設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: CayinAndy

[DAP播放器] 小巧而豐富的 Cayin N3 (AK4490,apt-X 藍芽,DSD256,32Bit/384kHz)

黃金玩家

rayvicky 發表於 2017-4-2 00:40
If N3 has optical out, then it will be perfect for transport

師兄,機仔細,放太多接口會好密集,唯有取捨,而同軸 bandwidth 比 optical 高,所以二揀一的話揀左同軸。

做轉盤其實有點無心插柳,某情度上雙數碼輸出是「承繼」返來的,因為公司定了在 i5 之後所有 DAP 都會有雙向 USB Audio + 同軸作基本数碼界面,而最後能在新架構下將 DoP 提升到  DSD128 也是二月尾時的一個驚喜!

由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

黃金玩家

CayinAndy 發表於 2017-4-2 09:00
咁大鑊?看來澳州生意唔易做!
師兄打算五月返香港避寒時在香港買?

問咗另一間, 似乎冇乜希望

五月中返, 有好介紹?

黃金玩家

ozrayyau 發表於 2017-4-2 14:20
問咗另一間, 似乎冇乜希望

五月中返, 有好介紹?

要我問下 Sales 澳洲有無貨期?

5月中返香港應已有穩定供貨,你在香港有相熟耳機店可慢慢試?

其實師兄已經有唔小機,呢部 N3 你打算點玩?直推?做轉盤?比老婆用? 手機串流然後 BT 去N3?

黃金玩家

CayinAndy 發表於 2017-4-2 16:06
要我問下 Sales 澳洲有無貨期?

5月中返香港應已有穩定供貨,你在香港有相熟耳機店可慢慢試?

我就飛, 去玩一輪先返香港, Cayin 發咗貨都未必趕上我飛嘅日子, 澳洲買唔到就香港, 不過冇邊間熟。

心知大機果邊升級無望, 除非洗好多錢加換屋, 咁咪轉玩隨身止下痕   N3 睇中佢播乜都得, 加上出同軸數碼, DSD 出可接手上 Mojo 或 Hugo, 我都有用山靈 M1 DSD 去 Mojo, 但覺得 ipod touch wav 去 Mojo 順耳好多。

而家反而唔追求 Balance out, 因為我最喜愛嘅耳機, Balance 係唔好聽架

黃金玩家

ozrayyau 發表於 2017-4-2 20:44
我就飛, 去玩一輪先返香港, Cayin 發咗貨都未必趕上我飛嘅日子, 澳洲買唔到就香港, 不過冇邊間熟。

心知 ...

K3003 DIY 平衡?

返香港就容易了,行轉星際一定搵到有店可以試聽 N3,試左滿意先買囉!

N3 的數碼能力確是一個賣點,但如你主要綑綁 Mojo 的話,最新消息 6 月 8 號 Poly 出貨,等得就等埋睇下是否會更好用! 我覺得 Poly 的 idea 好正,但擔心佢用 WiFi 會對手機續航有幾大影響,能解決這個問題那 Poly 應是所有 Mojo 用家要考慮的 player module.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ozrayyau 發表於 2017-4-2 20:44

心知 ...

師兄,你自己DIY 2.5mm平衡頭嗎?

黃金玩家

CayinAndy 發表於 2017-4-3 09:38
K3003 DIY 平衡?

返香港就容易了,行轉星際一定搵到有店可以試聽 N3,試左滿意先買囉!

圖中 AKG 係朋友嘅, 同我隻未改比較, 用 PHA3 推, 用咗 2.5mm 轉雙 3.5mm  Adaptor 嘅 balance 3003, 係分析力強咗但薄哂, 耳仔流哂血

黃金玩家

kiutao 發表於 2017-4-3 11:34
師兄,你自己DIY 2.5mm平衡頭嗎?

係朋友做嘅, 試之前興致勃勃, 試完就似冰水淋頭

黃金玩家

CayinAndy 發表於 2017-4-1 23:09
師兄,200H standby, 12 hour playback。 如果計 playback ,仲輸比 A35 幾多下,所以要睇你推什麼耳機了 ...

W80,SE535,SE846之類,不過這級數SE535比較多(主要打算推薦比朋友,他想要一架比較方便使用的長氣機,要便宜的)
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ozrayyau 發表於 2017-4-4 19:27
係朋友做嘅, 試之前興致勃勃, 試完就似冰水淋頭

咁好,我都想將RHA T20改為2.5mm平衡頭,但不知原廠3.5mm插頭嘅左,右,地嘅接法。始終T20不是可換線嘅耳機,不能以用耳機插針度正負極去焊平衡頭。