設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[DAP播放器] 港行極速開箱-首部平衡線路Hi-End手機 Onkyo GRANBEAT DP-CMX1速評

鉑金玩家

kiutao 發表於 2017-3-29 05:46
既然係咁,當然直接考慮X1A啦。雖則獨立處理手機或播放功能。但為咗追求更少的雜訊去欣賞歌曲,我認為值 ...

師兄我手頭上同時有dpx1 同埋cmx1, cmx1同dpx1一樣無論開唔開4g wifi都係0底噪(bal. Mode)....

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

hke3g2006 發表於 2017-3-29 11:07
師兄我手頭上同時有dpx1 同埋cmx1, cmx1同dpx1一樣無論開唔開4g wifi都係0底噪(bal. Mode).... ...

Ching 意見值唔值得買?
主要真係當佢係Dap聽歌用,當副機用但又可以接收到電話。
因為通常都要帶兩部電話出街。

專業玩家

首部平衡線路Hi-End手機!......如果兩年前出就係!  

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

snp386 發表於 2017-3-29 15:59
首部平衡線路Hi-End手機!......如果兩年前出就係!

有其他牌子出過平衡插既電話咩?

專業玩家

lamdog 發表於 2017-3-29 16:51
有其他牌子出過平衡插既電話咩?

首部平衡線路 喎!......電話同 DAP 只可以用插頭!?咁就插頭啦!

唔講其他國家牌子 同 CDLA!......咁唔知 Meizu 係乜呢!?

唔係當年我洗鬼做research,之但係有人連耳機用嘅 Balance 係乜都未知,仲要大人話有 GND 先係 Balance,所以香港呢兩年先會喺日本咁出名!高人同大師幫香港超越 美、日!

高級玩家

各位ching,手頭上的行機cmx1有否存在volume cap 的問題?

因為我用cmx1 用3.5mm出,推fxa7開到45至50也不太夠推。而且聲音介面也沒有樣dpx1/dpx1a的Variable Line Out模式設定。

鉑金玩家

looplooploop 發表於 2017-3-29 17:36
各位ching,手頭上的行機cmx1有否存在volume cap 的問題?

因為我用cmx1 用3.5mm出,推fxa7開到45至50也不 ...

Hv u  enabled high gain??and the 3.5mm jack output is much lower than the 2.5mm one....

星級玩家

kiutao 發表於 2017-3-29 05:46
既然係咁,當然直接考慮X1A啦。雖則獨立處理手機或播放功能。但為咗追求更少的雜訊去欣賞歌曲,我認為值 ...

多謝Ching既意見,咁而家等心水價就入貨

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

hke3g2006 發表於 2017-3-29 11:07
師兄我手頭上同時有dpx1 同埋cmx1, cmx1同dpx1一樣無論開唔開4g wifi都係0底噪(bal. Mode).... ...

可能平衡輸出唔同感覺啦。因我真係冇2.5mm plug嘅平衡耳機。
但我用3.5mm出嘅聲,真係好大分別。
我覺得如果用3.5mm頭嘅耳機,真係買X1A仲好。

高級玩家

hke3g2006 發表於 2017-3-29 18:00
Hv u  enabled high gain??and the 3.5mm jack output is much lower than the 2.5mm one....

把增益設定調高是好了一點,
暫時沒有2.5mm平衡線試不了和3.5mm輸出量分別。