設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 大玩偶

[高清播放器] Egreat 用家交流分享貼 [新增 Display / Audio / SMB / NFS 分享設置]

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

zivlo86 發表於 2018-1-2 10:22
我用A5播完套Power ranger 都係咁,

我就成個外置Harddisk內的所有檔案都delete唔到!!

飽哂!!
玩HiFi或比HiFi玩,
要有自已一"套"!!!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

michael123 發表於 2018-1-3 15:55
我試過A11 4K0 60Hz 420 10bit係正常

不過我長期用 4K 24Hz 444 10bit 輸出

請問師兄係咪set好, 睇片之後部機無自動跳去其他設定? 因我就算set好420或444, 之後都會不定時跳咗RGB或其他

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

on99no 發表於 2018-1-3 15:57
我就成個外置Harddisk內的所有檔案都delete唔到!!

飽哂!!

呢個case好特別, 會否同HDD Format有關?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

大玩偶 發表於 2018-1-3 15:51
如果不能刪除 , Windows 系統 可以下載一個 "Unlocker" 既程式 , 可以睇到有咩程式Hold 住左佢 ,
但通常都 ...

多謝Ching提出的補救方法!!

不過我的情況係用3個外置硬盤,
把它們內的檔案執位後,
會把清空的硬盤重新格式化後再把檔案抄回,
這個動作重複做3次後發現,
每逢把硬盤接駁到A10後,
跟著回到電腦接駁後
就會發現成個硬盤的檔案
都沒有"刪除(D)","剪下(T)"這兩個選項出現!!

所的有點煩惱!!
要有自已一"套"!!!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

toms110 發表於 2018-1-3 16:06
呢個case好特別, 會否同HDD Format有關?

試過NTFS或exFAT的格式,
情況都是一樣!!
要有自已一"套"!!!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

toms110 發表於 2018-1-3 16:04
請問師兄係咪set好, 睇片之後部機無自動跳去其他設定? 因我就算set好420或444, 之後都會不定時跳咗RGB或 ...

係!
無跳

但音訊到要選自動先得,但咁樣SET會電視同AMP一齊出聲

要等FIX

詳細啲可以睇返Egreat 討論區呢個POST

https://post76.hk/thread-269712-1-1.html

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
toms110 + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

on99no 發表於 2018-1-3 16:11
多謝Ching提出的補救方法!!

不過我的情況係用3個外置硬盤,

師兄你windows 用緊咩系統呢 ?

因為 我Win7 同 NAS 都未曾出現過呢個情況 ,

我試得最多係 PowerDVD 同 掛Drive 影響到 檔案刪除功能 ,

而Egreat 據估計 , 唯一會做既 Write 動作 , 應該只有 "Movie Wall" 電影牆會寫入一個 "Vidon." 既 File 果陣先會呢個鎖定權限 !

我經常一路播戲... 一路拉D 新戲去隻 新HD .... 幾隻HD 互動都無問題 !

所以.....我覺得係Windows 有影響為主
Display : Samsung QA55Q7FAM
AMP : Denon X6400
C: MK 750
LR : MK 750
SR: MK SUR55
WF: JL F110
Player : Sony X800
MDP : Egreat A11
Console : PS4 Pro , Switch
Screen : OS 80
PJ: BenQ W2700

黑鑽玩家

on99no 發表於 2018-1-3 16:15
試過NTFS或exFAT的格式,
情況都是一樣!!

師兄,試吓睇睇你在Windows下既 files內容,係咪權限設定上有問題!
因我由A5用到而家A11都未出現過呢個問題!

黑鑽玩家

大玩偶 發表於 2018-1-4 11:40
師兄你windows 用緊咩系統呢 ?

因為 我Win7 同 NAS 都未曾出現過呢個情況 ,

同意,應該係Windows既 files設定上問題!

禁止發言

paris 發表於 2018-1-4 14:33
師兄,試吓睇睇你在Windows下既 files內容,係咪權限設定上有問題!
因我由A5用到而家A11都未出現過呢個問 ...

其實A5和A11在聲畫有什麼分別?如無太大分別為何要換?