設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CD機] 古董CD機還是新CD機?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說之前深入玩黑膠結果中伏 (買左個MC頭但個盤係無辦法用到),同埋自己都唔係有好多黑膠碟係到,反而CD就有好多...所以就身痕想睇下CD機有D咩好選擇...

小弟想要的效果係: 1. 空氣感重, 2. 聲音開揚, 3. 盡量接近黑膠聲底
聽歌都係以: 1. 室樂弦樂為主,2. 舊流行曲 (張學友 / 陳百強)

而家用緊部Technics SL-XP5 駁 Genelec 8020 放係房入面聽,部XP5出黎都好好聲,不過我覺得D聲唔夠開揚,所以想睇下換部CD機會唔會好D,話曬部XP5都係手提CD機...

但係揀CD機又係一個難題,小弟一向都無留意CD機,唯一比較熟悉ge係 naim cd5i,marantz 600x 系列? 我諗緊新款的cd機會唔會太著重解析度而變得太數碼聲? 揀古董CD機又驚部機有暗病唔識睇 (暫時留意緊部marantz cd 60)

所以想請教各位師兄有邊d CD機係有機會會岩小弟聽感,Many thanks!

*Budget 5k 內 best fit,10k都勉強可以

1萬

白鑽玩家

老而不

我會建議入新的, 一手的. 因為CDP最大的問題是光頭老化.
Naim 的最平的都10K左右, 是有點貴但值得, 因為是made in UK
又可以去望望Arcam CDS27, 中性聲, 不過已是MIC了

白鑽玩家

平價盤,我會投舊機一票,萬元內新機聲音好難贏舊機,我係講緊二千元左右菲機餡。
馬機60應該係傳統舊馬聲,音樂感好,和新機比會較朦慢,各有勝長,但論性價比就贏哂。
當然二手要試清楚,狀態良好的舊cdm玻璃頭,係好耐用的。

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

多謝兩位師兄回覆...而你地ge意見正正係我覺得古董機同新機各自優劣...

如果用Naim cdx / cdx 同古董philips頭CD機比...會唔會CDX/CDX2贏好多? 定係CDX果個級數的CD機都唔會帶到古董機個種"ANALOG"味?

*岩岩搵到部Technics XP7...$700左右...但應該唔會俾XP5好幾多? 無謂哂呢D錢?

白鑽玩家

近萬/大幾千的話,舊機已可買到philips LHH系列,revos等中高階機,sony系個人就唔推薦,換頭難搵又貴。
如果買大幾千/近萬買二手真係要好小心,始終唱頭係消耗品。
不過新機一兩年就壞都聽唔少,睇彩數。

白鑽玩家

個人會傾向買平價舊菲機餡,如用1541/cdm4的機。
論聲音,不會輸現今萬元新機。
論價值,就算壞其中一樣都仍有得整或作備用零件價值。
就算將來再入部高級新機,舊機獨特韻味仍有保留價值,如玩完再放售,仍可同價放售唔使蝕。
簡單講,係冇得輸。

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

多謝師兄ge回覆!

我有諗過Philips LHH系列, 但唔知係邊先可以搵得比較多....

白鑽玩家

silvermoon 發表於 2017-3-19 22:43
多謝師兄ge回覆!

我有諗過Philips LHH系列, 但唔知係邊先可以搵得比較多....

r33之前見有LHH 500,cdm 4 pro,dac 7,銅底盤,係好吸引,不過話哂幾千蚊,真係要試得好清楚,如果買二手cd機,除聽耐點外,換多幾隻碟,試下機械部份運作及讀碟能力。

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

koalaau 發表於 2017-3-19 22:56
r33之前見有LHH 500,cdm 4 pro,dac 7,銅底盤,係好吸引,不過話哂幾千蚊,真係要試得好清楚,如果買二 ...

big thanks~~!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果玩得舊馬仔機首推CD15不過市面較少見到,其次可找CD16,同樣铜底盤,CDM4 pro,玻璃光頭,DAC 7,由入碟到出聲都唔洗4秒,現在新機都冇幾多部做得到,CD15就多咗個平衡輸出而16就冇,音色温暖纯厚,音樂感高,如果唔好聽大棚嘢只聽人聲小品秒殺萬元级新機.我冇點你,我自己房都用緊. IMG_0876.JPG IMG_0877.JPG

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
mankit9998 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分