設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[~ 原創影評 ~] 老豆萬歲的《銀河守護隊2》 少許劇透

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

龍哥同Rooker令我想起絕嶺雄風

銀級玩家

Senior Web Designer

76-FC 藍寶石勲章

睇左, 不錯啦, 唔同第一集風格是真的,  但睇得我好開心, 由奇開頭, 樹仔在開戰下, 跳舞好得意, 全場留意到人都睇到好開心咁, 唔覺有悶場, 但最後彩蛋有D唔啦更 !! 同可能知道最後多人等睇彩蛋關係, 謝幕時已經不再是黑白字版面了, 已經加插圖及各演員樣, 攪下笑咁, 等你睇字都無咁悶吧 !!
Kit Kit Kit 2046 - Enjoy Hi Res !!

(1964 V8, AK240, Onkyo DP-CMX1, Chord Mojo, Sony PH2, Sony XBA-N3, Sony MDR-1ABT, Sony WH-1000XM2, Audio-technica -ATH CKR 10, KEF Space One, TEAC NT-503DAB.

1萬

白鑽玩家

老而不

kitkitkit_2046 發表於 2017-5-2 20:42
睇左, 不錯啦, 唔同第一集風格是真的,  但睇得我好開心, 由奇開頭, 樹仔在開戰下, 跳舞好得意, 全場留意到 ...

其實end credit 字幕係有搞笑野,
我記得有說樣似的字眼: 在 其中一個 "I am groot" 移走之後說, "此片中沒有令任何動物, 植物受到傷害".
而演員的動作是loop 3 次.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2017-5-2 21:14
其實end credit 字幕係有搞笑野,
我記得有說樣似的字眼: 在 其中一個 "I am groot" 移走之後說, "此片中 ...

第一集好睇D, 第二集一般...CG 普通。。。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

carreyjim 發表於 2017-4-29 01:13
我今日去咗星影匯超正,頭頂全部音響飛來飛去,打心口震褲腳不在話下, 故事我覺得ok唔太差(可能我好耐無入 ...

全程都唔覺天花喇叭有聲出

1萬

白鑽玩家

老而不

ltho3k 發表於 2017-5-3 17:07
第一集好睇D, 第二集一般...CG 普通。。。

都係一句, 我覺Rocket 老左.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

第一集我睇了覺得太"低能", 明明是宇宙殺手但個個變了智力有問題咁. 第2集無咩期望反而覺得好睇過上集. 不過我都同意故事線來說太"簡單", 但如果唔太高要求, 食住爆谷睇我都覺得唔差. 笑位都多, 輕鬆2個多小時都幾開心呀.

但個人來說希望marvel 電影走"比較認真"的路線, 始終好多角色(例如thanos) 設定真係好勁, 如果下下用"播音樂跳舞, 做d騎呢野去分散注意力" 咁的方式去打低佢, 我覺得就真係太hea了.

我覺得加入某d角色(龍哥etc) , 對電影又無咩幫助 (即有無佢都唔會太影響劇情), 最後其中一個easter egg講佢地再集合一齊除了向舊版的GOTG成員致敬外都無咩其他用途, 再說我唔信會特登拍一套"原祖級GOTG"(下圖) 電影吧...

1萬

白鑽玩家

老而不

gashapon 發表於 2017-5-4 12:26
第一集我睇了覺得太"低能", 明明是宇宙殺手但個個變了智力有問題咁. 第2集無咩期望反而覺得好睇過上集. 不 ...

所以 Nebula 果個完全頂唔順個look 係正常的.

甘多人甘講, 即是
如果因為 上集 覺得好睇, 今次可能失望
相反因為 上集 覺得唔好睇, 今次可能有少少希望

好似幾兩極
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2017-5-4 12:52
所以 Nebula 果個完全頂唔順個look 係正常的.  

甘多人甘講, 即是

可能我prefer superhero電影係"認真"d, 唔好拍到好似卡通咁啦, 所以我覺得GOTG1係好笑不過太低能. 即係呢類輕鬆手法我係OK的, 不過太多太密再加上個結局 (另外一d"低能"的結局我會認為是doctor strange, thor 1,2) 我會prefer真係打的結局. 今集其實我覺得打低big bad的方法都唔算太合理, (唔講太detail因怕會劇透), 不過都是OK啦.

另外自小孩出世之後, 去睇戲同去外地旅行幾乎一樣難, 所以有得睇戲已經好開心了~~ 我又唔會因為本身喜歡DC多d而專登唔睇marvel/ 講到好差. 再講每個人睇的感覺都唔同, 我唔喜歡但有人完全好buy都得~如果唔好睇我應該會留言都慳返~ XD

1萬

白鑽玩家

老而不

gashapon 發表於 2017-5-4 16:00
可能我prefer superhero電影係"認真"d, 唔好拍到好似卡通咁啦, 所以我覺得GOTG1係好笑不過太低能. 即係呢 ...

我對Marvel 還是DC 沒太大的感覺. 兩者在我面前是平等.
只是有時候美式英雄片太過片面 奸方就是奸, 正就絕對正 . 世界觀幾脫離現實.
打..就其實無所謂, 個個英雄有自已的style , GOG就一定搞鬼了, 不過你話上次Dr. Strange 就真是有點兒是小智慧智取多過真打

Marvel 近幾年係有少少走呢個新的灰諧元素. 好似Avengers 2起步?
灰諧少少無妨, 太多就作狀. 今次GOG2真係太多, 猶其爛gag

還是好音樂最好.