設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: frankpoon

[~ 原創影評 ~] 《星聲夢裡人》音響發燒友必看的愛情片

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

杜sir 發表於 2017-1-31 22:21
必定係我個人2017年5大最佳電影之一

Me two

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

個ending 真係連男人睇完都會感到無奈兼touching!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

frankpoon 發表於 2017-1-28 07:54
呢度我覺得導演或編劇有D心思,因為再唔改變下既話,再讓兩人繼續正常發展落去,擔心会令全劇流於平淡, ...

非常同意C Hing 所言,若果皆大歡喜嘅結局可能就會令整部電影變得平庸同太過平舖直敍,但臨尾十分鐘一個逆轉嘅ending就令成件事唔同唒,output嘅效果嗰份嘅無奈同遺憾,當真會做到令性情中人乸住乸住個心!

黃金玩家

唔知 MCL 有冇邊間聲畫正呢?thanks!
Harbeth M30.1        
Ediscreation ec-2        
Hattor passive preamp
Oppo Sonica

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

啱啱睇完。我覺得歌係好聽嘅,但相比起其他類似嘅戲(如mama mia, 甚至只有唱冇跳嘅begin again), 我覺得La La Land成套戲嘅歌舞有少少夾硬加插落去, 唔係好自然。我最中意就係男主角彈琴,首曲實在太好聽!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cylawsam 發表於 2017-2-14 20:22
啱啱睇完。我覺得歌係好聽嘅,但相比起其他類似嘅戲(如mama mia, 甚至只有唱冇跳嘅begin again), 我覺得La  ...

完全同意lala land劇情比較普通、不過入面D歌真係好好聽!所以ost同soundtrack都入手了

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

cylawsam 發表於 2017-2-14 20:22
啱啱睇完。我覺得歌係好聽嘅,但相比起其他類似嘅戲(如mama mia, 甚至只有唱冇跳嘅begin again), 我覺得La  ...

我係對電影版的 mama mia 有保留。

劇場版的舞台音樂劇看多了, 但在睇碟和收費電視台觀看電影版, 講對白的聲和咀型是同步的。

但一去到唱歌, Amanda 的咀和歌聲便明顯甩了。大家不妨翻看試試。
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-1-31 09:13
令人難忘, 又是經典的歌舞片, 是當年MGM在50-60年代並由Gene Kelly, Fred Astaire 等拍下不少.
歌舞片其實 ...

套戲同芝加哥真係冇得比,芝加哥真係近20年最佳歌舞片,亦比唔上悲慘世界,無論從技術層面或者故事深度,而且男女主角唱歌跳舞都是業餘水平,完全唔係anne hatheway或者狼人果種爆發式演繹,講真呢套頂籠係媽媽咪亞既水準,可以咁成功真係靠天時地利,可以話係屬於90後的歌舞片經典吧

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

雖然我覺得套戲普通(我覺得男主角演得幾好),但d歌如 Another day of Sun, City of Stars 等,總係不自覺係腦海出現,得閒嗰陣仲會哼兩下,哈!另,未睇過芝加哥,見咁多師兄推介,遲d揾返隻嚟睇下先。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

真係sorry啦,我及皇后睇完不是太like, 個人就真是很喜歡Chicago, 可惜冇4K 版,blu-ray 質素又一般