設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] Denon AVR-X6300H 戲味濃郁體驗會 (會後討論)

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
週四晚終於可同大家聽到 Denon 最新旗艦 X6300H 的功底可去到邊。活動最深刻的是以 7.2.4 的配置嘆到 <血色莊園> 、<泰山>、<忍者龜> 及 15 周年版 <臥虎藏龍>。其中以 DTS:X 音效的 <血色莊園> 就相當鬼聲鬼戲, 連 小瑟 大王都驚到擰轉身猛篤手機扮咩都睇唔到,而 Atmos 規格的 <泰山> 和 <忍者龜> 亦顯出了十分強橫的定位感表現,電影味相當濃郁。而周年版 <臥虎藏龍> 就新增 Atmos 音效,其中盜劍一幕的鼓聲層次和空間感極為離箱,完全超出了大家對電影配樂的預期,真系爽到連個心都離一離 !!!未知大家又點睇呢 ?!!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

無人講我講下啦,小弟第一次參加天龍試音,X6300H係現時為止頂級合併型號,不計舊款的7200, 一部機推11隻喇叭,並未發現腳軟情況,真係算係咁啦,之前剛試完安記新型號,可以講寶完全係兩種取向,各有各好,天龍給我的是飽滿豐厚,仍然係是MIJ,AB類的聲音,溫暖,厚底,再加2隻12"十仔,可以將成間房填滿了,最深刻的是餓虎藏龍atmos一段,氣勢不同凡响,血色莊園的dtsx表現出眾,細胆d都俾個氣氛嚇到。

當日威廉Sir set機真係唔簡單,用到部天龍盡,如果有興趣用現在的家中的合併機和天龍比併,不仿參加「望聞問切」part 2, 應該會有驚喜!

評分

參與人數 3威望 +160 金錢 +160 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 精彩報告
wil-wil + 50 + 50 用家心得
carreyjim + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

第二次的威廉SIR攪你屋企正式開PO招募勒, 如果大家都想試下新DENON X6300H同比威廉SIR優化下你屋企的效果, 就快快來報名勒~~

76-家訪系列#2: 威廉 Sir 與你【望聞問切】尋找影音新角度
https://post76.hk/forum.php?mod= ... 47716&fromuid=4
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

等我又來分享一下當晚的體驗(舉辦得很好的活動)

第一部份: 經小瑟大王揭開序幕(風趣幽默) ,威廉Sir詳細講解今晚部主角Denon AVR-X6300H(非常專業) ...呢部機設計/制作得很有誠意/功能應有盡有
1) 一部可玩7.1.4  (重新規劃的十一聲度AB類功放)
2) 4 x DSP & 2 X 768kHz/32-bit Dac  (支援Dolby Atmos / DTS:X Cross Up-mixing ,支援多類型音樂擋案..等等) 3) 供電部份(火牛)有加固底版 5)

第二部份: 電影欣賞(用心挑選的片段)
1) <血色莊園> : 唯一有DTS:X 音效的片段,場景氣氛一流,下雨時雨水聲好真實,好想擔傘 最後隻鬼魂從木門衝出來,真是學阿姐講句"個心離一離"

2)<泰山> (泰山從森林走出來那段)泰山高速移動,前後左右...定位準確

3) <忍者龜> (劫囚車那段) 低頻衝擊力好強...低頻不單止一浸一浸,還可從下以上...超正
,
4) <臥虎藏龍> (偷劍那段) 很有電影感/節奏感...張子宜和楊紫瓊一個要逃,一個想奪回寶劍...忽上忽下....末段擊鼓把氣氛越推越高...好激昂

後記: 部機好像少了點天龍味....不過聽威廉Sir話將來可upgrade個Audyssey multi-32 pro軟件, 咪可以加嗰浸天龍味...

以上純熟個人不專業分享,請多多指教

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
bigair + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我當晚睇第二場,雖然等咗好耐,即係表示第一場overrun咗,不過都係好事,大家玩耐啲,容我俾少少意見,其實我覺得呢啲event一粒鐘,本身唔係好夠喉,建議粒半鐘就perfect 喇
多謝當晚所有人員,包括d&m嘅人同76嘅代表
講返部天龍,唔知係咪單推7.2.4嘅關係,我個人感覺無咗以往天龍份狠勁,雖然仍然有板有眼,但我感覺上surround弱咗少少,音壓細咗啲,弱音無乜,不過可能我坐頭排嘅關係,後面4隻無乜feel
比較可惜係無得聽下用class ab嘅6300H播演唱會,唔知會唔會有另一番感受

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
bigair + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

我係另1個POST 寫左3100 VS 6300 既比較

6300 既 COMMENT 係
DENON AVR-X6300H

1. 有DTS:X 同杜比ATOM CROSS MIXING 好吸引,
2. 感受到威廉SIR 威力,功力既設定效果
3. 包圍感強 (DEON既毒氣室比ONKYO 既大,所以包圍感會較強呱?)
4. 支持雙SUB,終於明白咩了低頻打褲腳
5. 有HEOS 支持唔同SPEAKERS 真方便,不過香港居住環境細難有大應用。
   屋企人見你開AV AMP,     即刻用HEADPHONE 聽歌了!
6. CLASS A/B AMP 聽歌較舒服,(本人喜歡厚暖慢聲),要兼顧 HEOS 聽歌,可能停留左係CLASS A/B。
7.  可以感受煲機後既改暖,可能第二場既聲音有D 唔同左.
8. 機身暖,

DENON 體驗會 最後一段體驗播臥虎藏龍,配樂,層次感, 包圍感真係好正! 而且 OVERRUN 左45MIN, 真係好正好值得,可在冇比人因為時間而CUT 左呢段,整晚印象最深係呢段。

入門級木耳︿有錯勿怪。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由

查看全部評分

DNA 號碼
ONKYO5010, BDP 9700,1000 ULTAR, R300, Q300C, FA

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

gordon98 發表於 2016-11-7 15:29
我當晚睇第二場,雖然等咗好耐,即係表示第一場overrun咗,不過都係好事,大家玩耐啲,容我俾少少意見,其 ...

gordon98 兄,多謝你支持 76 嘅活動及相關意見!! 其實特別係影音活動正常預一個鐘活動,我地都預多 15 到 30 分鐘做走鬼位,所以第二場係預 20:30 開始。不過,如果正場都預搞兩粒鐘的話,再 overrun 就會太長,因為咁的話兩場完曬會去到十一點多,收埋野就更夜,嘉賓同工作人員係嗰頭樓下唔會食到晚飯,要餓住歸家 (因為部份住得幾遠)。我地好理解 威廉 Sir 嘅活動,大家會好多技術疑難請教,even 唔係佢家手本品牌野   ... 不過當晚又真係 over 得比預期更多,一來第一場加插左家訪嗰位師兄嘅分享,二來中間過場位多人問野,下次會好好睇緊 d 時間,唔好要大家久等,敬希體諒!!!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

malikysl 發表於 2016-11-7 16:21
我係另1個POST 寫左3100 VS 6300 既比較

6300 既 COMMENT 係

3. 包圍感強 (DENON 既毒氣室比 ONKYO 既大,所以包圍感會較強呱?)
    其實 Denon 嘅毒氣室較細,加上間房係隔音方面唔係做在好多野,較貼近家居狀態所遇到嘅問題,
    所以正常佢地只會擺 10 個位搞活動,今次反應太熱烈,我試試要求可否盡加位,威廉 Sir 回應係:
    加多嘅位座嘅位置唔會聽齊咁多聲道之餘,整體較果會超級影響音質,不過我見反應咁踴躍,
    博下比多些師兄感受下天龍嘅另一股魅力,不竟我都用緊佢嘅好好舊型號,知到佢 d 底醞 ...

鑽石玩家

我想問下左後置上面有部機仔,是什麼?
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我都係第一次參加天龍試音,以前天龍比我感覺,快,狠,勁但今代比我感覺除快狠勁之外,仲有一份細利感,聽血色莊園就會知道一開頭講對白(你以為無事)點知一吓低頻就成個醒哂,

忍者龜咁多低頻嘅戲都唔肥同散亂

最後臥虎藏龍最有驚喜,好似大王話齋(一定要入)。
忍者龜咁多低頻

每次威廉sir攪動活都去唔到,估唔到今次有幾會,聽完威廉sir set機真不簡單
(Post76 Android 手機版送出)