設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: webuy

[討論] 中高系統比較

黃金玩家

webuy 發表於 2016-12-26 02:09
單身有咁既閒錢但都冇咁時間, 因為都要照顧家人

玩具嚟,樓主問下自己,甘心停喺/被鎖喺 812?

黃金玩家

音場,812 遠遠唔係HD800 手腳,衝擊力 T1 夠硬淨,人聲又冇HE560/HE6 等平扳咁通透有味道,講全面又冇 TH610 咁播乜似乜,低音完全唔係Z7果皮。

如果一隻牛走天下,我都想知邊隻得。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
WCHK + 10 + 10 用家心得
Keano + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

K812用家路過講講,K812雖然手機都可以推得入到耳,但係音場會縮到好細,訊息量亦不足,呢樣野好難接受,
呃下新手可以,不過有多少經驗嘅師兄一聽就乜都現形.
至於K812同T1比,係店家度試聽感覺T1會耐聽些少,K812聲比較上係"刺激"些少,或者呢D就叫現代聲.
對比HD800,無錯HD800潛力巨大,有錢買補品/器材,K812輸硬(唔怕講有錢唔會玩K812).

係咁數落副野,點解小弟會買K812? 好簡單:
1.省水省力(小弟窮)
2.配帶感好
3.只求安心聽,不求極致(當然要K812唔"刺耳"需要下小小功夫,無金都要有心!)

最後搭單請教各位師兄對Focal elear有咩睇法.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WCHK + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我建議全部都帶自己器材夾下聽下先好下定論.隻隻旗艦都好有個性,夾埋絕對會有幾唔同既體驗.
我都玩過K812,只可以講最好買左唔再上網睇毒post同四圍八掛聽其他高級系統,唔係一定會心思思.
至於想比較,都係比下d聲底走向,音場大小,細節分離,聲音完成度,三頻分佈,潛力/對器材反應
講到尾,出黎都係一把聲(一個系統既聲),耐心聽幾首自己好中意既歌就知岩唔岩自己.
其實樓主有d咩器材係手?有咩唔滿意?Budget有幾多,除耳牛要包d咩?
「身構えている時に、死神は来ないものさ」

黃金玩家

愈來愈唔明,買咗架高性能汔車返嚟,唔抽時間去揸車,又話架車放埋一邊嘥錢,好啦,到揸出去又話嘥電油,到入油時又唔捨得入特能無鉛,話會行就得,咁就入普通無鉛汽油。

咁買架車做乜?

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 笑左,有見地,GOOD
CosmicHolyGhost + 10 + 10 超正!
Keano + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

ozrayyau 發表於 2016-12-26 13:34
愈來愈唔明,買咗架高性能汔車返嚟,唔抽時間去揸車,又話架車放埋一邊嘥錢,好啦,到揸出去又話嘥電油,到 ...

你呢個比喻就真係越來越唔明啦。

掉反轉嚟講,你買咗架跑車,將佢改大死氣喉落咗大turbo行2psi全個intake搞曬,low咗加超硬避震,但其實你只係係香港揸嘅,即係一年都落唔到場放一次,low得太多平時入停車場底盤會鏟底,硬震係香港d爛路係震到甩骨,個turbo因爲psi大lag到震引擎唔到5千都轉唔起,平日要等果1%機會可以係虛榮一下紅燈轉綠燈前面冇車時放一下嘅推背感位。咁樣又好好玩?

玩咩都係要睇自己情況用途同budget,唔係一味話揼一筆大錢買頂尖嘢就係叫識玩㗎。

一個人返到屋企其實可以好多娛樂,打下機睇下戲讀下書陪下屋企人玩下寵物,屋企套設備唔落重本其實好奇咩?

黃金玩家

nanaholic 發表於 2016-12-26 13:58
你呢個比喻就真係越來越唔明啦。

掉反轉嚟講,你買咗架跑車,將佢改大死氣喉落咗大turbo行2psi全個intak ...

你認為 812 有得改咩?

黃金玩家

淨係條由左去右嘅扁平銅線,加上改唔到獨立左右輸入玩巴能士,你啲改大乜,換乜喉已經唔洗諗。

銀級玩家

總之自己收貨就得,豐儉由人,唔好信晒人講
(Post76 Android 手機版送出)
Sources: WEISS DAC501,intel NUC7i7DNHE,QNAP HS251+, Project CD Box RS
Heaphones: Sennheiser HD800s, Denon AH-D9200
Headphone Cable: Forza AudioWorks Noir Hybrid HPC
Headphone Amp: Luxman P-750u

銀級玩家

燒左咁耐,係買錯左一部MF M1 CDT, 數碼味極重,聽完即放,勁蝕
(Post76 Android 手機版送出)
Sources: WEISS DAC501,intel NUC7i7DNHE,QNAP HS251+, Project CD Box RS
Heaphones: Sennheiser HD800s, Denon AH-D9200
Headphone Cable: Forza AudioWorks Noir Hybrid HPC
Headphone Amp: Luxman P-750u