設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: victor_wong

[討論] 小收穫 大公開 (3月12日 日版 鉄板燒 實物圖)

鉑金玩家

76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

victor_wong 發表於 2013-3-13 06:27
三月真的很悶, 但勝在有 CHING 們推介靚碟, 才不至於獨守空門. 我不是 陳潔儀 粉絲, 但幾首歌是經典, 值得 ...

套鬼婆好似好正, 故仔講乜架

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

Collection 發表於 2013-3-16 02:26
套鬼婆好似好正, 故仔講乜架

Ching,  多謝加分加錢。 呢套 鬼婆 講十八世紀日本戰後一條小村落,兩母女相依為命的故事,其實呢套唔完全算是鬼片,是純玩氣氛之作,但也覺不寒而慄,當中有男女情慾的描寫,但整體以氣氛驚悚為主。   入得過架,好好睇,會有意外驚喜。

鉑金玩家

76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

victor_wong 發表於 2013-3-16 06:44
Ching,  多謝加分加錢。 呢套 鬼婆 講十八世紀日本戰後一條小村落,兩母女相依為命的故事,其實呢套唔完 ...

用氣氛製造驚悚 我至愛

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

Collection 發表於 2013-3-16 22:39
用氣氛製造驚悚 我至愛

入啦  ching,一定唔會失望。 但唔好喝望有嘔血鬼出現。

鉑金玩家

victor_wong 發表於 2013-3-16 22:41
入啦  ching,一定唔會失望。 但唔好喝望有嘔血鬼出現。

其實我睇恐佈片, 有幾多血 + 幾多鬼都係假, 反而乜都冇...但氣氛已經嚇死人個d先驚

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

未到五月, 四月個人感覺比較淡靜, 台版 少年 Pi 鐵盒和 捷克版 鐵拳無敵 已有 ching  介紹過, 反而最近在 eBay 買到的 鐵盒保護膠就幾有用, 試用了, 對鐵盒真有少少幫助, 亦唔需要再為張紙仔飛來飛去而再煩惱. 而韓版 驚慄大師 希治閣 就跟港版相信是共版, 入得過, 呢隻要入港或台韓版, 因為外掛字幕不會出現到港式字幕 " 希治閣 " 三個字, 正如 " 占士邦 " 一樣 , 可惜導白沒有任何字幕, 而其他訪問就有中字. 而膠盒有內圖又加了分, 唔知港版又有沒有內圖? 隻碟聲畫可以, 雖則係講嘢片, 但間中 surround 還可以. 值得一入.

評分

參與人數 5威望 +51 金錢 +51 收起 理由
Collection + 10 + 10 超正!
jack331 + 10 + 10 精彩報告
player + 6 + 6
小龍 + 5 + 5
wil-wil + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

星級玩家

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

三套日版 貓屎先生 俏嬌娃 同 杜絲先生 有中字, 得咗. 見其他版有日語配音, 果然冇錯, 同日版係共版, 呢四隻聲畫只一般, 跟 DVD 分別唔算太大, Marathon Man 連 SF 都沒有. 但 日仔 HXV 3000日元兩隻, 連運費竟比台韓港版平, 我仲有四隻嚟緊.警察故事美版主要睇 SF 同 DTS MASTER AUDIO, 第一集 D 槍聲味精得嚟都算得, 林肯美版, 套戲比較悶, 一路講對白, 拾著再醒返繼續同一人講緊, 但聲畫就好得, 孤星淚就擺明只買包裝, 套戲我唔識得欣賞!

001.JPG 002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG 018.JPG 019.JPG 020.JPG 021.JPG 022.JPG

評分

參與人數 6威望 +52 金錢 +52 收起 理由
Collection + 10 + 10 超正!
borishkb + 10 + 10
jack331 + 10 + 10
player + 8 + 8
shingyin + 9 + 9 精彩報告
小龍 + 5 + 5

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

victor_wong 發表於 2013-2-27 09:11
農曆年前後, 入貨唔算多, 最大驚喜係隻美版 007, eBay 入到隻 foxconnect  版紙套版, 亦係全球暫時唯一除咗 ...

隻 jackie 好正 ,師弟仔最鐘意個內圖,因有八十年代既原裝 Poster

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

毒癮發作, 訂得一次, 總有第二次, 再嚟四隻無中字, 但中字外掛成功靚片. Terms of Endearment (常在我心間), 83年奧斯卡最佳女主角及最佳電影及改編劇本得獎名片, 講母女情深三十年故事, 非常感人, 唔明點解會冇特別版, 零收錄, 畫質跟 DVD 分別唔算太大, 連導演另一作品 Broadcast News 都出 CC 版, 呢套至少應該比個 預期告片吧.

1976 年版 King Kong 美版仲未有期, 日版跟法版相信係共版, 以一套近 37年嘅戲嚟講, 畫同聲修復得冇投訴, 以當年的特效設計嚟講, 相當難得, 片長不算太長, 兩個個小時十分鐘, 現在再看都唔覺悶.

1975年 禿鷹72小時, 美版近乎零收錄, 日版反而 140 分鐘特典滿載, 連導白都有, 同聲畫滿意, 相信同英德法係共版, 冇咗本書仔唔緊要, 但最緊要平.

The Cave, 同樣暫時沒有美版, 但相信有, 亦唔會獨立出, 可能係二合一 Combo 之類, Mpeg-2 畫質普通, 跟 DVD 分別不大, 此片洞內黑畫面勁多. 感覺上不算很清晰, 反而 PCM 5,1 就很好, Surround 很豐富.

美版 The Verdict. 真是百看不厭之名作, 可算是 Paul Newman 演得最好的作品, 此片絕對不是一般的法庭片那樣簡單, 此碟畫質出奇地好, 有點意外, SF 也算豐富, 值得一看再看.  

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Collection + 10 + 10

查看全部評分