會寫佢嘅優點亦都係咪好正常呢????
講真我寫長篇大論回應其實只係因為畀某人講咗一句"問得好", 咁當要解答嘅時候,  梗係會講返一啲自己覺得兩個牌子唔同嘅嘢,  裏面未必一定啱曬,  揸的士個人都未必識整的士,  但係多多少少一定講得到的士性能同巴士嘅分別, 但係唔代表我叫人唔好坐巴士,  其實我從來都係學嘢心態,  好似Anthony兄set投影機好靚,  專心問多啲學囉,  MDLP兄set pioneer好專業,  知識very pro, 咪又係專心問多啲學囉,  所以我同樣尊重!!
我只係好怕一啲又要問你, 但係問完你又唔信你, 唔信你但係自己又要走去試,  試完之後又要叫你幫佢搞,  但係最後反轉豬肚話你係衰人.......Anyway, 都係一句,  最好我可以識曬世界上所有音響知識,  但係永遠冇可能,  所以永遠只能夠回答一啲自己識嘅嘢, 唔一定啱,  錯嘅大師們亦都可以矯正小弟,  小弟真係唔介意學多啲嘢,  真心話!!  

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kargo_wan + 10 + 10 認同

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qq1122yq 發表於 2017-8-11 17:46
你好師兄,我只是食花生路過的呢  

照意思 現實看到閃電,之後行雷

Q姐好耐無見

評分

qq1122yq + 10 + 10 鄧麗欣你姣!

查看全部評分

白鑽玩家

matt88p 發表於 2017-8-11 23:40
其實都唔駛解釋咁多,  都話講到尾都係自己少少聽感,  有人覺得咖哩魚蛋好食, 有人鍾意加豬皮蘿蔔,  其實冇 ...

其實鐘意問的話都可以問吓樓主個主題: "真正的戲院音效感受"

真正的戲院音效係點樣界定?

評分

matt88p + 10 + 10 又係喎!!

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

多謝大師指㸃迷津我去呢間戲院聽及看裡面所設置的戲院级别設備 ,到時我ㄧ定會細心欣賞及感受這戲院的的音效 ,多謝推介

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

matt88p 發表於 2017-8-11 23:40
其實都唔駛解釋咁多,  都話講到尾都係自己少少聽感,  有人覺得咖哩魚蛋好食, 有人鍾意加豬皮蘿蔔,  其實冇 ...

Matt兄

百家百貨 百貨百客
人家用甚麼小弟無權過問,亦無興趣過問,大家本著互相尊重各人選擇
自己喜愛嘅讚多兩句,自己唔鍾意唔啱聽嘅亦唔駛有意無意踩兩腳。
全世界得一個牌子亦唔係好事。

講返我問Matt兄你嘅問題,好多時太多post時間少,好多post無睇內容評個分就算,
睇得嘅我都會用心去睇,唔明所以會問。

Matt兄你講

講返粒晶片處理器,  如果講睇戲分析力,  好多高手都應該知道, ES9016s晶片絕對比AKM晶片強,  ES晶片分析力較高,  咁當然公平講一句,  AKM晶片喺音樂分析上應該會高班過ES小小,  但係大前提係,  天龍本身又唔係著重還原音樂感.....

呢一句睇落好似一個帶有權威性嘅講法,因為"好多高手都知應該知道"
所以小弟先想問清楚甚麼是[ES9016s晶片絕對比AKM晶片強,  ES晶片分析力較高........AKM晶片喺音樂分析上應該會高班過ES小小]
因為小弟唔係高手,所以唔明,如果話ESS比較有分析力,而AKM比較有音樂感可能我會明啲

小弟理解
分析力一般係多細節,速度快,尾味短,缺點可能係簿聲
音樂感係尾音長,速度慢,聲音可能厚啲。

小弟大約五年前用的DAC Mytek 192DSD 用的正是ESS9016(唔記得有無S)DAC芯片
Mytek 192DSD應該係第一件用ESS9016嘅產品
無幾耐換咗Benchmark DAC2 HGC都係ESS9018
http://chhanthony.blogspot.hk/20 ... benchmark-dac2.html

一年後換了雙ESS9018的L.K.S.
http://chhanthony.blogspot.hk/2013/09/lks-audio-mh-da002.html

而Anthem用嘅應該係AKM4490EQ

小弟正正用過晒Matt兄所講嘅DAC,只知道佢地係一粒集成度高跑spec嘅八聲道DAC,但真係唔知AKM音樂分析力好啲而ESS睇戲時嘅分析力絕對強啲。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
carreyjim + 10 + 10 絕對認同
naviwow + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

鑽石玩家

chhanthony 發表於 2017-8-12 09:56
Matt兄

百家百貨 百貨百客

其實Anthony兄,  唔係話權威說法,  你誤會咗我喇,  講到尾都係自己少少感覺啫,其實攞出數據出處真係冇得好講, 因為根本冇啱同錯,  我攞番的士巴士做例子, 可能有人上網講好多數據講到巴士點樣唔好的士點樣好,  亦都有好多數據調轉講,  咁好簡單,  睇數據嘅人, 心裏面buy啲乜嘢咪覺得邊個數據啱囉, 其實喺呢度已經可以引起好多的士巴士嘅爭拗, 講真音響世界, 真正PRO嘅人有幾多?? 我自己就肯定唔係!!  真正客觀嘅有幾多??   我相信每個人都帶有一份主觀!! 包括我自己都想盡量客觀, 但係有時真係好難, 我亦都相信好多高手其實都係靠經驗累積,  上網研究文章增加自己嘅知識, 好簡單試問有邊個高手買部av amp返嚟會拆開佢睇下裏面有啲乜嘢先,  之後逐粒嘢攞出嚟,  研究下跟住睇下係咩嚟, 每一個部分解釋清楚點樣用,  裏面係有啲乜嘢, 係咩原理, 乜嘢設定,  點樣分工, 我相信真正知道嘅人就淨係得工程師, 就算唔同牌子嘅工程師要鬥理論,  我諗兩班人已經可以拗到天昏地暗, 咁最後有冇結論??  冇......!!!!  
唔扯咁遠,  講返我自己對兩粒晶片理解同埋感覺,  第一當然係喺76呢度睇好多資料, 第二就係上網睇好多唔同網站資料, 第3 好簡單因為兩部我自己用過嘅onkyo 3100 and pioneer 901, 兩部機正正用嘅就係onkyo AK4490, AK4458 / pioneer ES9016, 簡單講我嘅感覺就係我之前寫出嚟嘅嘢,  ES分析明顯較強, AK喺某啲層面上音樂感較為豐富, 但係喺睇戲尤其是大場面嘅時候,  相對比較失色,  聲音亦都比較慢,  但係有一點我要非常非常非常清楚講出,  呢個係"小弟嘅聽感,  小弟嘅聽感, 小弟嘅聽感",  我要重複三次, 我亦都相信我對我"自己隻耳仔"絕對有資格有自己嘅聽感,  有自己嘅分析,  有自己覺得好同唔好嘅嘢!! 講到尾我會講一大篇嘢,  只係因為有師兄問我天龍同先鋒嘅取向分別, 咁我都係講一啲自己心目中認為係啱嘅嘢,  其實係咪代表我唔啱我唔應該講?? 論壇係畀人分享, 我相信每個人心裏面都明白呢一點,  只不過好多時係過唔到自己畀人挑戰或者挑撥嘅時候一瞬間嘅感覺,  如果大家都能夠平心而論(雖然冇可能),  我諗能夠學到嘅嘢會更多更多!!  {:9_428:}
有時小弟成日同朋友講笑,  如果大家都係一部av amp,  有情緒嗰陣cal一cal,  可能EQ真係會高好多!!  

評分

yessunny166 + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

matt88p 發表於 2017-8-12 11:09
其實Anthony兄,  唔係話權威說法,  你誤會咗我喇,  講到尾都係自己少少感覺啫,其實攞出數據出處真係冇得 ...

呀Matt兄

由頭到尾,小弟無懷疑過你嘅聽感,
亦無講過一個字話你有乜講錯,
小弟只係想知道什麼是音樂分析力同睇戲分析力
但過咗兩三頁都未有答案,所以唔浪費時間了。

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

鑽石玩家

chhanthony 發表於 2017-8-12 11:37
呀Matt兄

由頭到尾,小弟無懷疑過你嘅聽感,

Anthony 兄,  咪就係答咗你,  咪就係我嘅聽感囉,  冇理性數據㗎,  可以話係純粹我主觀嘅感覺, 其實我呢個小貓角色所認為嘅睇戲分析同音樂分析係咪咁重要呢,  正等如我覺得妮歌潔曼靚過茱莉亞羅拔絲,  如果人哋要問我點樣界定, 咁真係好難答喎大佬......
Anyway,  我都係講一啲自己嘅感覺啫!!  況且就算我一大咋數據出嚟都冇意思,  因為一樣可以有好多一大咋數據推翻我
正等於十仔set位相位,  喺我自己聽過嘅人入面真係set得好嘅人真係冇幾多個,  An兄你係set得好嘅其中一個, 咁呢個咪又係我自己嘅聽感囉,  咁但係一樣有人反對我!!
我亦都識得好多人屋企淨係一味聽到低音乜都聽唔到,  亦都有啲以為屋企放一隻15吋加幾隻院系列喇叭,  乜都唔使set就好勁, 音校可以同戲院一樣 ,雖然邏輯上錯曬 但係都係冇對錯!!  自己鍾意我咬佢食!!
咁又等於,  如果我問你,  前置喇叭點樣界定set small / large,  我同樣相信呢個話題爭論十年都冇結論, 咁樣大家又點界定???

1萬

白鑽玩家

matt88p 發表於 2017-8-12 11:48
Anthony 兄,  咪就係答咗你,  咪就係我嘅聽感囉,  冇理性數據㗎,  可以話係純粹我主觀嘅感覺, 其實我呢個 ...

Matt兄,
因為我真係唔識乜嘢係
音樂分析力同睇戲分析力
由頭都尾都無話要有數據。
亦無質疑過Matt兄你嘅聽感。

鑽石玩家

chhanthony 發表於 2017-8-12 13:34
Matt兄,
因為我真係唔識乜嘢係
音樂分析力同睇戲分析力

OK,  如果一定要我抽象化咁講,  咁我會話睇戲就興奮,  聽歌就過癮,  咁就係電影感
, 音樂感囉..... 所以話純粹個人聽感