設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 今日打破昨日?

鑽石玩家

pp101 發表於 2016-12-19 21:50
玩膠膠是冇捷徑架,亦冇一步到位滿足用家概要求,以前玩過,唔代表宜家有經驗可以玩得順利,膠膠好玩之處就 ...

依樓主言下之意,咁只係有聲出,應該要高階d先達標。

星級玩家

當唱盤唱臂set好VTA,超距,唱重唱頭同風佬及前級匹配冇問題的話!最後就同本身系統磨合,例如,風佬線,唱盤階震!最後就是將自已喜歡的口味作微調,完成以上經驗的話都已經好好玩同好好声了,致於樓主所講咩高階啲 小弟就唔太認識吧!

1萬

白鑽玩家

老而不

買野最好是一步到位了, 買完又買的話, 最後不是變成了預定目標的額外支出嗎?
而且...有些牌子是以前從不會到入考慮之列.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

上clearaudio 個網讀完 concept 同performance dc 份manual
發覺
1. concept 的臀高度無得調整
2. concept 的 Anti-skating force 一定 改唔到 / 唔易改. 而perfomance dc 就無講

再睇左concept 支臂的manual, 話高度和Anti-skating都有得改
不過就好似....在修改的方法上有D莫名奇妙?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一路打掃, 真係才知不來自己真係仲keep左少少黑膠 .
似乎唱盤和phono是買硬了, 只是在乎於什麼蚌子, 和什麼model
Linn LP12 已不在我考慮之內, 因為貴, 而且是old tech.  要新鮮感的話是Concept / Performance DC . 不過似乎Concept 真是合理少少?

又去過一位年生好多的朋友家, 佢都有玩買黑膠, 用的是AT-LP60BT. 係女2方便, 而且我check過真係平到七彩 (以我的目標而言), 勝在可以無線下出到聲
出聲就真係出聲, 只是唔可以要求太高.

入呢台玩具頂住檔先好唔好??

還是好音樂最好.

銀級玩家

新不如舊, 玩過的大盤有LP12,160,125,124,Luxman 310,在小弟的系統中,表現最好的是124,就算是便宜的Dual轆盤,聲音也很實在

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-2-26 00:40
一路打掃, 真係才知不來自己真係仲keep左少少黑膠 .
似乎唱盤和phono是買硬了, 只是在乎於什麼蚌子, 和什 ...

無線已經唔係ANALOG聲,就算用佢條ANALOG OUT,都唔會想像到佢會好聲..跟聽LP既原意有太大落差..

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

pb2400c 發表於 2017-2-27 04:00
新不如舊, 玩過的大盤有LP12,160,125,124,Luxman 310,在小弟的系統中,表現最好的是124,就算是便宜 ...

明白的, 以前我都是用thorens. 轉步入CD世界時已棄.
只是今日回看, 我比較擔心舊盤運送, 仲有機會發生的機件問題 (如摩打)

所以都是打算入手新盤會好少少.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

好奇一問大家, 呢個問題可能聽落有少少白痴...
以前我是我可以帶張黑膠碟去試 (通常是EP, 因為方便) , 所象中當年有些店的的格局 是一列中有5-8台已接好線定的機, 所以可試好多台
今時今日, 唔知仲有無得試唱機?
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-2-28 22:34
好奇一問大家, 呢個問題可能聽落有少少白痴...
以前我是我可以帶張黑膠碟去試 (通常是EP, 因為方便) , 所象 ...

樓主問得好好,真係見賣盤既舖都好多但唔見有得試既盤係度...實情有冇得試呢