設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Mosque

[教學] MM/MC放大器

鑽石玩家

Mosque 發表於 2017-6-30 14:02
馬仔pm6006

上網睇過係有mm放大,如非用mc唱頭或要求唔高,就唔使外置獨立唱放。

1萬

白鑽玩家

老而不

或者可以用 MC 升壓牛. 令MC頭的輸出經升壓再入MM個位.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

平平地玩mm咪算囉..mc唔小心整爛會好肉痛架...

銀級玩家

benwongkk 發表於 2017-7-5 15:44
平平地玩mm咪算囉..mc唔小心整爛會好肉痛架...

個人很久沒玩這東西了,但高檔mm頭也怎便宜,要比103還貴的還是有的,而mm和mc的重放效果是有一定分別的

銀級玩家

kl122002 發表於 2017-7-5 14:22
或者可以用 MC 升壓牛. 令MC頭的輸出經升壓再入MM個位.

不同牛有不同的聲,就如蛋機,線路和組裝零件相同,就是那輸出牛不同,整機的音效也不同
玩牛。。。可能更難摸底

1萬

白鑽玩家

老而不

pb2400c 發表於 2017-7-5 20:38
個人很久沒玩這東西了,但高檔mm頭也怎便宜,要比103還貴的還是有的,而mm和mc的重放效果是有一定分別的 ...

我自己偏好MM頭, 唔太明點解, 可以是用慣左而唔想轉吧?
雖說MM頭分析存不一定及得上MC, 不過就MM頭針壓細, 我覺對舊碟多少少保護.
MM頭其實好講佢的loading, 即pF值個數字. 大/細過都可以唔同聲, 左右呢個factor 是個phono amp, 同條線.

MC 頭而經典聲就是Ortofon, 少左果別牌子的hifi 味, 聽過, 是用得過.
只是針壓大左少少.
我都明不同牛有唔同聲, 出入是有一D, 實情我覺未至於很大.
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2017-7-5 21:43
我自己偏好MM頭, 唔太明點解, 可以是用慣左而唔想轉吧?
雖說MM頭分析存不一定及得上MC, 不過就MM頭針壓 ...

mc針壓稍重,但動態較大,mm和mc實是各有所長
可能小弟信心不足,即使玩了多年黑膠,不是動磁,便是動鐵頭,就是沒勇氣裝燈膽MC放大器,那103就是放一旁

1萬

白鑽玩家

老而不

pb2400c 發表於 2017-7-6 01:29
mc針壓稍重,但動態較大,mm和mc實是各有所長
可能小弟信心不足,即使玩了多年黑膠,不是動磁,便是動鐵 ...

我一直都想試MI 頭, 卻不知哪個model 好?
MM的話, 是不太貴的也就可以收到貨, 只要個頭好的話, 水準不會差得過一張再版CD, 所以一直都都太多想MC的事.
而且呢個年代已有digital 的時代, 要真的HD, 我會考慮入手新出的SACD/CD/file
還是好音樂最好.

鉑金玩家

pb2400c 發表於 2017-7-5 20:38
個人很久沒玩這東西了,但高檔mm頭也怎便宜,要比103還貴的還是有的,而mm和mc的重放效果是有一定分別的 ...

同意MM跟MC係有好大分別..尤其MC既輕快靈動聽大棚野一流.但相地如果本身器材不是大出眾,平平地MM就可以啦. 只要SET得好動態唔會差太遠而價錢又商宜. 就等如玩線材一樣,比貴好多但只係高質小許.

另外如果屋企多小朋友,都唔好玩MC喇..我支EMPIRE聽左半年都已經換第三支針...

銀級玩家

kl122002 發表於 2017-7-6 06:38
我一直都想試MI 頭, 卻不知哪個model 好?
MM的話, 是不太貴的也就可以收到貨, 只要個頭好的話, 水準不會 ...

玩音響,還是需要配合,小弟經濟能力所限,并沒有比較那個MI較好,只能按自己的能力來配,使用最長時間的是AKG的MI及MM,后期才有使用燒友推薦的CLEARAUDIO MM,但是,那CLEARAUDIO只有一星期壽命,原因。。。就如BENWONG所說,小朋友當那針尖是塵,幫忙處理掉。