設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[前級] DIY前級Kit推薦: GG終於開聲啦!

黃金玩家

Alman 發表於 2017-11-7 13:17
GG接了地盒及BGT, 效果有所提升。望住嗰地盒。。不如同佢吸下震。。。。

搵咗三塊花梨木方(此方原本有兩 ...

why why why 地盒唔用金屬例如鋁盒呢?..............
.......可能因為非金屬盒 (箱) 同地面/surrounding有存在嘅 capacitance 及 damping 效應。----- 師兄,您話呢?
billy

白鑽玩家

billymud 發表於 2017-11-7 20:17
why why why 地盒唔用金屬例如鋁盒呢?..............
.......可能因為非金屬盒 (箱) 同地面/surrounding ...

嘩! Bill 兄拋出如此深奧高見, 小弟學識少, 點識答呢?

白鑽玩家

今晚忽發奇想: 不如把膠地盒加上三粒自製三文治釘, 把原先的三文治吸震木粒置於其上, 睇下會點

點知。。。。竟然有明顯改善: 更立體及富空間感, 仲聽多了內容!咁都得?

唔得啦, 快D整多幾套釘, 墊埋AC filter同火牛先

黑檀木片承住釘腳

黑檀木片承住釘腳

白鑽玩家

呢排係咁搞BGT, 終於暫時收手, 係時候親親GG前級了。

今晚用 Mundorf 換埋Wima, 將 Neotech 金銀線取代銀線, 完工, 煲下佢, 明天再同各位分享

被Mundorf Evo Oil 取代

被Mundorf Evo Oil 取代

三隻Wima 仔退役

三隻Wima 仔退役

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2017-12-25 13:47

今晚用 Mundorf 換埋Wima, 將 Neotech 金銀線取代 ...

Alman兄
我個人感覺紅wima空間感強.但数碼化感覺。之前喇叭分音器的低音就將Mcap+Solan+wima紅0.1uf.初初感覺不俗.但感覺有不足-少了尾音.後來把紅Wima換了Hovland Musicap0.022uf就好了,價錢兩者差好幾十倍啦!但耳仔聽得舒服。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2017-12-25 13:47

今晚用 Mundorf 換埋Wima, 將 Neotech 金銀線取代 ...

白鑽玩家

那邊係咁搞紫銅, 其實這邊心繫GG前級也,好快要僭建拒, 只因。。。。。。

其中三隻電容輕微谷氣, 心中有刺, 於是。。。

其中三隻電容輕微谷氣, 心中有刺, 於是。。。

From HiFi Collective

From HiFi Collective

等了兩星期

等了兩星期

價錢同係加拿大買差不多, 但無合適數值

價錢同係加拿大買差不多, 但無合適數值

係Audio Note Standard 電容

係Audio Note Standard 電容

買唔起 晴天

買唔起 晴天

要僭建先至安置到佢哋

要僭建先至安置到佢哋

白鑽玩家

拆建成功!Audio Note 電容就位。

好快有分享

最上及中間兩隻底部以泥膠墊實

最上及中間兩隻底部以泥膠墊實

空間有限,其中四隻要加長腳先夠位安置

空間有限,其中四隻要加長腳先夠位安置

右下角嘅換埋AN

右下角嘅換埋AN

黃金玩家

Alman 發表於 2018-1-14 14:04
拆建成功!Audio Note 電容就位。

好快有分享

Alman 大師, 唔知係咪攝影角度偏差, 呢隻 E-cap looks like pregnant !
You have to take good care of her.....
cap pop.jpg

cap p.jpg
billy

白鑽玩家

billymud 發表於 2018-1-14 20:51
Alman 大師, 唔知係咪攝影角度偏差, 呢隻 E-cap looks like pregnant !
You have to take good care of  ...

Billy 兄真係金睛火眼。。。。

小弟是經手人, 知道她大了肚。。。。。 所以已訂了替代品。

話時話, 點解幾隻電容都作懷孕, 咁好生養