設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 火牛好定拖板好

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請教各師兄, 火牛好定拖板好, 來提昇影音效果, 因本人身邊有人修讀電子線路相關科目, 話一個好的電源輸出是火牛, 但本人以前未曾使用相關補品, 不知真正效果, 請指教

進階玩家

其實你個問題是未完整的。

拖板分為純拖板(只是將一條電源分為數個插)、
另外是濾波拖板,

而牛亦有分穩壓牛(再細分有手動及自動穩壓)、
及隔離牛。

還有:

其實電源處理器分以下七項:
1.派電-將一條電源分為數個插
2.濾波器-使用線圈及電容過濾電源,目的是清理雜訊
3.隔離牛-使用一隻變壓器去過濾電源,目的是穩定電流
4.穩壓牛-使用一隻自偶變壓器,去穩定電壓
5.電源再生器-將AC轉DC再轉回AC,目的利用DC來那一「關」來徹底過濾電源雜訊,
6.電源升頻器-將市電的50Hz升至2000Hz以上,效果像讓器材食了補品般,精精神神、好氣好力
7.光能轉化器-將電源裡的雜訊(這是官方的用詞,實際應是電流的突波),變成光能「輸出」掉了。

我要出門口了,

明天/最快則今晚再講每種處理方式的分別及特性。

評分

參與人數 7威望 +52 收起 理由
Vader + 10 終於都知道啲乜牛物牛點解!多謝師兄! ...
chongun + 5
CrazyBull + 5
kingleecm + 4
tontontony + 10
hkp1196 + 8
Ken704 + 10

查看全部評分

進階玩家

其實你個問題是未完整的。

拖板分為純拖板(只是將一條電源分為數個插)、
另外是濾波拖板,

而牛亦有分穩壓牛(再細分有手動及自動穩壓)、
及隔離牛。

還有:

其實電源處理器分以下七項:
1.派電-將一條電源分為數個 ...
AVabc 發表於 2009-12-14 02:08 PM

等你包膠,我都好想知多啲?
另請問我最近開機發現喇叭有電流聲音(有時大聲、有時細聲),有時有、有時無,但係有時開機無,聽聽吓歌又有,
試過蚊晒所有電源,都揾唔到完凶,真係無晒板法,請各位多多指教?

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

真是一門高深的學問, 邊一款價錢合理(平民化)及有一定水準?

新仔會員II

76 榮譽VIP勲章

另外題外話, 小心用110V 穩壓牛去駁110V CRT TV , 分分鐘一開牛, 牛的FUSE 立即燒! 我試過.

鉑金玩家

各位都係高手,學到野啦

進階玩家

各位 Ching, 另外我想問如果要無雓訊, 用過濾拖板好, 定獨立電源插位好呢?

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

各位 Ching, 另外我想問如果要無雓訊, 用過濾拖板好, 定獨立電源插位好呢?
ericnet100 發表於 2009-12-15 12:39

要減雜訊用濾拖好D..獨立電源插位就對'聲'影響較大...
所以師兄們經常講AMP同WOOFER最好電源獨立,以免腳軟..
小弟乃AVP 即係玩AV永遠掛住P牌 醜死鬼..

進階玩家

哈哈,
各位兄弟,
我想講,
在這裡,
大家都有一個美麗的誤會,
就是獨立電源插座,
唉....
我跟開音響工程,
所以比較清楚音響電源的小技巧,
亦實驗過、比較過很多不同方式,
希望小弟的小小經驗對大家真的有用:

其實「獨立電源插座」,
只是一個很「昂貴」的無fuse排蘇/拖板,
基本上如果同奇勝、豐業、mk等大牌子的英式拖板比較的話,
可以是分別不大,
因為雜訊的主要成因-其他電器如:雪櫃、電燈、熱水爐、冷氣...等,
根本沒有離開過,
所以分別不會大,
而我亦見過一些師傅的不知所謂手工,
求鬼其「爭」左線就算,
因為要將幾倏單支線「爭」在同一個洞需要頗用力的,
多野做便得過且過。

所以獨立電源與這裡的「獨立電源插座」,
是兩碼子的事,
獨立電源要由配電箱直接拉電線到機後,
才是真正的獨立電源,
叫一個$800一工的師傅裝多幾個插座,
米等如$800買一個「昂貴拖板」囉.....!!

進階玩家

ericnet100 兄:

濾波器才是正確的選擇,
但濾波器亦有很多不同質素及價格的。
由數百元到十多萬都有。