設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: frankpoon

[~ 原創影評 ~] 《星聲夢裡人》音響發燒友必看的愛情片

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

對上一套最喜歡 musical movie 係moulin rouge, 樓上提果幾套都唔錯,另外John Carney導演幾套音樂電影 Once, begin again, sing street 自己都好喜歡

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

必定係我個人2017年5大最佳電影之一
AV AMP : Onkyo RZ-800
Blu-ray : Pioneer BDP-160
Speakers : M&K  k-7 x 3, Mirage OMD-5 X 2, Mirage Nanosat x 2
SUB : JL E112
PS3&PS4

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

原聲有兩張==

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

入邊兩段  爵士樂既聊天對白好正 ... 亦都講出當前爵士樂既困境....

結局個段好玩野, 同緣份兩面睇 Sliding Doors 近似, 如果之前個一步吾同左, 個結局又會吾同, 不過又好似拍得太白==

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

alleelarry 發表於 2017-1-26 23:19
剛看到了一段剪輯片段,《星》一片故事雖為原創,但拍攝場境是集結了昔日不少經典歌舞電影於一身,是好是壞 ...

我都對所謂"向xx電影致敬"唔多有好感...

本來對歌舞片無興趣, 但見佢oscar有十幾項提名, 朋友又讚到套戲好睇到無朋友, 咁就梗係要入場睇下咩料la.

講真, 佢的確唔係全歌舞戲為主, 中段都幾多對白位, 但的確係好好睇, 我都好想睇多次, 不過呢排有其他戲睇, 所以等出碟至算好d.

整套戲個結尾真係好正, 個人覺得佢地想表達幻想中係完美無暇, 但現實又點會咁簡單, 人生中總要帶點傷感至得既.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Soundtrack have 2 i like the one Justin Hurwitz the present verison on "Credits"

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

忍唔住買左今個星期六去isquare同老婆同埋個女一齊睇, 好期待啊!
我係imax 處男
iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)
Onkyo 5010 (Neotech AE)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Imax version really good indeed sound quality better

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

琴晚睇咗, 喺幾好,但未去到經典, 只不過近年少有呢類型電影所以有啲求之若渴!
另外大家有冇留意個screen ratio 喺有啲唔同? 佢喺用(2.55:1)拍嘅, 比一般2.35:1仲要闊少少, 但又未去到Hateful Eight 嘅 70mm 2.76:1, 所以睇細院銀幕會再細啲; 建議要去大銀幕戲院睇 (海運, 銅鑼灣MCL JP, IMAX.....等)
TV:SONY KD65Z9D
AV Amp:Pioneer LX901
LCR Sur Speaker:Procella P5 x5
Subwoofer:Procella P15A
Ceiling Speaker:TDG NFC-83 x4
Blu-ray player:OPPO 95  OPPO 205
Media Player:Egreat A11
Game Console:PS4 Pro

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我都係見拎o左咁多獎而去睇, 本身係完全唔知故事講咩而入場.(我連trailer都無睇過 XD)

睇完我覺得又未去到好高評價, 故事我覺得只是一般, 但畫面拍到真係好靚. 雖然我好怕d"歌舞電影" (即係連句"你好嗎?"都要唱出來果隻) 但呢個style我接受到.

感受最深刻都係男女主角為了理想而選擇堅持定改變. 我自己都會學男主角咁(如果去到連生活都有問題) 暫時放棄原本的理想, 做一d有穩定收入的工作, 儲夠錢再看看是否還想做以前的理想. 可能到時已經有新的目標都唔定.