設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: fishfishfish

[教學] Rip CD相關知識教學/交流

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

maxlo 發表於 2016-11-12 13:02
資料齊唔齊對我不太重要,因為可以後加.
但反而rip 到flac (UNCOMPRESSED LOSSLESS mode)對我先 ...

如是UNCOMPRESSED FLAC,咁RIP出來的FLAC是否和原碟資料大小差不多呢?

亦想問吓可以後加到什麼呢?

只是好奇一問。thx

專業玩家

chopinlau 發表於 2016-11-12 15:42
如是UNCOMPRESSED FLAC,咁RIP出來的FLAC是否和原碟資料大小差不多呢?

只有 uncompressed lossless (WAV / AIFF)
係唔會有uncompressed flac, 因為flac係compressed lossless

uncompressed lossless既size係會同原碟差唔多大

P.S. 掃盲: 無論係UNCOMPRESSED LOSSLESS或者COMPRESSED LOSSLESS都係100%儲存左original既audio data. 所以audio quality 黎講FLAC 同WAV係絕對100%一模一樣
而且佢地可以自由轉換, FLAC轉成WAV, WAV轉成FLAC
轉一千次都好, 入面儲存既audio data都唔會有改變

以上資訊我前面其實都有cover

至於佢講既後加, 我諗佢係誤會左accuraterip matching係metadata之類既東西 (即係artist name, track name 果d)

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
andy8888 + 10 + 10
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

chopinlau 發表於 2016-11-12 15:42

我屎忽很試驗過:
例子 : 例如Rip ABC 首歌,

rip完之後結果(用dbpoweramp作試驗)

WAV = 40.00MB compressed mode
AIFF = 40.95MB
FLAC = 40.97MB compressed lossless mode

結果差不多. . 我就聽唔出有咩分別!

但wav 不允許添加 (metadata)如果同ㄧ部機, 但俾個file人地就無哂metadata啦

我意思係後加(metadata).

WAV

WAV

AIFF

AIFF

FLAC

FLAC
HTPC, CAS, Matrix Mini Pro, Pioneer LX89, Philips LCD, Front : JBL 530, Center :Definitive  Mythos  7, Real : Definitive Mythos Gem XL
Atoms : Scandyna MicroPod, subwoofer : Sony SA-WX900

專業玩家

maxlo 發表於 2016-11-12 16:58

將flac compression level set 到冇,
是冇意思的
audio quality 同level 8 compression 既flac係唔會有分別

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
andy8888 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

咁我明白了,maxlo兄的想法有點像我,想有wav的質素又想有封套和相關資料睇到,所以選flac compression level 固定速率是可取的。

而fishfishfish兄就相信數據出來不相上下,我都認同嘅。

大家都係提出最理想的方法者,兩位的提出令我知道怎樣取捨音質與容量!

專業玩家

chopinlau 發表於 2016-11-12 17:51
咁我明白了,maxlo兄的想法有點像我,想有wav的質素又想有封套和相關資料睇到,所以選flac compression lev ...

wav 既質素係唔會 > flac, 因為儲存既Data一係一樣
用個簡單既比喻就=你將10張圖壓縮做一個.zip, 入面儲存既資料唔會少左, 但個file既細左
將個.zip解壓之後, 資料同未壓縮前亦係一模一樣

要證實你只要將一個wav轉做flac, 再轉番做wav
比較番兩個file, 會係一樣的
更簡單係市面有d比對audio md5 checksum既tools, 直情一目了然轉檔都唔使

而flac唔同compression level既分別, 除左最重要, 佢地既size唔同
就只有佢地既encodeing time, 簡單黎講compress 做level 8 比compress做level 0需要用更多CPU, 時間, etc
但唔會影響兩者decode既時間
簡單黎講, 對電腦黎講decode一個0 compression既flac, 同decode一個level 8 compression既flac, 係幾乎冇分別的

Reference:

FLAC FAQ:

Why do the encoder settings have a big effect on the encoding time but not the decoding time?

It's hard to explain without going into the codec design, but to oversimplify, the encoder is looking for functions that approximate the signal. Higher settings make the encoder search more to find better approximations. The functions are themselves encoded in the FLAC file. Decoding only requires computing the one chosen function, and the complexity of the function is very stable. This is by design, to make decoding easier, and is one of the things that makes FLAC easy to implement in hardware.

https://xiph.org/flac/faq.html#general__asymmetry

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

鑽石玩家

aiff  flac  wav都是24/192格式
dff 是 1bit2.8Mhz格式

專業玩家

白痴仔 發表於 2016-11-12 21:09

um...你想表達咩?

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

fishfishfish 發表於 2016-11-12 18:07
wav 既質素係唔會 > flac, 因為儲存既Data一係一樣
用個簡單既比喻就=你將10張圖壓縮做一個.zip, 入面儲 ...

明白
用photo zip作比喻,

但聲音係要聽, 就ㄧ定聽得出有分別!

Rip時候快慢對我唔係重點
但我試過level 1~8, 結果聽到係有分別,
由其compressed level 1~8 同 compressed lossless分別更大。由其係高音尾聲同弱音位
所以對我rip完compressed lossless mode file大小好重要.
HTPC, CAS, Matrix Mini Pro, Pioneer LX89, Philips LCD, Front : JBL 530, Center :Definitive  Mythos  7, Real : Definitive Mythos Gem XL
Atoms : Scandyna MicroPod, subwoofer : Sony SA-WX900

鑽石玩家

白痴仔 發表於 2016-11-12 21:09

師兄

係唔係聽得出有分別?