設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

[家訪討論] Pac 拾仔分享家訪後感

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

johnnykut 發表於 2017-8-10 04:57
突然間醒起一樣野
呢個帖未有人提起過,當我地班友仔聽緊歌同埋睇緊飛機大砲既時候
Pac師兄用左佢既獨門絕 ...

所謂“ 調音手就系佢地「PAC 地盒 JUMPER.

IMG_6773.png IMG_6777.png

我聽歌和睇戲是不同jumper組合的,那天因在戲時未有把聽歌的jumper 組合轉回睇戲的jumper組合,突然醒起,所以轉回,阻礙大家睇片不好意思。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
carreyjim + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

alanadc23 發表於 2017-8-10 07:35
Pac 兄

大約係邊段 謝謝

在兩小時那段

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alanadc23 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

多謝pac師兄精彩分享,有機會的話都好想跟pac師兄學習調校拾仔技巧。

白鑽玩家

intruder 發表於 2017-8-29 10:05
多謝pac師兄精彩分享,有機會的話都好想跟pac師兄學習調校拾仔技巧。

師兄客氣了,都系大家研究下姐

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
intruder + 10 + 10
sherman + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Nelson 兄分享的心得好正 !

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

toms110 發表於 2017-7-31 14:30
經過星期日喺PAC師兄嘅家訪短聚,終於可以趁今日放假去實踐一下。
我先將屋企嘅sub仔用收音咪重新喺皇帝位s ...

請問跟你既測音方法

yamaha 既amp入面無 LPF for LFE 的設定

係咪就咁set 2.1出聲,前置80Hz便可?

另外我隻sub仔可set Low Pass cutoff Frequency,係set 最高bypass定係set 80

感謝

白鑽玩家

white44water 發表於 2017-9-24 09:20
請問跟你既測音方法

yamaha 既amp入面無 LPF for LFE 的設定

如果AV AMP 沒有拾仔分頻點設定的話,拾仔便需要設low pass 80HZ了

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2017-9-24 09:42
如果AV AMP 沒有拾仔分頻點設定的話,拾仔便需要設low pass 80HZ了

謝謝
Low Pass cutoff Frequency正常來說是否set 最高,意思是否by pass ,由amp負責?
定係set 80 Hz?

另外
拾仔(elac 2070)有以下既setting
請問這些選項應如何設置?

謝謝你

白鑽玩家

white44water 發表於 2017-9-24 11:08
謝謝
Low Pass cutoff Frequency正常來說是否set 最高,意思是否by pass ,由amp負責?
定係set 80 Hz?

拾仔我提議是bypass由AMP 去定分頻點。
圖中頭兩項應該是你的拾仔獨有設定。
建議看看說明書及感受聽感去設定

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2017-9-24 11:25
拾仔我提議是bypass由AMP 去定分頻點。
圖中頭兩項應該是你的拾仔獨有設定。
建議看看說明書及感受聽感去 ...

明白
但yamaha無LPF for LFE這類的設定
拾仔分頻點繼續set bypass?

謝謝