設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[~ 原創影評 ~] 老豆萬歲的《銀河守護隊2》 少許劇透

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2017-5-4 21:35
我對Marvel 還是DC 沒太大的感覺. 兩者在我面前是平等.
只是有時候美式英雄片太過片面 奸方就是奸, 正就 ...

其實我DC marvel都會睇, 不過好多時又真係見"DC vs marvel"的爭論. 所以唔多唔少我都會想, 如果接受到marvel電影某些風格, 但反而換了DC就變成唔好睇? (不過我自己都覺得DC漫畫好睇過電影好多)

batman都有講過:" every villan is the hero of their own story", 加上自己都唔後生, 所以都知呢個世界無明顯的正派反派, 主要都係睇自己的觀點(所以我好喜歡marvel civil war故事(不是電影版)) 但我希望電影版唔好下下一招KO , 我又唔係要打半個鐘果d, 但唔好輸分心輸無謂野咁啦~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

gashapon 發表於 2017-5-5 09:44
其實我DC marvel都會睇, 不過好多時又真係見"DC vs marvel"的爭論. 所以唔多唔少我都會想, 如果接受到mar ...

在想評分時接錯了"反對"鈕了, 抱歉...

同意DC 的comic 比moive 好看. 我有點印象在Batman 之中,
漫畫中有一集(很舊) 是說Penguin 的女性Pen friend 來見佢, Penguine 用盡方法去避Batman 等, 令位pen friend 唔好誤會.
果隻係好特別的一集, 甚至我覺Penguin 自己的事有時比Batman 仲好睇.

今次GOG2 入面有隻鴨, 叫Howard the Duck.
我諗香港人未必識佢了.

以現在的時軸, 我覺Marvel 行得太快 (我沒與漫畫比對) , 好多角色未有太多的interaction 就開始迫在一起然後用幾分鐘對白交代一切.
如果呢度改改就好了.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2017-5-5 10:44
在想評分時接錯了"反對"鈕了, 抱歉...

同意DC 的comic 比moive 好看. 我有點印象在Batman 之 ...

我比較喜歡batman同justice league的故事, 或是"一本過"的故事. 最新睇到 "the button"見到Bruce兩父子見面都好正.

Howard the Duck之前有自己電影呢, 不過太耐我都忘記了我有無睇過. 另外仲有同stan Lee傾計的"Watcher"~

marvel我依家多數睇captain, avengers, 新角色的有時間都會睇, 但唔會專登請假睇那種啦. 我都覺marvel近年來的電影為了加上個pool, 每套都插好多新角色入去, 鋪路獨立電影, 變成好多角色一係出一出就死, 一係就會"除了有睇過漫畫否則唔知佢係邊個"的感覺.

1萬

白鑽玩家

老而不

gashapon 發表於 2017-5-5 11:00
我比較喜歡batman同justice league的故事, 或是"一本過"的故事. 最新睇到 "the button"見到Bruce兩父子見 ...

我覺Marvel 呢種手法是有少少問題. 即, 連我這個沒很看美式漫畫的人都覺.
一出場, 下一部/下一秒就被KO左, 太多有潛力的角色變成一次用的閒角, 未免太浪費又太沒意思了.
雖...我唔覺Howard 出場可以有乜用, 不過有時一D位置, 我覺係可以由佢中和一下吧?

有時間再看看美式漫畫先. 真的 我只是入門, 我知兩大公司下的故事universe 變左好多次.
師兄覺得如何入手開始才是好? 我是有comixology 的account, 不過很久沒用了.  
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2017-5-5 11:13
我覺Marvel 呢種手法是有少少問題. 即, 連我這個沒很看美式漫畫的人都覺.
一出場, 下一部/下一秒就被KO ...

如果好少睇/了解美國漫畫, 我建議marvel可以睇civil war (入面好多角色), secret invasion, ironman的"extremis"

DC的我介紹alex ross的"Justice", "kingdom come". 另外仲有HUSH, batman RIP, 近d的Darksied war, DC rebirth #1都好睇.

評分

kl122002 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

細細個有睇過佐治盧卡斯套Howard the duck.  真係難睇到飛起!

仲有David hasselhoff 曾經拍過Nick fury 電視電影

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

唔記得同大定分享我買飛時送左呢隻小樹人,超得意呢。

1萬

白鑽玩家

老而不

小瑟 發表於 2017-5-6 21:29

我都有, 仲未開.
還是好音樂最好.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

kl122002 發表於 2017-5-6 21:30
我都有, 仲未開.

呢隻真係好得意呢~

評分

kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2017-5-6 21:29

據說要在戲院同買正場飛先有得送呢
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1