設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: koo9726

[請教] Yamaha and Anthem

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

可否分享一些心得聽下
小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

banjo 發表於 2017-5-20 19:17
識玩一定係Y記, 呢部前級除係環繞神器之外, 仲有好多嘢玩.
由佢長期決貨, 就知全球都好多人搶緊呢件好嘢.
...

好,一於上一上Google睇下先
小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

白鑽玩家

gordon98 發表於 2017-5-20 19:48
其實咁多部純前級都唔會差得去邊,只係風格取向嘅選擇,另外提一提樓主,anthem係全力做聲,畫個方面係0,無任何 ...

Anthem不是支援4K畫面嗎?照你咁講,其他機型會讓畫面提升嗎?

白鑽玩家

茶母 發表於 2017-5-20 20:09
I vote Anthem.

而家用MRX-1120,因為有錢買後級同冇位玩前後

明白,那就是說明Y記也不及A記分析力強嗎?!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

koo9726 發表於 2017-5-21 01:42
Anthem不是支援4K畫面嗎?照你咁講,其他機型會讓畫面提升嗎?

佢係支援4k,基本上你俾咩,佢出咩,唔會優化唔會處理,而其他amp有影像晶片,可upscale或調整影像,無話好唔好,視乎用家需要,有用家需要amp做升頻,又有某啲人覺得經多一重失真會多咗,真係無一定嘅答案,睇各人喜好

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
smokeyduck + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

Anthem 啦!
只要你玩過一次鬼佬嘢,你一定不會玩日本仔野,你自問是否次次換機不是天龍就安橋,咁不如俾次機會啲老外,咁多師兄都讚好一定有實力
Hi

黃金玩家

我本身無用過Y不能評論
A就用緊,我個人感覺無失望,操作其實都係一理通百理明,咪又係0禁幾個制,絕吾會係複雜學吾識哥隻.
學樓上話齋,都聽左0架妹叫聲咁耐,點解吾比個機會自己試下鬼妹呢.
最實際更係試聽先,始終賺錢像吃屎一樣難,花錢像拉屎一樣容易
Anyway 樓主都係頭痛緊點花錢遮,幸福黎:p

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
vicken + 10 + 10 絕對認同
koo9726 + 10 + 10 用家心得
smokeyduck + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

koo9726 發表於 2017-5-21 01:45
明白,那就是說明Y記也不及A記分析力強嗎?!

你問我Anthem係將原本隻碟有嘅細緻空間同音效好好哋咁表現出嚟,唔做作,

yamaha就本身其實聲底都實凈,始終係多年專業音響品牌,但早年LD,DVD 年代音響系統同聲音制式做空間感係好難,

所以自己開發咗個DSP出嚟,等大家可以好容易咁加落去做到空間感覺出嚟,但始終唔係真實有嘅,

但去到而家聲音制式同電子技術咁進步,yamaha唔係做唔到自然空間感出嚟,只係fans們習慣咗嗰種外加DSP嘅音效,叫佢哋唔開反而唔自在,

就好似一個天然美女唔化粧或者係咁意打個底就俾你見到佢係靚,而另一個本身都條件好好,只係習慣成日化粧,俾人習慣咗個加工樣,

一落粧反而唔自在,冇去保養好完本個天然樣

白鑽玩家

LIFE’S GOOD WHEN YOU PLAYMORE

76 榮譽慈善家勲章76-FC 黑鑽石勲章

koo9726 發表於 2017-5-21 00:23
可否分享一些心得聽下

小弟之前講不專業之個人報告
https://post76.hk/thread-238886-5-1.html
Audio Note AN-E/SPE HE Signature
Audio Note M5 Line + Audio Note QUEST Silver 300B
Audio Note CD 4.1X + Cary Audio DMS700
SINE S-60A Pt Edition

白鑽玩家

gordon98 發表於 2017-5-21 02:28
佢係支援4k,基本上你俾咩,佢出咩,唔會優化唔會處理,而其他amp有影像晶片,可upscale或調整影像,無話好唔好 ...

明白,都是各有各好。