設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: silvermoon

[CD機] 古董CD機還是新CD機?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

睇到都心郁郁...但暫時只係國內搵到有人放CD16...我會再留意下,THANKS~

白鑽玩家

iwcpaul 發表於 2017-3-20 03:18
如果玩得舊馬仔機首推CD15不過市面較少見到,其次可找CD16,同樣铜底盤,CDM4 pro,玻璃光頭,DAC 7,由入碟到出 ...

即係LHH 500的馬版,不過好少見。

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

睇中左部Denon DCD S1, 唔知師兄點睇呢部機?

不過係行100v...如果加隻升壓牛會唔會對音質有負面影響?

1萬

白鑽玩家

老而不

silvermoon 發表於 2017-3-19 22:14
多謝兩位師兄回覆...而你地ge意見正正係我覺得古董機同新機各自優劣...

如果用Naim cdx / cdx 同古董phili ...

CD唔會有analogue 味, 因為CD本身是digital 的東西.
是有些CDP入面的DAC可以令聲音聽落有analogue的感覺, 原因是線路design . 特別是歐洲機, 如Naim, Audia Flight, Northen Star 等等,
在有決定前, 不妨先去比較一下日本機和歐洲機, 兩個地方的CDP 對聲音的取態是很不同.

舊的CDP 我不太建議人買, 因為連我自己80年代中轉聽CD時都唔敢入2手.  
而且講真, 以前買一台CDP是貴, 一定是用夠了歲月才會出讓, 不會好似現在的手機兩三個月就換.  
千禧年時我聽維修師傳講, 2手CDP可能已唱過了數十萬小時, 維修的人識測出來, 那些機更要小心.

CDP是一台 小電腦, 電腦零件越舊越容易出大小問題.
所以如果真是決定入2 手CDP, 而且是要作展期使用的話, 就要有隨時維修的準備.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

silvermoon 發表於 2017-3-20 18:52
睇中左部Denon DCD S1, 唔知師兄點睇呢部機?

不過係行100v...如果加隻升壓牛會唔會對音質有負面影響? ...

我朋友用緊係天龍史上最巔峰製作,坦克車外殼cd機嘅藝術,有深度有力度好機,不過光頭有機會貴過部機,呢點要考慮!

白鑽玩家

頂班機!不過光頭死了就難搵。
加牛的質素當然有影響,不過和買器材一樣,睇心目中budget得啦。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Denon dsd S1個Sony 光頭, 你肯出錢都未必有全新,Denon 經常有些高中階機出現但都無人問津,為的就是冇光頭更換,就算有都可能係拆機件,能用多久冇保証,想玩中古Cd機還是搵用philips的機蕊好,就算冇原廠還有大把淘寶廠,起碼部機唔會變垃圾。

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

多謝咁多位師吧解答...

的確我係擔心舊CD機死光頭好難維修...想搵舊機都係因為以前D機出來D聲無咁"高清"...睇黎要ANALOGUE就真係要認真玩黑膠先得...

隨緣睇下2手市場岩心水GE CD機 or 唱盤邊個先有再決定~

白鑽玩家

二手cd機相比其他器材,確係較令人擔心,所以我才會推薦「平價菲機餡」一嘗舊機韻味。

其實八九十年代,cd機製作已非常成熟,當時的16bit菲機餡真係做到模擬味,如果黑膠唱盤調較得唔好,聽味道都唔係贏梗

1萬

白鑽玩家

老而不

silvermoon 發表於 2017-3-20 20:53
多謝咁多位師吧解答...

的確我係擔心舊CD機死光頭好難維修...想搵舊機都係因為以前D機出來D聲無咁"高清".. ...

光頭之外, 仲有入面組古董DAC

個人感覺上, CDP 是一直以"新聲"主導, 即是行進一步的高清向
果別牌子依然用"舊聲", 即可能是你口中的analogue 感

由一個由黑膠走入CDP 的人(即使近年又再加入黑膠當是重溫一下)而言,
CD 聲的獨特是黑膠和CAS 俾唔到的. CAS 可以說是太硬的電腦聲, 黑膠則少了CD 中剛強感.
所以至今我都以CD主導, 黑膠在今日的我而言為次.

如果發燒至CDT + clock + DAC, 是另一種層次了.  

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chopinlau + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.