設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: maskedrider

[香港] 風雲2

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

本身風雲第一次死時,其實唔應該再晝落去,咁樣就係一套真正經典,現在只係為唔斷氣而畫下去,食老本而已,所以我都無追好多年,技窮就開唔到新書,所以我有時幾服黃玉郎,雖則呢幾年都唔係佢畫,但起碼唔會死唔斷 ...
阿定 發表於 2009-12-11 13:42

香港弱既地方係故仔,強既地方係格鬥畫風.如果佢可以將兩隻好好合混合,就已經好成功.作為讀者其實都唔想本書有完結既一日.世事就係咁奇. 香港欠缺既係故仔.玉郎就明白呢一點,即使個故仔唔受歡迎,只要係完整,都唔會攪衰自己既名氣. 欺騙讀者先係最大罪行.
我唔明點解讀者會比馬仔係咁呃. 頭先我想講,懷空都曾經可以上位,果刻我諗起把天罪.果時係興緊cyber野,跟手我諗起jurassic park,果期玩龍元. 有期玩東方不敗,佢就整件人妖出尼. 有期興鄭問水墨畫,佢就整水墨畫集,再整張問誰領風騷,咁就變左係馬sir既野喇.人地玩兵器,佢就係咁畫兵器,把敗亡就真真正正咁敗亡左. 馬仔就係咁不斷玩潮流而又玩唔起. 佢本風雲比佢玩到殘無可殘.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

漫畫真係已經入左死胡同,
真係數唔到咁多用完即棄強者死係風雲手上,
個個出場都話好勁,個個都係幾野就比風雲ko.
至於戲.....興趣不大,
wildwolf007 發表於 2009-12-11 13:44

其實奸角再奸角早早嚮舊龍虎門既時候已經比人講左無數次,但係問題我覺得唔係條form到,而係佢對無一段描寫既態度同過程.
讀者其實好易tump.比到佢刺激就得,當然你要令到讀者睇得投入啦,格鬥漫畫本身就應該係咁. ,馬仔根本就做唔到呢一點,次次有起事都唔到肉,起左個頭冇左個尾.例如步驚雲咁,佢把劍有幾勁?佢隻麒麟臂又有幾勁? 幾百期佢有重點講過佢地既威力? 作為讀者既我,我完全感覺唔到,其實同佢換左件靚衫差唔到多,馬sir既層次就係去到呢到.老實講,我覺得佢成功都係靠班讀者.佢靠廿幾年前中華英雄既成績+市場策略,欺騙左讀者多年.跟手繼續欺騙埋新一代無知既青少年.

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

風雲最好睇就係第一部,其實睇完第一部我已經當佢完左.
早幾期馬sir話會完左風雲,
所以呢排d大配角死下又一個死下又一個,重要死得好無謂,
上期聶風死埋老婆,睇樣又再入魔,又再同步驚雲打多次......

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

風雲最好睇就係第一部,其實睇完第一部我已經當佢完左.
早幾期馬sir話會完左風雲,
所以呢排d大配角死下又一個死下又一個,重要死得好無謂,
上期聶風死埋老婆,睇樣又再入魔,又再同步驚雲打多次...... ...
wildwolf007 發表於 2009-12-11 14:49

我都有睇.第二夢其實死同唔死都冇乜分別,風雲係容納唔到女角的,見佢畫到求求其其就知佢唔想畫.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

風雲最好睇其實係小說,漫畫其實除左第一部,跟著都好唔得,聶風入魔當年已經算係故事的盡頭,硬生生做一次風雲對決的借口,馬仔無見好就收都無辦法,正如上面師兄所講,果期興咩放咩入去,唔對路就斷尾,真係玩死果故事,以馬Sir 當年搵埋搵埋,好應該學黃玉郎咁,開多d新書,完左風雲好過

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

風雲最好睇其實係小說,漫畫其實除左第一部,跟著都好唔得,聶風入魔當年已經算係故事的盡頭,硬生生做一次風雲對決的借口,馬仔無見好就收都無辦法,正如上面師兄所講,果期興咩放咩入去,唔對路就斷尾,真係玩死果 ...
阿定 發表於 2009-12-11 15:08

小說同漫畫都係話係丹青跟既,但係小說真係好好多,有創意又完整.
果時D人猛咁推哂d責任去丹青到,我覺得根本就係馬sir玩死自己

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

香港漫畫(尤其大書)做週刋...就係故事該完唔完;死唔斷氣最大原因。
漫畫公司養住一大棚人,萬一停舊書;再開新書而又不能保証有番舊書的銷路...
咁間公司就遲早都會被陰乾。
所以幾乎所有漫畫公司都需要有本死唔斷氣;主角唔會長大既書黎KEEP住開飯..
有多餘錢先會再諗新書發大。

而馬榮成係行內出左名唔會做爛頭卒果個..
每逢有乜新野都係人地出先(諸如電腦配色或出兵器等等),然後再由佢改良發揚光大。
次次都係咁...。
咁試問一個咁保守既漫畫主筆...呀唔係;應該係漫畫公司老板.....
佢又點會肯冒險;繆繆然作出停書而影響固有收入咁[事雕拔]決定。

漫畫是一門生意,此理念尤其會出現於一些成了名後又做了老板的漫畫主筆身上。
成名漫畫家畫到身不由己,後起既又青黃不接,書種選擇更係偏埋一便..
種種原因致令港漫變成一池死水,再加上其他外來消閒娛樂沖擊,就變得更加雪上加霜..
如果漫畫市場唔再求變,真係好難想象;港漫原來係會有2012既來臨。
小弟乃AVP 即係玩AV永遠掛住P牌 醜死鬼..

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我睇左風雲好多年, 依家故事真係唔掂,係情意結令我續買黎睇
不過,講番轉頭,又唔好話馬sir 呃讀者,或者讀書比人呃.
風雲既畫面(彩畫),暫時無一本本地漫畫好得過佢, (個人意見)

...
cyberken 發表於 2009-12-11 16:12

我都由第一期已經開始睇,
一開頭聶風係大主角, 攪攪下變O左步驚雲,
好似100% feel咁由許樂變O左做Jerry

本來好地地可以去第二代, 懷空, 懷滅 但七武器又要玩返風雲
去到第三代易風同藍武, 又係畀風雲搶晒
大邪王, 九空無界, 十強武者個一匣子...太多枝節, 但又講講下不了了之

我都係睇到今年年頭, 真係頂佢唔順先唔睇
家下一本漫畫都無買

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

我都由第一期已經開始睇,
一開頭聶風係大主角, 攪攪下變O左步驚雲,
好似100% feel咁由許樂變O左做Jerry

本來好地地可以去第二代, 懷空, 懷滅 但七武器又要玩返風雲
去到第三代易風同藍武, 又係畀風雲搶晒
大邪 ...
chhanthony 發表於 2009-12-11 16:30

認同 ...所以而家係報灘租完算lu..

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我睇左風雲好多年, 依家故事真係唔掂,係情意結令我續買黎睇
不過,講番轉頭,又唔好話馬sir 呃讀者,或者讀書比人呃.
風雲既畫面(彩畫),暫時無一本本地漫畫好得過佢, (個人意見)

...
cyberken 發表於 2009-12-11 16:12

佢水彩係好,但係d人物走哂樣又有咩意思.佢最初果時玩噴筆其實不知幾正添.但係我可以講,佢創作畫集入面有一幅個步驚雲隻手係唔o岩位置,頭十期風雲有一期封面聶風係高低眼.
我鍾意佢彩稿既話,我會買佢d封面畫集,但係老實講,真係未到當佢畫集既地步.同埋佢印刷d色淡如開水.....