設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 有冇朋友鐘意買日版的外國碟?

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
以前銅鑼灣糖街某商場地庫有間 , 但好Q貴

現在信和樓上大把打口碟 平好多  當然都有貴

日版碟主要係包裝較精美 , 個張側紙真係重點 當然仲有個本白色的日文介紹同歌詞 最重要當然係有時多一,兩首歌

唔知呢度有好同好呢?

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ernietse + 50 + 50 快啲影你嗰啲日本版珍藏畀我哋欣賞下啦.

查看全部評分

鑽石玩家

窮鬼

記得whitney houston I'M your baby tonight日版有多兩首歌
就係咁買咗日版

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ernietse + 50 + 50 Nice Japanese Edition CD

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

打口碟 不買了。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

日本版~係的確比較好. 無論印刷音色各方面都係較為出色. 只不過.
唔好當佢真係咁神級. 咁過份祟拜日本版. 炒碟佬實會話佢點好點珍貴點罕有.
但係~晌日本人眼中. . . . .  或者係. 晌我眼中. 只係一件好普通既野. 周街買到.
價錢亦唔貴. 唔係我誇口. 我晌日本生活左好多年. 晌日本D二手碟多到嚇死你.

不過算啦~都係唔好講咁多啦. 好多炒碟佬想殺死我架啦.
我成日晌度倒佢地米. 哈哈哈.

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
文次郎 + 5 + 5 見不到,為好的,都會keep住買日版碟…….

查看全部評分

黃金玩家

what's 打口碟??  thx

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

takeishi 發表於 2017-4-10 09:50
日本版~係的確比較好. 無論印刷音色各方面都係較為出色. 只不過.
唔好當佢真係咁神級. 咁過份祟 ...

依家日版日文碟仲會唔會好似以前咁靚聲D?
以前試過買日版真係靚聲過港版

銀級玩家

依家少買左碟,好中意先會買,所以買得都會選擇日本版,不論有無歌多,始終成個包裝靚好多。

銀級玩家

信和二手店黎講,依家似乎係日版碟既數量仲多過non-日版。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

goair33 發表於 2017-4-10 16:36
what's 打口碟??  thx

如果冇理解錯的話,解釋如下:

所謂「打口碟」,是發行商為避免把那些在日本賣餘賣剩,或過了發行期限的DVD或CD減價促銷做爛個市,於是拿去打口銷毀,以垃圾的性質賣到中國。過程中總有商人能夠抓緊商機,在陰差陽錯的情況下,「打口碟」總能完好無缺,順順利利的放在你的影碟機上由頭播到落尾

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

lamwaikit007 發表於 2017-4-13 09:10
如果冇理解錯的話,解釋如下:

所謂「打口碟」,是發行商為避免把那些在日本賣餘賣剩,或過了發行期限的D ...

我以前有個朋友呢~佢識果班大陸拆家. 佢地D貨呢, 一櫃一櫃. 40尺大貨櫃. 咁樣.
由日本運呢D垃圾到大陸. 入面全部都係呢D廢碟. 佢地晌汕尾度拆櫃. 之後呢.
分拆俾D賣家. 好D既貨色就賣貴D. 唔好既. 賤賣. 再衰D既. 一箱一箱咁樣賣.
香港好多都係晌呢D地方入貨. 包括信和地庫啦. 聽雨啦. 信和十樓啦. 佢地入好多呢D所謂打口碟.
以前十幾年前呢. 呢D打口碟價錢好平. 而且都不乏一D好野既. 但係~呢家. 真係好多都垃圾都唔垃圾.
信和地庳有間專賣呢D打口碟架. 垃圾貨色賣50. 好D既貨色賣80-100. 有D什至更貴. 我都唔明架其實.
成舊色. 我不如去HMV買隻新碟好過啦. 駛咩鬼野買佢D又殘又花既打口碟呢.