設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Mosque

[教學] MM/MC放大器

1萬

白鑽玩家

老而不

benwongkk 發表於 2017-7-6 09:16
同意MM跟MC係有好大分別..尤其MC既輕快靈動聽大棚野一流.但相地如果本身器材不是大出眾,平平地MM就可以啦 ...

細路成日搞支針? 用蓋蓋住個唱盤, 再找本重書壓住lo
不如果個細路係小學未到, 真係唔多建議家中有個唱盤.
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2017-7-6 13:09
不如果個細路係小學未到, 真係唔多建議家中有個唱盤 ...

除了小朋友,更要注意那些可愛的小動物,跳上跳落,看到那會旋轉的東西,便更加雀跃

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 所以我養魚.

查看全部評分

鑽石玩家

唔俾細路掂佢地只會更好奇,我俾個女歲幾就自已揀cd,三歲左右已識入碟,四五歲自己撳掣揀歌。
佢好細個我已同佢講,音響係要來聽音樂唔係玩具,壞左就冇得聽,教埋佢用cd機,黑膠唱盤就好易壞,爸爸都會好小心用,應承佢大個就會教佢,到現在成六歲都唔會去掂個黑膠盤,可能係有cd盤滿足到佢啦。

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-7-6 13:09
不如果個細路係小學未到, 真係唔多建議家中有個唱盤 ...

唔係有心搞..二次都係意外 我個仔未夠5歲...

評分

kl122002 + 10 + 10 甘就真係細左少少...

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

benwongkk 發表於 2017-7-6 15:31
唔係有心搞..二次都係意外 我個仔未夠5歲...

套設支針上去之後, 有無再測過 alignment ?
有些頭換支新針都會 有少少出入.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-7-6 19:03
套設支針上去之後, 有無再測過 alignment ?
有些頭換支新針都會 有少少出入.  ...

一定要..夠膽講每支針頭都唔同,換完個FORCE RANGE 必須要調較,試過有一支要加重到3.8gm, 我隨手就掉左..

1萬

白鑽玩家

老而不

benwongkk 發表於 2017-7-7 09:17
一定要..夠膽講每支針頭都唔同,換完個FORCE RANGE 必須要調較,試過有一支要加重到3.8gm, 我隨手就掉左..{ ...

呢個情況好少見wor! 應支針本身有問題(彎左?)
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-7-7 13:02
呢個情況好少見wor! 應支針本身有問題(彎左?)

唔係...非完廠替換針...本身角度唔合掛..我都唔識解釋

1萬

白鑽玩家

老而不

benwongkk 發表於 2017-7-7 16:09
唔係...非完廠替換針...本身角度唔合掛..我都唔識解釋

3g是以前Ortonfon SPU頭, Shure M3D 的針壓,
以前用過SPU頭, 不是不好聲, 而是太重了, 唱壞左一些唱片...
還是好音樂最好.

銀級玩家

pb2400c 發表於 2017-7-6 11:48
玩音響,還是需要配合,小弟經濟能力所限,并沒有比較那個MI較好,只能按自己的能力來配,使用最長時間的 ...

小弟的大愛P8E mi (NOS),市場有許多,但99.99%都是有問題的,包括自己的庫存

8e

8e

裝在唱腎的也是AKG,是P25 mm,以前裝在雞屎707和LP12用,動態很好

P25

P25

另外ELAC 444 (NOS) 待那P25完蛋才換上去玩

103 (NOS)。。。路途是更遙遠,雖然有牛在手,年紀大了,東西能用便不要攪,攪完可能無得玩

評分

kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分