設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 身痕又想造多對CM

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

依家得返對VE5聽左1年,主要聽JPOP女聲同少量OST
日聽夜聽,開始覺得好悶
試左VE6, samba 2隻都唔岩聽
VE6覺得太暗
samba音場好窄,偏哂中高頻
之後試左國產8LIVE 同 HIFI
LIVE版音場表現比HIFI板好,人聲表現兩款都好
自己就比較鍾意LIVE,但覺得音場都係唔夠
店員比左隻MENTORV2我試
音場夠闊,但係齒音太強
之後轉左條2.5銀銅混絞試MENTORV2
今次真係不得了,音場闊但人聲密度很高,感覺仲好聽過對VE5 @@
真係對國產改觀,可惜係UE頭......
各位師兄有冇其他型號推介試試?

進階玩家

Unique melody Mason V2 => 我估你應該岩依隻
AAW W900
VE8試左未

進階玩家

TUXTUX 發表於 2017-5-19 20:52
Unique melody Mason V2 => 我估你應該岩依隻
AAW W900
VE8試左未

VE8冇試到,對DEMO好似拿左去做展覽?
Mason好似成12單? 唔知造到出黎會唔會好大粒
AAW呢個牌子未試過,W900係圈鐵混合?
DEMO同成品會唔會好大分別? 係怕個動圈表現唔同左
依家主要想揾音場比VE5大,但係人聲密度夠高的

進階玩家

kkk123 發表於 2017-5-19 22:43
VE8冇試到,對DEMO好似拿左去做展覽?
Mason好似成12單? 唔知造到出黎會唔會好大粒
AAW呢個牌子未試過,W9 ...

Mason V2 小弟曾經有過universal fit 日本限定版,  人聲好毒+好前, 音場闊,   
12單, 但universal 版唔會好似JH 咁大粒, CM 國內版未試過, 不過唔知聲一唔一樣

AAW W900 => 睇你鐘唔鐘意bass, 可以一試

P.S 其實VE5 人聲已經好頂級, 如果你有VE5 的話, 想買另一隻CM 的話, 建議做隻唔同風格, e.g. bass 勁D既, 所以先叫你試下AAW W900

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄有無試過fitear 的aya?

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching,

if you want big sound stage, you may try Empire Ear Athena with adel, mid and high is detail, but a lack of bass

進階玩家

TUXTUX 發表於 2017-5-20 00:34
Mason V2 小弟曾經有過universal fit 日本限定版,  人聲好毒+好前, 音場闊,   
12單, 但universal 版唔 ...

原來UM有分日本同國內版? 日本版香港有得試嗎?
VE5人聲係好,特別係聽一些舒情歌,編曲簡單,樂器少時更能體驗到
但其縱向音場不足,聽BAND SOUND時人聲同樂器距離唔夠,令人有種煩躁的感覺
好在VE5分析力高,聲音不會黏埋
所以聽到MENTORV2 時真係感到驚喜的,音場大而保持到人聲
點都好,試埋AAW實無死

進階玩家

chanyuehang 發表於 2017-5-20 06:38
師兄有無試過fitear 的aya?

一年前有試過
記憶中Aya比較暖聲,同有點暗
個人比較喜歡聽分析力高的耳機
但現在手上設備不同了,可以再試多次
thanks師兄!

進階玩家

edgarcpu 發表於 2017-5-20 08:02
ching,

if you want big sound stage, you may try Empire Ear Athena with adel, mid and high is detai ...

好少留意呢個牌子
Adel即係開個洞加強音場?
head-fi.org有篇REVIEW講到好吸引咁

進階玩家

[quote]kkk123 發表於 2017-5-20 09:32

日本版香港冇得賣, 要去日本e-earphone先有得試
你去DXA 試左港版先, 又可以順便試埋W900
留名等睇報告