設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: maskedrider

[香港] 風雲2

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

30# lkljason

今日收到個SMS, 風雲2, 爛片一套, 小心小心! 即刻驚左!
Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

圓方六院睇完返來,音效勁正,特技畫面一流,非特技畫面九流,漫畫迷必睇,非原著漫畫迷請三思!
總評:九分!
阿定 發表於 2009-12-11 12:55 AM

9/10 or 9/100

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

睇完。覺得一般。。音效就好正。。。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

呢幾日係公司做野都好忙....暫定星期日係圓方睇 !

VIP 果張係咪正好多 ??

成$140 一張...有點兒貴左D ~

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

或者講清楚d,喜歡馬仔晝風的人,應該會好滿意,而且特技效果,尤其風雲對決果part,我覺得係勁過Hollwood,不過唔排除勁過頭,太新派,未必個個buy佢果套手法,但我作為漫畫迷,我buy佢!
由於好多係事後配音,唔夾嘴型又或語氣的情況絕對唔少,加上太多場景係晝上去,你好明顯睇到d景係"好假"!
故事方面,由於係改編作品,基本上全部人物關系都無交代,估計唔知頭唔知路走入去,可能會有"奶"野feel,Cool爆的雲唔恨心殺風,你無睇原著,跟本唔可能明白佢地的兄弟情,風同夢、雲同楚,兩part感情線亦無交代
任達華做絕無神,感覺唔太到位,唔明點解要找佢做,總括來講,無睇漫畫或小說的人,最好想清楚先入場,但如果你係風雲迷,此片層必睇佳作,只係睇聶風入魔同風雲對決已經值回票價!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

睇完早埸 ..正如以上 C hing講特技畫面一流,,聲比較亂,粗...但已比上集好好多...天下漫畫迷必看

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

實在睇左咁多年風雲,只得劍聖劍廿三果一場係叫有味道. 之後流到唔流,馬仔既畫風就加更加係一大堆鬼影同一大堆風位.畫面話唔出,口述講唔到, 實在硬碰同力量層次一d都唔令人信服.佢話勁就就勁,要邊個死就死. 真係勁既只有風雲.無名都要佢攝位果期咪又勁下囉. 但係佢諗諗下咁樣就冇奸角出尼威脅下人,咁佢就即興整隻出尼囉.死完一隻,咪再整一隻囉. 成個故仔都係用完即棄.風雲只係一件商品

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

我都覺得天下裹面有許多二流角色都幾型架...但無 la la 又死左吾見左???好似左劍王出左幾期

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

實在睇左咁多年風雲,只得劍聖劍廿三果一場係叫有味道. 之後流到唔流,馬仔既畫風就加更加係一大堆鬼影同一大堆風位.畫面話唔出,口述講唔到, 實在硬碰同力量層次一d都唔令人信服.佢話勁就就勁,要邊個死就死. 真係勁既 ...
LAWSON 發表於 2009-12-11 13:19

本身風雲第一次死時,其實唔應該再晝落去,咁樣就係一套真正經典,現在只係為唔斷氣而畫下去,食老本而已,所以我都無追好多年,技窮就開唔到新書,所以我有時幾服黃玉郎,雖則呢幾年都唔係佢畫,但起碼唔會死唔斷氣,應停則停,來來去去果d橋一件事,開新書的好處係故事唔會太硬來!

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

漫畫真係已經入左死胡同,
真係數唔到咁多用完即棄強者死係風雲手上,
個個出場都話好勁,個個都係幾野就比風雲ko.
至於戲.....興趣不大,