設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 速遞的CD, 有無做報關?

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Msuper         是HSCode_查過應該是85234930

你啱 ,香港係用呢個 code,我只係在網上查 Music CD,佢畀個 8523 49 90 我 可能係其他地方/國家,香港就入做 Optical Media。

1萬

白鑽玩家

老而不

CDROMRW 發表於 2016-11-18 01:29
Msuper         是HSCode_查過應該是85234930

你啱 ,香港係用呢個 code,我只係在網上查 Music CD,佢 ...

85234990        Optical media, nesoi

Common Product Name:
CD-ROM (games)

85234930        Compact discs, reproducing sound only, not for educational use

Common Product Name:
CD, sound only, not for education
Compact discs, sound only, not for education

出入幾大wor

反而我覺疑惑的, 是好似一些古典又連歌詞書的CD , 好似BPO / Simon Rattle 果堆,
一旦真係要報的話, 報係CD, 定係報書?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Msuper 發表於 2016-11-17 21:22
這個就是我前文所講海關要抽查都揀一大lot貨品,一小合/一件貨被抽中機會不大。
你的問題我唔敢亂答, ...

CD個code 都已轉告朋友, 佢好似搞到.

果次我係在amazon order左幾本參考書, DVD, CD (印象中大概就係呢D野)
因為參考書貴, 所以拉高左個金額才要報吧.
不過我都覺如果因為甘樣, 1張CD被要被要求去報, 真係幾擾民.

在打探呢個報關問題時, 有另一位朋友買左台收音機(手提) 都要被叫去報, 真是無奈...
還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2016-11-17 20:21
多謝Msuper兄的分析, 我都已轉告了朋友 .
前文我引的是根據朋友給的AWB number 去看看. 同時我也找回一 ...

其實清關(經過海關)、報關(畀報關費同時作統計)係兩樣野嚟,

海關就先睇住飛機或者船公司,陸路就貨車貨物張清單查有無可疑物品,E+通常已電腦化,已可貨到前搵定目標再撿查,果時人、狗和儀器乜都有。打稅嘅,違禁嘅,貨品不詳都要等等,即係清唔到關, COSTOM CLEARANCE 唔到嘞。
香港已經好簡單,外國D乜都收稅嘅仲煩,要搵專人(BROKER)同你處理。

理論上所有出入口貨物都要報關,經香港去其他地方嘅要報完入要報出,入口貨物14日內要報關,同埋畀費用,好似係貨價嘅0.0125%左右,唔係要罰錢,香港有代報關行業,網上搞掂,收15蚊手續費一單(好似係)。

以上有錯請指正

講真,佢地得閒都搵D大單野嚟追啦,我地呢D細野抽到你就好彩囉

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dc903 + 10 + 10 精彩報告
alexming0101 + 10 + 10 超正報告
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2016-11-18 07:02

香港就無乜所謂:外國就 cd 同書係抽唔同嘅稅率,好大分別。

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

kl122002 發表於 2016-11-18 07:14
CD個code 都已轉告朋友, 佢好似搞到.

果次我係在amazon order左幾本參考書, DVD, CD (印象中大概就係呢 ...

~ (呢行今日統計署教)又書本又 cd, 睇個產品主要名稱是什麼 ?
~ (呢個係我建議既)既然只是歌詞書當然是報CD 85234930,如果是一本書跟埋CD我就會報書本
~ DVD報 85234970
~下面為查 HS Code 的 link
http://www.censtatd.gov.hk/trader/hscode/index_tc.jsp

~至於 CDR兄話上網報關
點解一開始我唔建議,如果是公司,每個月好多單報當然方便,但我們是個人客戶,1年都唔知有無中一次中獎,唔值得申請,網上報關必須有/申請_電子證書 E-CERT,年費為$50, 其中一間電子報關公司月費為 $90/包報10份,月費+E-Cert 的年費,我認為只是一次報關過去郵局仲方便啦,每區都有一間係左近。

~ kl兄不過我都覺如果因為甘樣, 1張CD被要被要求去報, 真係幾擾民
統計署的角色比人就係煩的感覺,要向公司/市民收集好多數據,所以通常他們都幾好禮貌及態度幾好。
其實咪似交通燈,個個都知要守規矩過馬路,在九龍區,紅燈過馬路的人絕對比停留等轉燈的人為多,萬一唔好彩被捉到收告票咪當黑仔,但下次一樣照衝紅燈。引申就算我今次收到要報關通知書,下次我一樣唔會主動報囉。

~CDR兄提的_同埋畀費用,好似係貨價嘅0.0125%左右
政府收的報關費,(制衣及食物除外,另外計法)
貨品 under $46,000 收 $0.2
貨品 over  $46,000 每$1,000 收 $0.125
過了14天未報關是有額外罰款~正確

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 10 + 10 一定要加分
kl122002 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Msuper 發表於 2016-11-18 20:00
~ (呢行今日統計署教)又書本又 cd, 睇個產品主要名稱是什麼 ?
~ (呢個係我建議既)既然只是歌詞書當 ...

話說我朋友去左報, 順是順利無意外.
不過佢話成個動作...錢是少, 但真係好無奈又無聊.

當我望返小冊子, 又真係有少少耐人尋味. 在"獲豁免報關物品的類別" 甘list :
以下列出規例內所指獲豁免報關物品的類別,以 供參考:
[...]
g. 價值$4,000 以下的郵包; g. any postal packet the contents of which are valued at less than $4,000;
[...]

除左一個 "吓...?" 字我都唔知點表達...

評分

參與人數 1威望 +8 金錢 +8 收起 理由
Msuper + 8 + 8 主要sample及gift_$1000樓下豁免

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Msuper 發表於 2016-11-18 20:00
~ (呢個係我建議既)既然只是歌詞書當 ...

上網報關梗係搵已開戶口D人報啦,收番你十零蚊手續費,單單清。免得去排隊呀!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

差唔多個個月都上網買野;有cd、bluray、書、洗頭水、維他命…都未試過話要報關

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

CDROMRW 發表於 2016-11-19 00:46
上網報關梗係搵已開戶口D人報啦,收番你十零蚊手續費,單單清。免得去排隊呀! ...

通常開有網上報關戶口的主要對象是公司,應該每一間公司有獨立自己一個客戶編號,呢個編號就代表這間公司,在網上填電子報關時就已經預設了呢間公司資料,未必可以更改成其它客戶,未如師兄講的簡單,一間公司可以隨便幫其它人在網上報關呢!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分