設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: fishfishfish

[教學] Rip CD相關知識教學/交流

專業玩家

jaffeinism 發表於 2016-11-17 12:57
用EAC CD RIP好麻煩, 每次RIP完整軌要用虛擬光盤LOAD入, 再用SONY MEDIA GO搵META同相... 無DBP 一TAKE過 ...

下...絕大份人都comment dbpoweramp 快過eac 架wor...(我認為係dbpoweramp既優點)
點會係EAC快呀...

不過你用EAC果陣冇做test and copy, 的確係比正常快一倍...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

專業玩家

jaffeinism 發表於 2016-11-17 13:12
EAC 又點會SET 錯呢? SET錯就吾會對到ACCURIP啦!

咁依家你個case係對唔到丫嘛

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

"Test" reads the track and generates a CRC value but doesn't extract the data to the hard drive.

甘樣TEST同DBPOWERAMP 一路RIP一路對ACCRUIP DATABASE有咩分別?

我一般係整軌RIP再LOAD入DAEMON俾MEDIA GO 分軌抓META抓圖, 做TEST呢個動作有小小多餘... RIP完會做一個軟件做一個CHECKSUM跟住成個FOLDER作以後檢查用

DBP只會係隻碟壓得靚(質量)既情況下快, 但係如果的碟好似而家出既古典音樂紙盒環保裝個的, 個的碟壓碟質量會因貨就價差的, 就會變慢左.....

專業玩家

jaffeinism 發表於 2016-11-17 13:23
"Test" reads the track and generates a CRC value but doesn't extract the data to the hard drive.

...

你咁講其實secure mode都多餘架...點解要重複讀每個sector最少兩次姐,
讀一次咪得囉...

DBP只有accuraterip database冇隻碟資料既情況先會慢
因為DBP係只要讀中 match accuraterip就會過

EAC secure mode test and copy係總共最少讀4次
其中一次唔一致都會出error

EAC用既時間係絕大部份情況都多過DBP (but 我唔覺得用多D時間係優點, 純粹係指正番你)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

fishfishfish 發表於 2016-11-17 13:20
咁依家你個case係對唔到丫嘛

重rip用dbp, 隻碟狀況評為secure... 但用cuetools全部accurip ok

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

fishfishfish 發表於 2016-11-17 13:34
你咁講其實secure mode都多餘架...點解要重複讀每個sector最少兩次姐,
讀一次咪得囉...

SECURE mode同test & copy個test根本係兩回事, 我吾需要用佢個test mode, 甘仲乜要曬呢的時間?

有時間我不如入meta好過啦

eac test & copy 係先read隻碟, 算到條track 個checksum, 之後再extract條track....

講左吾用eac係支援吾到gracenote同自動抓圖....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

fishfishfish 發表於 2016-11-17 13:34
讀一次咪得囉...

eac除非隻碟係好花.... 一般都絕少errors;

試過最搞笑係有隻 Johanna Martzy 演奏bach js SOLO VIOLIN SUITE .... 用dbp rip, 有一track TAKE左好耐, 成粒鐘都解吾到... 但用eac就可以no errors過....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Test & Copy is redundant when using secure mode because secure mode already reads each sector at least twice. If you get different CRCs with T&C secure then something is seriously wrong and you shouldn't trust anything at that point. Try a different drive/extraction mode/ripping software.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

所以我就吾係好明樓主做埋的多餘野

專業玩家

jaffeinism 發表於 2016-11-17 19:00
所以我就吾係好明樓主做埋的多餘野

Secure mode test and copy 係咪比普通就咁rip更嚴緊?
絕對係,係咪多餘?就睇你對quality有幾執著

Secure mode test and copy 既result唔match我個人試過都好多次
當中有好花既碟亦都有得少少花但好舊既碟

通常遇到test and copy唔match我會用2隻drive分別再rip一次再比較個log添
因為我2隻drive用唔同chipset, 相同error correction result既機會相對細

以上情況係accuraterip 冇記錄既情況
有accuraterip 既話 當然放心好多
總次你中就得

但問題我放隻碟入去rip既時候係唔會知accuraterip有冇隻碟架嘛

所以我既guide會建議set secure mode test and copy