設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: whk2076

[演唱會] 胡琳 Bianca Body n' Soul Concert Blu-ray (附實物圖見#11)

星級玩家

其實當你好期待o既一些事情(等了很久靚聲靚畫面的Body and Soul BD),結果與預期有好大落差(沒5.1及左右聲道調轉),當事人便會十分失望,會想盡辦法彌補(希望有人道歉及提出改善方案)。
TerminatorHK 兄之所以窮追猛打,皆出於上述心理,是可以明白及了解的。
如果朱國棟先生能有黎明天皇的危機處理能力,事情必定能迎刃而解!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
percyyip + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Will 發表於 2016-10-13 21:07
即係隻碟唔會重新製作....

其實現在係公關同高層解決問題及後續事宜
應該需要足夠時間再去處理
最緊要有心去製作
迫也没法子

(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

percyyip 發表於 2016-10-13 22:39
如果只係純粹左右聲道倒轉了,只要跟製碟公司更正然後出多個正確master就可再印碟。

當然,如果真係soun ...

這邊的師兄真係理性好多,大家可以有討論。

我左右喇叭線對掉咗來試聽全碟一次,應該只係聲道左右出錯,暫時未聽到有sound mixing嘅問題。其實而家印咗3000隻碟,重印可能會蝕錢,但都無計,只好搵人孭鑊。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Terminatorhk 發表於 2016-10-13 22:46
這邊的師兄真係理性好多,大家可以有討論。

我左右喇叭線對掉咗來試聽全碟一次,應該只係聲道左右出錯, ...

其實3000隻碟真係好多⋯⋯要印過條數好大。
不過如果用返呢個售價應該可以cover到個重印成本,最多係賺少d。
聲明:以上純屬個人不負責任猜想。

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

percyyip 發表於 2016-10-13 22:39
如果只係純粹左右聲道倒轉了,只要跟製碟公司更正然後出多個正確master就可再印碟。

當然,如果真係soun ...

即係由FINISH去返STEP 1再做過, 錢真係要用多好多...

賺唔賺得返我唔知, 但你問我會唔會咁做, 我唔係做呢行, 但齋諗都覺得... 可能性超低.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Hon 發表於 2016-10-13 23:11
即係由FINISH去返STEP 1再做過, 錢真係要用多好多...

賺唔賺得返我唔知, 但你問我會唔會咁做, 我唔係做 ...

若比我主動解決
Book post production 要排期
前後完成需要兩至三星期
如做了 final version 要左 check 右 check, 又要 render 出 file
又 check 多次晝面同音效
然後印碟

市面現有全線下架
等公司大老板拍板同意後着
回收返公司
公司全部人幇手拆碟貼 label
等 reprint 碟返至入盒再包膠
當初排隊簽名送一 CD 個隻
立即加印一批送給作第一版購買者作為謙意同答謝支持
應不會過 2000 人
若保留此錯版碟可為其簽碟留念
要大鑼大鼓叫傳媒見證簽名會
一來主動面對
二來又可見報幫公司形像加分
如不滿意可取回十足購買費用
稍後這批客戶有少許再次購買優惠
事件完, 射了

(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

Netmans 發表於 2016-10-14 00:13
若比我主動解決
Book post production 要排期
前後完成需要兩至三星期

師兄厲害!只可惜佢地無咁嘅膽色。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

胡琳 Body n Soul 藍光碟成 $300
已退

大而無當 BD50 得 PCM2.0
又唔覺mixing 超正

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

bellyjerry 發表於 2016-10-13 16:34
可以呀師兄,我上星期喺hxv買,三日前已經攞番去退錢了.

肯退都算佢啦! 利申我從來冇打算買胡小姐D碟,純粹路過覺得朱生fb首次回應抱驚訝態度所以至八卦一翻

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bellyjerry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

睇咗咁耐,可以總結為三類人。

1)洗咗錢嘅 (= 顧客),唔滿意;
2)排咗隊嘅 (= 樂迷),唔順氣;
3)已經收咗錢嘅 (= 公司),唔出聲扮傻。

還有小弟呢類4)唔識欣賞爵士樂嘅 (= 茂利)。既然不懂音樂,無謂獻醜,唯有在商言商。

一隻碟,自稱靚聲,賣三百。三千隻都只係100萬。得罪講句,行影音展,見人地靚器材播靚音樂,一對喇叭幾隻amp,加一堆電線都已經二三百萬。版內有志醉心爵士樂的師兄,即使家用器材,十萬八萬就肯定走唔甩。

「胡琳」二字,今時今日都唔只一把女聲咁簡單。就正如麥當奴一樣,賣嘅唔單只係包,而且係一種兒童樂園嘅幻想。我想指出,「胡琳」已經變成一個幾乎會自己生錢的品牌。開演唱會,爆硬;出碟,幾貴都斷硬,過一排,炒硬。現階段唱人地嘅歌,要拆版權。第日有人幫佢作歌,自己own埋,賺得更多(起碼公司一定係)。

既然公司要 run 一個品牌(which = 長線),而並非純粹 sell 一個歌手(which = 一次性,試水溫),長線不斷開show不斷錄新碟,市場長年累月嘅 revenue 何只千萬計?係咪要為一百幾十萬得罪整個地區市場嘅 user 咁不智?莫講咩 bxll shxt 回收要一百萬,咩美國lab混音壓碟,如果你真係打算 long term investment,射枝火箭去月球錄都要架啦!

官方企硬唔郁得兩個理由。
一)對品牌沒有信心,放棄長線投資,止蝕離場,索性收佢皮(跟宣佈破產概念相近);
二)對品牌超級、超級、超級有信心,唔好買丫笨!(跟強國霸權很接近)

樂迷是很蝕底的!若胡琳收皮,相信並非一眾樂迷樂於見到(亦不見得有可能)。

若要跟強國惡霸週旋,唯一方法是 dklm 罷買,let the fxxking market speak!

不過,問世間,哪個樂迷又真能狠下心腸?強國總書記說:打鐵還需自身硬。

我重申,小弟不懂音律,但食花生食咗一個星期,發現太多行為唔合理。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
louis001 + 10 + 10 絕對認同
bellyjerry + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.