設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: webuy

[討論] 中高系統比較

銀級玩家

Ccs56084342 發表於 2016-12-25 18:50
我系上去labxxxx配嘅

可以PM網址嗎?

黃金玩家

黃金玩家

webuy 發表於 2016-12-25 22:15
可以PM網址嗎?

http://labkable.com/products/AKG ... B4%9A%E7%B7%9A.html
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

ozrayyau 發表於 2016-12-25 19:00
812 比條線限死咗,除非冇佢唔得,講玩嘅趣味可以話好低。
我唔建議買 812。 ...

都係果句 - HD800, T1呢d你要玩就一開三大,除非你已經有好設備或者準備好一舊買耳機外嘅錢去玩你就揀呢d。
而掉返轉嚟講,唔想入坑太深又或者其實係屋企唔係聽咁多就可以揀K812, 慳水慳力。一部中階嘅手提機,出街聽入耳,返屋企插K812聽, 成件事已經搞掂。

有時屋企大機組合投資過多先發現原來一個星期都聽唔到幾個鐘都會覺得好浪費.

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2016-12-25 09:04
我用部meridian prime 推隻K812非常满意,系解毒良方。

我自己有T1同K812, 都覺得K812聽人聲同流行曲好適合,因爲佢d bass夠彈。HD800我一向唔like,音場過大反而聽流行曲好空洞,所以咁多年都冇諗住買。

同埋髂k812易推得嘅好處就係求其插部mojo, AK380/amp或者Sony WM1Z已經好好聲。有時懶得特登煲暖部膽機去推T1就隨手攞對K812嚟聽,少d時間煩儀器多d時間聽歌,樂事也。

黃金玩家

nanaholic 發表於 2016-12-26 00:39
都係果句 - HD800, T1呢d你要玩就一開三大,除非你已經有好設備或者準備好一舊買耳機外嘅錢去玩你就揀呢d ...

同意,hd800玩線都玩窮,重要玩埋有XLR出嘅AMP
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

nanaholic 發表於 2016-12-26 00:49
我自己有T1同K812, 都覺得K812聽人聲同流行曲好適合,因爲佢d bass夠彈。HD800我一向唔like,音場過大反 ...

絕對同意,怕煩又唔想大出血都系K812好

銀級玩家

nanaholic 發表於 2016-12-26 00:39
都係果句 - HD800, T1呢d你要玩就一開三大,除非你已經有好設備或者準備好一舊買耳機外嘅錢去玩你就揀呢d ...

我身邊好多朋友都係咁請, 至理名言呀C兄

銀級玩家

Ccs56084342 發表於 2016-12-26 00:53
絕對同意,怕煩又唔想大出血都系K812好

單身有咁既閒錢但都冇咁時間, 因為都要照顧家人

銀級玩家

webuy 發表於 2016-12-26 02:09
單身有咁既閒錢但都冇咁時間, 因為都要照顧家人

玩音響即係燒錢, 當你愈有要求, 愈多野搞
1. 器材及線材
2. 電 (牆插,電線, 拖版, 電處等等)
3. 補品 (各樣filter, LPS, clock, 地盒等)
4. 買碟/file的錢

好玩之處就係你每加一樣野, 聲音都會改變
我已經無玩portable 好耐, 用緊2舊水的耳塞
因為我覺得點玩都唔會好聽得過屋企
我用的只是千元級的器材, 但不斷加下加下, 自己已滿意系統的聲音
由CDP, CDT玩到CAS, 已經燒左6,7年
得罪講句, 推得好的HD800和T1, K812可能連佢地尾燈都見唔到
聽音樂是很個人化的, 自己耳仔收貨就得
試多D, 聽多D, 希望快D搵到你自己想要既野
Sources: WEISS DAC501,intel NUC7i7DNHE,QNAP HS251+, Project CD Box RS
Heaphones: Sennheiser HD800s, Denon AH-D9200
Headphone Cable: Forza AudioWorks Noir Hybrid HPC
Headphone Amp: Luxman P-750u