設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 聽返d黑膠

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

想請教吓大家. 小弟係老家找回一d舊碟, 親戚又比咗部舊舊唱盤. 睇下d post, 原來要phono preamp 先可以輕輕回憶吓學生年代嘅情懷. 用緊Onkyo TX-SR608

想問吓,最低消費多小? 我絕非發燒, 只想聽一聽. 回憶吓.

謝謝

鑽石玩家

入門唱放千零,如果有位放,可考慮千零搵部有唱頭放大舊日本合併機,聲音質素唔會差過新的av amp。

1萬

白鑽玩家

老而不

NAD PP2e / Pro-Ject Phono Box  在其本用已很不錯.
不過同時你都要睇腸唱唱針有無問題, 始終是陳年東西. 不良的唱針是可以唱壞碟.  
還是好音樂最好.

高級玩家

koalaau 發表於 2017-5-27 23:17
入門唱放千零,如果有位放,可考慮千零搵部有唱頭放大舊日本合併機,聲音質素唔會差過新的av amp。 ...

謝師兄, 唔想浪費咗部舊唱盤同冇位, 所以會先找phono peramp.

高級玩家

kl122002 發表於 2017-5-28 07:12
NAD PP2e / Pro-Ject Phono Box  在其本用已很不錯.
不過同時你都要睇腸唱唱針有無問題, 始終是陳年東西.  ...

謝師兄, 唱針好似冇問題, signet tk6ep, 點睇MM or MC?

係Amazon 睇, hkd100 起都有 phono preamp, 其實要求真係唔高, 幾佰蚊得唔得? 香港邊度買好呢? 定外地訂. 謝謝

1萬

白鑽玩家

老而不

cameraboy 發表於 2017-5-28 11:50
謝師兄, 唱針好似冇問題, signet tk6ep, 點睇MM or MC?

係Amazon 睇, hkd100 起都有 phono preamp, 其實 ...

那應是 AT出的 p mount 唱頭?  我只是記得p 是 代表 Pmount
不太確定是MC 還是MM.... 唔好意思 , 在ebay 上找到一個原廠packing , 賣得好貴.
packing 上面寫 "Micro-mass moving system" , 我估MM是很大機會.

http://www.ebay.ca/itm/AUDIO-TEC ... :g:EEoAAOSw2xRYTdm6

上amazon 也望過, 真是平得可以幾嚇人.
只是買的時候要留意電壓, 美國是行120V, 而香港是 220V, 要自己配火牛

另一個牌子我講漏左, 是cambridge. 佢可以MM/MC 對應互換.
不是個個phono preamp 可以MC/MM 對應. 要留意

還是好音樂最好.

高級玩家

kl122002 發表於 2017-5-28 12:18
那應是 AT出的 p mount 唱頭?  我只是記得p 是 代表 Pmount
不太確定是MC 還是MM.... 唔好意思 ...

謝師兄詳盡解析.

係網上, 見到依隻 德國 HANSS ACOUSTICS PA-16 MM/MC (http://www.acdc.com.tw/?product= ... nss-acoustics-pa-16), comment 多數台灣, 有冇聽過?

HKD600

1萬

白鑽玩家

老而不

cameraboy 發表於 2017-5-28 12:31
謝師兄詳盡解析.

係網上, 見到依隻 德國 HANSS ACOUSTICS PA-16 MM/MC (http://www.acdc.com.tw/?produ ...

未聽過, 不敢comment
只知Hass出的唱盤級數不低
還是好音樂最好.

星級玩家

我怕你聽完後好似我咁入坑

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
fungl + 20 + 20 Hahahahaha

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

My first time play LP was connect with AV Amp too...  
Enjoy Music, Enjoy Life!!