設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 大玩偶

[高清播放器] Egreat 用家交流分享貼 [新增 Display / Audio / SMB / NFS 分享設置]

黑鑽玩家

samnet1 發表於 2018-1-6 23:26
謝謝 C-Hing 詳細解答!!

我唔 update firmware 住

我A11 up左1266 試過play呢套戲,
完全冇問題冇試過窒喎!

黑鑽玩家

mtvbb 發表於 2018-1-6 22:27
唔好升

升左播片任何檔都有窒

呢套係唯一套2160p 60Hz既4K片黎,你有冇set返去4K 60Hz黎播片呢?
我A11 up左1266試過play完全冇窒喎!

黃金玩家

昨晚收到部A5, 平平地玩住先, 買之前抓左好多文, 準備好曬我D器材先來, 之前問朋友借過Dune玩NFS, 不過仍然都攪左半日{:9_435:}{:9_435:}

我的配置:
Egreat A5
Denon 7200WA
NAS synology 712+
Panasonc 1080 PTV
1000M Lan + 1000M Wan

設定過程中心得:
1. Wifi 1266 firmware 用原生play 或Vidon 行4K(MKV, 原盤) lag到九彩, 無計下只可以用Lan

2. NFS要用client IP去定位, A5 wifi DHCP 會久唔久比過個IP你, 或者咁令好多師兄死係NFS上, 解決係router 用A5 Mac address碼死IP (bind mac to ip) 不過留意Lan 同wifi 係唔同Mac, 如果唔識, google下點set, 仲有唔係個個router有lee個funtion.

bind mac to ip(TP link教學, 其他大同小異)
http://www.tp-link.tw/faq-170.html

3. 用Lan有D Android app用唔到例如my TV super. 測試過Viu 同Viu TV app ok  可用

4. Vidon 唔識記住setting, 一關機再開無曬setting... 要再研究

5. 有內置app 達到apple TV mirror能力, 但不是所有app可用,
     測試MY TV, Viu TV, 大部份game 都係mirror 唔到, 但用來mirror睇動新聞好正。

Atmos, DTSX 出到, auro 3D我自己都唔肯定,要再試...

但其他function, 十分滿意, HTPC 可以留返來打機only了

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

paris 發表於 2018-1-7 12:34
呢套係唯一套2160p 60Hz既4K片黎,你有冇set返去4K 60Hz黎播片呢?
我A11 up左1266試過play完全冇窒喎! ...

我兩種方式都set 過, 60hz 或 開 果個按片源hz播放, 試過10bit. 8bit情況都係一樣, 都係一樣窒, 窒多幾下又聲畫唔同步, 要pause 一下先對返.
我唔知係片源定係更新後問題
不過我會傾向後者
因為更新完連之前睇既bd 同mkv 都會室, 係4k 片源先唔明顯
4k片源就會好輕微 窒一下, 或無lala 斷左一下聲, 不過唔會成日有, 一晚都未必有一次
p.s. 我係直插hdd 播片

黑鑽玩家

mtvbb 發表於 2018-1-7 14:56
我兩種方式都set 過, 60hz 或 開 果個按片源hz播放, 試過10bit. 8bit情況都係一樣, 都係一樣窒, 窒多幾下 ...

我由A5用到而家A11,用HD及NFS播片都未過窒!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

paris 發表於 2018-1-7 14:59
我由A5用到而家A11,用HD及NFS播片都未過窒!

唔通咁好彩, 我已換了一部a5....唔通都係仲有問題...

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

mtvbb 發表於 2018-1-7 18:10
唔通咁好彩, 我已換了一部a5....唔通都係仲有問題...

換咗機都重有問題
可能係你自己的器材問題

我都係用nas,a10播片無疾喎,用最新fw
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

黑鑽玩家

ming 發表於 2018-1-7 18:31
換咗機都重有問題
可能係你自己的器材問題

點解唔可以係部機問題呢?
我就咁用, 直插SATA 線駁HDD, 線用彩虹魚同開博T, AMP用701....
之前用開海美迪都唔會有呢D問題, 換左呢部機, 反而係我其他器材問題
請賜教那一PART 會有問題, 等我去攪攪佢.
時下既野成日都UPDATE 下, 出錯式撞左唔出左奇, 另一區亦見不少A11既問題.
當然每個人接受程度唔同. 我都係我既情況上有果句講果句.

而我都有講過未UPDATE 前係無事, 我只係想講比先前有位CHING 知, UPDATE 後我既EXP

P.S 我部係A5.

黑鑽玩家

mtvbb 發表於 2018-1-7 21:13
點解唔可以係部機問題呢?
我就咁用, 直插SATA 線駁HDD, 線用彩虹魚同開博T, AMP用701....
之前用開海美迪 ...

咁有可能係setting 問題,留意吓呢part:
Adjust Diaplay Frequency : On [ 預設係 OFF ]
由於現時好多唔同類既4K File 或者傳統 BD ISO 會有 24p / 60p 分別 !播放時如果frequency 唔同步會出現跳格或者 Lag 既情況
所以建議呢一項要改做 "On"

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

heero503 發表於 2018-1-7 12:42
昨晚收到部A5, 平平地玩住先, 買之前抓左好多文, 準備好曬我D器材先來, 之前問朋友借過Dune玩NFS, 不過仍然 ...

請教各位師兄,我用A5開Apps睇Mytv super播片時出現呢個情況,請問知唔知我要熄咗邊個功能先可以正常播放?謝謝!