設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[古典] 識得聽,一定揀 Made in Japan!

黃金玩家

是日推介!

超好聲+超好聽!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +95 金錢 +95 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 用家心得
lamwaikit007 + 50 + 50
WCHK + 10 + 10 正!
ernietse + 25 + 25 用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

其實 SHM 有時仲好聲過SACD.

依隻碟兩首曲目都係大熱之選

師兄, 你覺得 Tchaikovsky 定 Sibelius 奏得好聽d?
https://www.instagram.com/chsw2019/

1萬

白鑽玩家

老而不

呢張係好錄音, 新出不久, 未知幾本樂評點寫?

然而我想講...古典如果"試聽" :
1. 買歐/ 美版初版.  不時都有新碟在1-2年內都有發覺"怎麼歐/美版斷貨/版了? "
原因是日版向來是歐美母帶最後被送過去出日本出CD, 而且日本為保市場, 一出就是SHM, SACD 等等.

2. 這個年頭UMG 旗下的兩大古董牌子 Decca, DGG 時好時壞, 睇多少少review 先入

3. 如果歐美有很好市場, 日本會立即將歐美版輸入並加上側帶re-pack  , 列為"輸入版", 又忽然會幾搶手.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
dc903 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

WCHK 發表於 2016-11-16 13:13
其實 SHM 有時仲好聲過SACD.

依隻碟兩首曲目都係大熱之選

SHMCD 真係好聲過好多港版既 sacd!

SHM 好聲好大原因係因為日本人做事嚴謹認真既態度!

絕對唔會因爲金錢/成本問題而「折腰」! (唔怪之得咁多大企業破產倒閉啦!

佢地連包裝、小冊子都堅持 made in Japan !

好似離左題。。。

呢隻碟我確得各有各好!有幾次既去到幾粒超高音(弱音)真係好堅!

堅唔係我對喇叭!而係佢可以將條弦去到咁盡!

十分 impressed!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
kl122002 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-11-16 13:37
呢張係好錄音, 新出不久, 未知幾本樂評點寫?

然而我想講...古典如果"試聽" :

認同!

有陣時的確 made in Germany 好!原汁原味!

但係因為去開日本,加上我係日本控!一見到 made in Japan 就會癲左! (btw, made in Germany 既產品都係我既至愛!

正如之前所講,可能因為日本人 QC 得好!所以就算所謂 copy 都有一手!

我年資雖然淺!但我敢誇口講 SHM 比起好多其他咩XXCD XXXCD......etc. 佢係最靚聲既CD!(以 16/44.1 來計!)

而家好似再玩咩 Platinum SHM.......

但價錢拍得住 Sacd.........

評分

kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

blackcolor 發表於 2016-11-17 11:12
認同!

同意日版用SHM 這玩意是改善了以前日版錄意的一種"膠住" 的感覺. 以前的日版聽出有少少立立地, 或者少少被一個好似膠模控制住的感覺  (個人感覺)

用上SHM之後, 如你手上的, 如果是新錄音, 我覺終於有點似是歐美版的開放感. 呢樣在古典中好緊要.
歐版比較傳統
美版有種粗豪,
不妨留意
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

日本版CD未必最靚聲,但就肯定最長命

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
twinggy + 10 + 10 絕對認同
kl122002 + 10 + 10 用家心得
pekkle69 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

blackcolor 發表於 2016-11-17 11:12
認同!

Platinum SHMCD 近來都少咗好多, 其實我覺得聲效同 SHM 差唔多. 借d意又收多d.

不過我好鍾意依隻 Kubelik 新世界

Made in Germany 確係音場自然一d, 感覺坐係觀眾席. 但有d 日本 remaster碟, 有時音效太細緻, 好似依隻 Eso 綱琴聲好明亮細膩, 但琴聲搬得幾前, 太搶. 相反另外兩隻, Lang Lang / Kissin 自然一d, 但分析又一般.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

kl122002 + 10 + 10 Kubelik是大師麻...XD

查看全部評分

https://www.instagram.com/chsw2019/

鑽石玩家

日版CD,看價錢係最貴,但啲聲都係一啲啲,唔一定好聲,反而美版平平地會重好聲過日版,唔好被日版所影響而買咗貴價嘢!

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sunboy + 50 + 50

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

星級玩家

我聽開柏林