設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[DAP播放器] 港行極速開箱-首部平衡線路Hi-End手機 Onkyo GRANBEAT DP-CMX1速評

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sunnyslhf 發表於 2017-3-27 17:55
好大底燥

我一插T20,未播歌時聽到好多c le sa la咁,不過一播歌就冇。
應該係電子底燥聲。
不過音質計,唔及X1A好,同Cayon I5好接近。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

sunnyslhf 發表於 2017-3-27 16:10
係咪零機價出機先?

話明join $5980 個組合當然要科水,係送對FXA5同MEMORY CARD比你,大概值$2500,岩唔岩用就見人見智。

鉑金玩家

kiutao 發表於 2017-3-27 18:23
我一插T20,未播歌時聽到好多c le sa la咁,不過一播歌就冇。
應該係電子底燥聲。
不過音質計,唔及X1A好 ...

I do not hear any background noise wor...wt earphone are u using?? (i use VE 4)i think SQ is somewhere between dpx1 and dpx1A (when using high gain, bal. mode)

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

hke3g2006 發表於 2017-3-27 20:54
I do not hear any background noise wor...wt earphone are u using?? (i use VE 4)i think SQ is somew ...

我用T20,睇清楚3.5mm dock先插入。
但我喺旺角西洋菜南街間smartone試,真係聽到底燥。
不過個人聽感,先考慮X1A才考慮CMX1。

星級玩家

kiutao 發表於 2017-3-27 21:18
我用T20,睇清楚3.5mm dock先插入。
但我喺旺角西洋菜南街間smartone試,真係聽到底燥。
不過個人聽感, ...

我都幾怕有底燥

黑鑽玩家

lamdog 發表於 2017-3-27 18:38
話明join $5980 個組合當然要科水,係送對FXA5同MEMORY CARD比你,大概值$2500,岩唔岩用就見人見智。 ...

一般出機係會 rebate 返, 連個 sales 都話今次有D怪. Anyway, 都叫做平少少入左部機. 睇下可唔可以取代我部 AK320+AK380AMP啦
DAP : AK SP2000 ONYX BLACK
EarPhone: 64 Nori, Jomo Trinity

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

sunnyslhf 發表於 2017-3-27 23:53
一般出機係會 rebate 返, 連個 sales 都話今次有D怪. Anyway, 都叫做平少少入左部機. 睇下可唔可以取代我 ...

其實我都考慮緊,白痴問題,好想知係咪加個2.5mm轉插就可以用到依家用開既3.5mm earphone,還是本身要買個條2.5mm頭既線先用到佢既平衡輸出。
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

黑鑽玩家

lamdog 發表於 2017-3-28 00:00
其實我都考慮緊,白痴問題,好想知係咪加個2.5mm轉插就可以用到依家用開既3.5mm earphone,還是本身要買個 ...

2.5 mm 一定要換線。如果要用返 3.5mm, 加過轉插就得.

PS. 我有多條 2.5mm ORB Clear Force Premium CMMX 頭線, 有興趣可轉讓.
DAP : AK SP2000 ONYX BLACK
EarPhone: 64 Nori, Jomo Trinity

黃金玩家

sunnyslhf 發表於 2017-3-28 00:12
2.5 mm 一定要換線。如果要用返 3.5mm, 加過轉插就得.

PS. 我有多條 2.5mm ORB Clear Force Premium CM ...

仲未買部機,到時pm詳談。
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HiRO84 發表於 2017-3-27 22:47
我都幾怕有底燥

我個人聽感咋。
因我試機時,已關掉所有雜訊嘅功能,如wifi,藍牙,NFC,通話功能等。
我喺DXA試咗近半小時,用3.5mm出,完全冇底燥聲。不論播放或停止時候。
Cmx1俾我感覺係多咗電話功能嘅DAP,但撇除電話功能外,價位應該約3000左右嘅DAP啦。
如果求方便,亦想追求音質,CMX1係咁多部手機牌子當中最好嘅。
我還沒有2.5mm嘅耳衡線耳機,不能作出平衡輸出嘅評論。
但我估計,佢獨立輸出音量,通話時應該不能使用耳機通話。(要求證)