設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: Ramsberry85

[討論] 有冇朋友鐘意買日版的外國碟?

銀級玩家

都係架!有時嗰張側紙都有啲無謂下架!而且日本版都唔一定最靚聲架!
不過最重要係自己中意,自high嘛!
喺依家依個咁嘅時勢,搵唔到或者唔搵啲自己可以有能力去負擔嘅野去自high一下,都幾可悲。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

Sporty 發表於 2017-4-22 11:22
都係架!有時嗰張側紙都有啲無謂下架!而且日本版都唔一定最靚聲架!
喺 ...

真係要看自己的定力和意志啦,你無哂以上兩種嘢,等同有錢或冇錢,都無分別……

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sunboy + 50 + 50

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

鑽石玩家

喺 ...

心愛嘅歌手或大碟會考慮入隻作 backup 收藏 , 台灣同日本CD質素好高,同港產啲CD(特別係再版同發燒碟)冇得比 。好多日文 Obi strip如 "肯定盤", "決定盤", "名盤", "限定盤", "定盤"....等等其實小弟不太了解它的意義, 但 Obi strip 好美 , 買日版通常係五個原因 :
一,有 bonus tracks/remix , 多啲歌
二,有靚包裝印刷+obi strip (宣傳側紙)
三,好多係單碟,唔駛咁麻煩換碟 (尤其係嗰啲超少歌嘅CD2)
四,日本獨家特別版,其他國家冇出 (如王菲紅色 obi-strip 嘅 "Seperate" Ways 5-track 細碟CD single ,  "Eyes On Me" 3" CD single, "唱遊"日版
       有 4/5首 bonus tracks
五 , 完全唔信啲搵笨掠水港產發燒碟質素,包裝肉酸,見到都眼冤! 日版原汁原味又細心

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +80 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 超正!
dc903 + 20 + 20 nice.
ernietse + 50 精彩報告

查看全部評分

銀級玩家

文次郎 發表於 2017-4-23 11:15
真係要看自己的定力和意志啦,你無哂以上兩種嘢,等同有錢或冇錢,都無分別…… ...

幾時都係量入為出架啦!自己中意嘅野,如果玩到傾家蕩產,除左抵死,都無其他更切合嘅形容詞。

銀級玩家

psb 發表於 2017-4-23 11:57
心愛嘅歌手或大碟會考慮入隻作 backup 收藏 , 台灣同日本CD質素好高,同港產啲CD(特別係再版同發燒碟) ...

以前有一段短時間都中意台版,貪佢整個包裝同日版相似,只係換上中文繁體,夠哂親切。
不過最後都係覺得日版靚啲,睇到就興奮,哈哈!

x

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
psb + 10 + 10 絕對認同
ernietse + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

有時買日版係因為趕唔切追頭版,呢啲 Sandy日版CD無論印製,音質,包裝,CD表面光滑無瑕疵,做足100%完美。最近又入咗 Sandy 嘅另一隻日本壓制系列 "READY"大碟 CD,隻碟旋律好浪漫好靚,最適合夜晚黑聽,好似酒咁越聽越有味道 , 好襟聽 , 堅正!  好彩入埋冇走寶,儲夠一套 Sandy 在 CBS SONY 時期嘅處女四部曲大碟 CD 全紀錄。再將四隻擺埋一齊, 分享下...

x

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 超正!
dc903 + 20 + 20 可以用平靚正形容,自已都有些。.

查看全部評分

銀級玩家

psb 發表於 2017-4-24 13:37
有時買日版係因為趕唔切追頭版,呢啲 Sandy日版CD無論印製,音質,包裝,CD表面光滑無瑕疵,做足100%完美。 ...

哈哈!雖然有啲離題,不過既然你提起我嘅頭號偶像,當然都要吹下。
我正式係由《Ready》開始中意佢,其實當時年紀仲細,但係唔知點解一聽就非常中意,到依家依然係極品。
如果你中意《Ready》,咁絕對唔可以錯過我最愛嘅專輯。

x

高級玩家

喺 ...

你唔好睇小個張紙仔 , 有都冇二手價可以差好多錢  個張野算係隻碟的子孫根

銀級玩家

Ramsberry85 發表於 2017-5-2 15:01
你唔好睇小個張紙仔 , 有都冇二手價可以差好多錢  個張野算係隻碟的子孫根 ...

有人講自high嘛!所以我咪滿足下人又講下無謂野囉!
其實中意嘅就一啲都唔無謂,唔中意嘅就連人地中意嘅都覺得好無謂。
我就覺得日本版確實係有一種吸引我嘅魔力,而嗰張側標就絕對係點綴成金,哈哈!