設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: blackcolor

[古典] 識得聽,一定揀 Made in Japan!

1萬

白鑽玩家

老而不

WCHK 發表於 2016-11-18 10:30
Platinum SHMCD 近來都少咗好多, 其實我覺得聲效同 SHM 差唔多. 借d意又收多d.

不過我好鍾意依隻 Kubeli ...

我唔敢入呢批Platinum SHMCD , 太多是重出的東西
還是好音樂最好.

黃金玩家

文次郎 發表於 2016-11-18 11:43
日版CD,看價錢係最貴,但啲聲都係一啲啲,唔一定好聲,反而美版平平地會重好聲過日版,唔好被日版所影響而 ...

美版有時真係要睇邊間唱片公司,甚至邊個歌手........

有時可以差到不知所謂!

Made in Germany , Made in Japan 都係首選.....

其次 Made in EU 都 OK.....

其他真係唔好太大期望!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 用家心得
文次郎 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

blackcolor 發表於 2016-11-18 17:47

有時可以差到不知所謂!

以古典而言, 現在的美版CD 大多是來自WC 吧? 印象中UMG旗下的DGG和Decca, Sony 下的RCA 都是歐洲.
有老世說這些歐洲出的同時會出口到美國賣, 說是令UMG降低存貨.
(不過這些年我都唔太覺有美版的新古典CD???)

除了MIG, MIJ, 很強原建議C兄都不妨一入 Made in France 的CD, 如我的長氣古典post而言,
經被cwyip 一毒, MIF 真是不得了.  
值得注意的牌子是:
Harmonia Mundi  (France)  http://www.harmoniamundi.com/

最近其中一張好評的錄音,  Vivald / 2 Violins Concertos
[youtube]KUsgv-01SOY[/youtube]
http://www.harmoniamundi.com/#!/albums/2203

Mozart / Violin Concertos / Isabelle Faust:
暫找不到yuotube片呢.
http://www.harmoniamundi.com/#!/albums/2218
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

blackcolor 發表於 2016-11-18 17:47

有時可以差到不知所謂!

有時盒寫 made in EU, 碟印 made in Germany

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

https://www.instagram.com/chsw2019/

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2016-11-18 13:45
我唔敢入呢批Platinum SHMCD , 太多是重出的東西

無計, 幾位神級指揮樂手有叫座力, 唱片公司捨難取易, 但新一代音樂人嘅機會就少咗, 越少人識就越少人買碟, 惡性遁環.
https://www.instagram.com/chsw2019/

1萬

白鑽玩家

老而不

WCHK 發表於 2016-11-19 10:24
有時盒寫 made in EU, 碟印 made in Germany

大多都是MIG by EDC,  因為最大的碟廠在那裡. 如果是UMG旗下的公司大多都會如此.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

WCHK 發表於 2016-11-19 10:33
無計, 幾位神級指揮樂手有叫座力, 唱片公司捨難取易, 但新一代音樂人嘅機會就少咗, 越少人識就越少人買碟 ...

事實我有幾年都少左理UMG, 也有一些評論家批評過炒舊作出的做法.
近年是好似有些好轉吧?  總算識搞名星effect去推新人.  只是在一期新人新CD之後, 下一期會又出好多的炒舊作.

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-11-19 16:04
事實我有幾年都少左理UMG, 也有一些評論家批評過炒舊作出的做法.
近年是好似有些好轉吧?  總算識搞名星e ...

多謝師兄專業晚意見和分享!