設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[前級] DIY前級Kit推薦: GG終於開聲啦!

黃金玩家

Alman 發表於 2018-1-14 23:13
Billy 兄真係金睛火眼。。。。

小弟是經手人, 知道她大了肚。。。。。 所以已訂了替代品。

點解幾隻電容都作懷孕, 咁好生養 ??.......原因好易明, 外面天寒地凍,您留在屋内飽暖之餘、長期 "power on" 作的好事。
將有關嘅 E-caps 耐壓 voltage rating 升级,以後安枕無憂。

Furthermore, 煲機一排後,用手指扲住呢隻 heatsink,  若果3秒内熱到您要缩手,就表示過熱會影響鄰近 e-cap 早熟。必須実施解決方案。
billy

白鑽玩家

billymud 發表於 2018-1-15 10:58
點解幾隻電容都作懷孕, 咁好生養 ??.......原因好易明, 外面天寒地凍,您留在屋内飽暖之餘、長期 "power ...

Bill 兄:

多謝提點。 小弟思前想後, 知道點解會搞大咗佢地個肚啦。  應該係月前有一晚情不自禁 (唔係, 係一時大意)聽完歌後唔記得熄前級, 跟住襟快布上去, 直到第二日下晝先發現!揭開塊布
後, 唔使問部機緊係慶啦, 咁就變成咁好生養。。。。。。當時知道大件事, 但無乜留意D電容。 一次意外, 足以致命, 要破財了。 阿Q精神, 當係有機會換電容啦。

白鑽玩家

Audio Note 電容的味出來了。。。。

早兩日換咗Audio Note後試聽, 有些失望: 同舊有電容分別不大, 唔通揀錯? 可能要煲先得?

琴晚再聽, 開始感到音色較柔但細緻咗, 節奏活咗。 今晚再聽, 可以話AN給你的是味道更濃兼真。

Bill 兄指出的大肚電容, 已訂了Mundorf 來替代(共一對更換), 價錢同AN差不多, 到時唔知會否更上一層樓?

黃金玩家

Alman 發表於 2018-1-17 11:36
Audio Note 電容的味出來了。。。。

早兩日換咗Audio Note後試聽, 有些失望: 同舊有電容分別不 ...

ALman 大師父,舊愛大肚, 叧結新歡Mundorf ,可預見您會幾天冇得瞓了。
billy

進階玩家

請問前輩有DZ GG的原始零件表嗎?可否寄到ivankao.ts@gmail.com, 因為我有一組未組裝的GG,而我是新手,不知道焊接位置要對應的電阻電容。

白鑽玩家

ivankao 發表於 2018-1-20 08:38
請問前輩有DZ GG的原始零件表嗎?可否寄到, 因為我有一組未組裝的GG,而我是新手,不知道焊接位置要對應的電 ...

請查看電郵.

進階玩家

To Alman,
  萬分感謝!

白鑽玩家

一個實驗:

小弟在GG前級的地輸出接條線去地盒。 突然心血來潮:  假如係機內的地線先經地盒洗禮一番(再輸出去後級), 會有乜唔同呢?

於是抽出地線(改以Neotech UPOCC 銀線)接地盒一端, 另一端接去RCA座,  結果: 音色會柔和同純咗, 但係咁麻煩,  都係由得照舊外接地盒算了

白鑽玩家

RE: DIY前級Kit推薦: GG終於開聲啦!

望穿秋水, 終於等到Mundorf嚟入門, 取代大肚容, 兼趕走埋粒100V BC電容 。。。。。。。

搞完一輪, 戰戰兢兢開機, 無聲!!   頓時方寸大亂 。 原來忘記插DAC去GG前級的線

唔駛煲, 一出聲就有料到。但係咁意都要煲下先出報告。 請大家先看相:

大肚容

大肚容

三粒Mundorf 入門

三粒Mundorf 入門

大肚容要走

大肚容要走

Mundorf 各自歸位

Mundorf 各自歸位

白鑽玩家

Mundorf 電容報告:

今次換上Mundorf 比上次Audio Note Standard 的效果更大, 皆因聲底明顯改變!

整體聲底變得豐厚通透,立體感增加,演奏音樂對比大(更活)。

聽炎黃第一鼓的舟山鑼鼓開頭的敲打樂器齊發, 餘響好長同擴散, 嗰兩下掃風器比前清楚;骷顱之舞這首小弟至愛日唱夜唱試音必備的 曲目又如何?左右樂器互相呼應來得明顯,定位更sharp。以前尾段大爆棚大音量播放高音有點散, 依家圓滑清晰咗。聽人聲就非常過癮了, 運氣感情真係好。Eagles 的Hell Freezes Over 現場錄音最後一首Desperado, 人聲唔在講, 背後的電子合成音樂以前聽只係抓不著癢處咁, 依家聽到D線條同演奏。小弟認為Mundorf 比Audio Note Standard 更hifi。這三粒蚊記唔簡單。無揀錯

聽得興起, 小弟開始搵緊啱amp嘅Mundorf 電容值。。。。。。