設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[1080高清電視] 32'/40' 電視請教

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我房部 32' LG LCD 突然有條紅色虛線由頂到底, 要考慮換

LCD 粗框, 而家LED 幼框, 放40' 好勉強地塞得落, 要打斜同埋會遮咗少少左上角, 但而家40' 咁平..... 忍唔住望埋

用緊LG, 但唔想再用LG, SAMSUNG 呢排果D新聞更唔想用.
主要係睇SONY, 另外見到SHARP, PANASONIC 同TOSHIBA, 但唔知質素O 唔OK

考慮嘅, 有價錢, 尺寸, 4K 定係1920X1080, 仲有幾多個 HDMI
REFRESH RATE 我都會考慮, 但間間都用唔同嘅名, 所謂MOTIONFLOW XR 200HZ 同 BMR+ 200HZ 都係插出嚟, 都唔知實際邊個好D........

SONY 質素應該最穩陣? 而且有4 個HDMI, 多過而家一個HDMI, 因為好似無咗DVI 駁電腦, 所以多出嚟呢個HDMI 可以用嚟駁電腦

Sharp 40' 4K 只係四千幾, 好吸引, 但SHARP 唔寫REFRESH RATE, 而且聽講話已經俾大陸公司收購, 唔知仲掂唔掂

PANASONIC 有5年保養

TOSHIBA 平得有D 擔心, 而且得兩個HDMI, 3個都成日有嘢無位插, 兩個真係唔知抆走邊樣好

請俾D 意見, thx........

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

現在一定買4k
你自己去百記睇過先知道邊部適合你自己

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

kuushun 發表於 2016-11-23 20:54
現在一定買4k
你自己去百記睇過先知道邊部適合你自己

會唔會 sharp toshiba 牌子嚟講會有咩唔好嘅評語?

除咗SONY 之外, 我知道PANASONIC 應該都唔錯?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

同埋大家對於幾隻牌子嘅REFRESH RATE 有無咩評語?

黑鑽玩家

ivanbbq 發表於 2016-11-23 21:03
會唔會 sharp toshiba 牌子嚟講會有咩唔好嘅評語?

除咗SONY 之外, 我知道PANASONIC 應該都唔錯? ...

I would not buy Sharp - personal preference.  Many Toshiba TV are rebranded from China models, e.g. TCL.

For 32", I bought Full HD 32W700C a few months ago (and a LG 27" Full HD).

If you exclude Samsung and LG, for 40" take a look at 4K DX650H.

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

wklie 發表於 2016-11-23 21:39
I would not buy Sharp - personal preference.  Many Toshiba TV are rebranded from China models, e.g ...

Thank you!

之前唔知點解見唔到呢款

而且原來SHARP 果部已經係9月嘅價錢, 之後都無UPDATE 過個價, 可能已經無得賣

P記呢部 40DX650H 十一月頭有報過價 $4,699
都係一個唔錯嘅考慮

黑鑽玩家

ivanbbq 發表於 2016-11-23 21:55
Thank you!

之前唔知點解見唔到呢款

Forgot to say that: if you can still find it - 40CX600H 2015 may be better than 40DX650H 2016.

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

wklie 發表於 2016-11-23 22:11
Forgot to say that: if you can still find it - 40CX600H 2015 may be better than 40DX650H 2016.

Really thank you very much.

CX600H 一星期前仲有價錢, 可能有貨都唔定, 不過比DX650H 要貴成600蚊

我睇PANASONIC 官方介紹, 最主要見到分別係
CX600H 有下面
採用4K Ultra HD LED
全新Super Bright Panel Plus, 大幅提升畫面光亮度
全新Hexa Chroma Drive 技術, 以3+3原色,令真實色彩再生
4K 200Hz BMR IFC極速驅動

但DX650H 係
Super Bright Panel , 大幅提升畫面光亮度
4K 1,000Hz BMR IFC極速驅動

Super Bright Panet Plus 好過 Super Bright Panel?
CX600H 寫明係 4k Ultra HD LED 但DX650H 無寫, 而且 DX650H 無 3+3 原色? 會差好多? (剛剛睇到雖然網頁介紹無寫, 但DX650H 最下面放咗段廣告話都有 3+3 原色)
DX650H 1000Hz, 真係有數字上快過 CX600H 咁多?

不過乞人憎, 又係無DVI, 電腦駁去電視又要佔我一個HDMI........

黑鑽玩家

ivanbbq 發表於 2016-11-23 23:16
Really thank you very much.

CX600H 一星期前仲有價錢, 可能有貨都唔定, 不過比DX650H 要貴成600蚊

I believe Plus is better than Not-Plus in order to differentiate between different positioning of panels.

If you don't see 3+3 listed in spec, it's not there.  The video is a general advertisement only.

Simply look at the suggested retail price, then you'll see which is supposed to be better.

I never enable any frame interpolation, so any advertised motion figure is meaningless to me.  In this aspect, I suspect Panasonic is weaker than other brands for motion interpolation anyway.  I'd rather watch choppy but real video instead of smooth but not-real soap opera.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

最抵用樂視 x43 pro 送埋12個月英超月睇波
(Post76 Android 手機版送出)