設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 香港邊到有半圓的黑膠內套賣?

1萬

白鑽玩家

老而不

如題,
找出一些家中的舊錄音是10吋碟, 但發霉到令人可怕的地步, 個舊膠袋因為D霉"痴"成一片 搞左好耐先拆出只碟

行過SSP, 發覺都是12吋連四方紙袋樣,
有無師兄知邊到有好似平時買碟果種半月型的? 平平地的就得了.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
Msuper + 10 + 10 世紀末大霉菌,唔好嘥攞去種茵
dc903 + 20 + 20 用家mold 菌心得
ernietse + 50 + 50 嘩! 好多上世紀嘅不知年毛菌, 發達囉.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

SSP果間應該有......U型膠套

黑膠如......得記
德發地鋪,尖沙咀HMV......打電話問
內套- Mobile Fidelity, 可到信昌或三通買
外套 - 深水埗欽州街, 鴨寮街同長沙灣道中間一段,政府合署對面,膠袋鋪
佳華膠袋公司,深水埗欽‘周’街74號A 2號舖,即長沙灣政府合署過斑馬線對正舖頭。記住外套可考慮買可放雙唱碟,較大的那一種。亦有內套出售。

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Msuper + 10 + 10 我都貪呢間cd袋最低消費100個唔算多.
dc903 + 20 + 20 一定要加分
kl122002 + 10 + 10 絕對認同
ernietse + 50 + 50 多謝昌哥好介紹! 我最鍾意買膠袋嚟套恩物.

查看全部評分

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

白鑽玩家

老而不

Cheong448 發表於 2017-2-21 07:15
SSP果間應該有......U型膠套

多謝推介!!
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

我發現現在的唱片內套真是有些很麻麻地. HMV淨碟時送的果個係好睇, 但又真是太硬身
有些鴨記賣的真是取出/入太多時會花碟, 又或者是太硬,

暫時用過風行代理 的果個纖維, 同日本仔Nagaoka No. 102 比較好
貴的MFSL Original Master Sleeves, Goldring 暫時未用過
唔知大家對內套有無研究/好介紹?

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

是旦買d 防靜電的套,周圍都有得買la, 隻碟先係主角,就搞到一糟屎咁,反而一個咁minor 嘅套就咁執著咁有要求,唔明囉

1萬

白鑽玩家

老而不

manid903 發表於 2017-4-12 10:21
是旦買d 防靜電的套,周圍都有得買la, 隻碟先係主角,就搞到一糟屎咁,反而一個咁minor 嘅套就咁執著咁有要求, ...

因為有些唱片不是甘容易找到嘛. 可以找到唔錯的condition 時, 就一定好好保存了
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2017-4-12 13:43
因為有些唱片不是甘容易找到嘛. 可以找到唔錯的condition 時, 就一定好好保存了  ...

去德記或鴨記地牢( 肥老闆) 都好好人, 買碟幫你洗完再問佢地攞多幾個用下, 沒托手爭 也可另行付費買
PS : 我經驗係,當你去2 手碟, 唔好一分幾毫咁講價拗餐懵咁, 對方自然會對自己好一點! 我見好多人去買碟,差$10, $8 講餐飽, 黑人憎囉, 咁大個男人買3 幾百蚊野因幾條拗餐懵咁先肯買,乞衣咩!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 20 + 20 haha,又係喎。

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

manid903 發表於 2017-4-12 14:30
去德記或鴨記地牢( 肥老闆) 都好好人, 買碟幫你洗完再問佢地攞多幾個用下, 沒托手爭 也可另行付 ...

鴨記都有地牢鋪???

其本我無乜香港買2手黑膠. 自上次去MK幾家"名店" , SSP閣樓之後, 失望到透明.  
如果真是覺比教好的, 是中環德昌和皆旺樓上吧?
現在是上ebay 多, 之後去HMV洗碟. 所以本身都無乜同幾家爭吵過.

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2017-4-12 19:27
鴨記都有地牢鋪???

其本我無乜香港買2手黑膠. 自上次去MK幾家"名店" , SSP閣樓之後, 失望到透明.{:6_146 ...

MK 信和果d 垃圾店算啦,ssp 上樓? 你講果個ar paul 果度?真係"小"一聲, d 霉味衰過垃圾堆,up up 縮縮的嗅味, 佢上過訪問咋嘛, 其實垃圾到不憾! 我之前已經講過我買碟係打個電話或wts app 叫人hold 碟, 係有d c hing 唔信, 我呢個service 唔係拿錢掟人攞番嚟,係用尊重攞番嚟!
我未去過hmv 洗,自己洗都得啦!另外你想要地牢地址,我先pm 比你吧, 唔想幫人賣廣告

1萬

白鑽玩家

老而不

manid903 發表於 2017-4-13 09:30
MK 信和果d 垃圾店算啦,ssp 上樓? 你講果個ar paul 果度?真係"小"一聲, d 霉味衰過垃圾堆,up up 縮縮的嗅 ...

是在西九商場斜對面, 由一道後巷上去閣樓.
Paul 果度已有朋友領教左, 我都知乜事了.我唔一定唔會去. MK都係, 真係有D黑膠, 以前是有的.
仲好記得當年點樣求人收留我的珍藏, 嘩, 果副西口西臉幾想打死佢地. 仲要係Ricci 的頭版黑膠啊!
今日果堆人, 仲敢薑問我仲有無.

HMV洗碟...人地有機器, 放底少少錢等人做野, 先已又可以行開, 何樂而不為?

係果套, 我有少少要求姐
還是好音樂最好.