設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jamesbond

[藍光播放機] Oppo 203 好似出事

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2016-12-26 16:37
見到自己唔鍾意嘅牌子有問題就好開心,真係人間有情。

其實甘多牌子,有鐘意同唔鐘意好平常,但我唔知點解覺得有d人好想佢唔掂....唉
SONY 4K 55X9400E (IP2 Platinum)
PIONEER LX-701 (JPS)
OPPO 203 (nanotec 306)
A500/PS4 Pro/Switch
FS:KEF Q700 CS:KEF Q200C
SR:KEF Q800DS FH:KEF 3001SE
SUB:Velodyne Spl-1000Ultra

黃金玩家

chhanthony 發表於 2016-12-26 16:37

落井下石!人間有情!香港人嘛!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
taxiseven + 10 + 10

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

香港人最葡萄, 冇計
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

cleverkiller 發表於 2016-12-26 13:58
嘩,我見到有人好努力護航。
媒體敢報/肯報就話人爭收視,似乎係護航者扮視而不見,是吧?
利申:我是Oppo2 ...

嘩..............OPPO又唔係我既, 有咩好護丫, 只不過果間公司我又唔知係咩來, 又唔知佢點測試, 自己身邊既朋友都冇實質既證據顯示佢真係只出到8bit, 咁我地可以報咩呢??? forum就唔同, 大家喜歡講咩都可以, 冇問題架, 正如我自己覺得pcm咁大間media, 未confirm件事就報, 好少可, 我覺得奇怪咁講下姐....!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

chhanthony 發表於 2016-12-24 16:28
from AVS also

post from AVS

THANKS ANTHONY, 原來個CASE反而係同個 Murideo SIX-A Analyzer 個FW未有更新所以食唔到OPPO個4K信號所致, 有真相就好了!!!!

6. I have discussed this issue in depth with Murideo who are looking at their firmware right now.
The have also ordered a 203 which they should have any day now and will carry out comprehensive testing in their labs using a variety of test equipment. They will share with me their findings.

6. 已經深入討論了這個問題,Murideo正在看他們的固件。
他們還訂購了203,他們現在應該有一天,並將在他們的實驗室使用各種測試設備進行全面測試。他們會與我分享他們的發現。
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

小瑟 發表於 2016-12-26 18:00
THANKS ANTHONY, 原來個CASE反而係同個 Murideo SIX-A Analyzer 個FW未有更新所以食唔到OPPO個4K信號所致 ...

你睇清楚未?
人地係話訂左架oppo返去試

相反oppo就冇買人架機反去試
只叫第三方果間公司send d log record比佢地睇
可能呢架野都要成2000USD ,而連呢d 幾千蚊player都check唔到
所以連買反去試都費事

oppo 大可比d資料買家參考

今季要買幾千蚊級BD or UHD player 唔買呢架重有其他?

人地報先都有得話人,咁note7爆機人地又有報wor
到今時今日全球回收,三叔又有冇分析比用家聽實情是点樣
oppo 機多唔過note7吓,又敢包佢冇誤差?

note7係香港点回收,條款幾為難用家可作參考

係積極去搵答案相信都有唔少專業or業餘方法
集思廣益重實際

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

chan@76 發表於 2016-12-26 19:44
你睇清楚未?
人地係話訂左架oppo返去試

chan@76兄

可以講嘅係有朋友send咗張oppo內部用儀器(係專畀生產商用而唔係畀Calibrator用嘅手提機)測試相畀小弟,証明203可以正常輸出UHD 24HZ 4:4:4 12bit。

但畀相嘅朋友叫小弟不要流出。。。。而一切未有真相之前,小弟唔敢亂估,但HDR10要有10BIT ,如果8Gbps係出唔到HDR,而開HDR淡色,小弟相信係各家HDR都未成熟,等下啦,始終係新嘢。

其他朋友唔鍾意Oppo咪唔好click入嚟囉,人生苦短,揾人短處好辛苦。

評分

參與人數 6威望 +59 金錢 +58 收起 理由
diyman + 10 + 10 絕對認同
km3232 + 10 + 10 用家心得.一定要加分
HKWAIYIN + 10 + 10
marco + 9 + 8 一定要加分
jackt + 10 + 10 哈哈
circleli + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2016-12-26 20:25
chan@76兄

Anthony 兄,

平常心

HDR10 要有 10BIT, Dolby Vision 要有 12BIT, 既然 203 有 HDR 同將來 support Dolby Vision, 因此連出 post 果位人兄都吾敢肯定 203 有問題, 等官方回應, 反而引到一班專家出黎圍....

其實一隻錶 show 吾到 12 BIT 又如何, 咁其他 TV 同 projector show 到 12 BIT 又點計.....

千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

星級玩家

小瑟 發表於 2016-12-26 18:00
THANKS ANTHONY, 原來個CASE反而係同個 Murideo SIX-A Analyzer 個FW未有更新所以食唔到OPPO個4K信號所致 ...

Great News .

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我都很認同師兄所講"唔好click入嚟囉,人生苦短,揾人短處好辛苦",因為這期間不論如何說oppo不是或他始終是步步高也好,他的確會是這期間最佳及最全面支援的4K藍光機,應該2017年都是無可匹敵,雖然我唔知消息真假,無法確認,但已有人講17年底前Pioneer都不會有機出到。不過又這樣講,這個年代很多人認定有圖有真相,師兄提到"畀相嘅朋友叫不要留出",這點就會做就唔喜歡oppo的人多個出手機會,加上師兄亦於自己發文中講過自己"根本不用急於買UHD Blu-ray Player,但工作關係還是有需要先了解下UHD的實況才可以幫客戶調校,加上手上已購入了有一些UHD Blu-ray Disc,心癮難止下還是第一天已下訂",種種只會令這班唔喜歡oppo的人或打手再下一城出手,到時得不常失。