設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Cheong448

[討論] 是壞消息? CD舖堅守最後一刻

鉑金玩家

Faye 出過一只鄧麗君

憶蓮都剛剛出左隻。。。

唱得好。。。無所謂既,無任歡迎

鉑金玩家

其實。。。鄧麗君好多歌都係口水歌

`何日君再來` 原唱係周璇,跟住係李香蘭,鄧小姐起碼係第三手^^

黑鑽玩家

翻唱大碟其實唱得好,是無所謂,哥哥,faye, cass,alan tam....etc 好多都唱過,但佢地係適可而止,一隻起2隻止,而家果d 係隻隻都係呀大佬,佢地出10 隻有9 隻都係嘅話,咁....心照啦

鉑金玩家

自由市場,冇人買就冇人出啦。

呢十年我都甚少留意香港粵語流行曲矣,曲、詞、唱都唔掂。 聽以前d歌星唱歌係享受,家陣!曲唔好聽,詞係火星文,唱都係唔夠水準。。。淨係果d呼吸聲就夠銀耳啦, 甄妮、梅艷芳、王菲邊會唱一句扯一啖氣㗎, 唔講以前, 聽吓現時其他地方好似台灣、日本歌手, 淨係香港果d先會扯蝦咁唱。。。連呼吸都未識,我點解要俾錢去買、浪費時間去聽呢?  咁亦難怪咁多老一輩二三四五線番出黎唱,聽聞陳展鵬都就黎出碟,哈^^

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

TKMMKT 發表於 2016-8-30 00:21

`何日君再來` 原唱係周璇,跟住係李香蘭,鄧小姐起碼係第三手^^ ...

月亮代表我的心原唱是陳芬蘭

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
dc903 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

TKMMKT 發表於 2016-8-30 01:30
自由市場,冇人買就冇人出啦。

呢十年我都甚少留意香港粵語流行曲矣,曲、詞、唱都唔掂。 聽以前d歌星唱歌 ...

7-80年代是香港粵語流行歌曲的最輝煌時期
尤其是顧家輝,黃霑,黎小田,鄭國江這幾位
作曲,填詞人均是頂尖水準的
90年代已經走下坡,2000年後的粵語流行歌曲
不聽也罷

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 10 + 10 絕對認同
u23dom + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

old8woman 發表於 2016-8-30 03:53
7-80年代是香港粵語流行歌曲的最輝煌時期
尤其是顧家輝,黃霑,黎小田,鄭國江這幾位
作曲,填詞人均是頂尖水 ...

顧家輝,黃霑,黎小田,鄭國江這幾位中尤其喜愛鄭國江老師填的詞; 可以說是如詩如畫

星級玩家

TKMMKT 發表於 2016-8-30 00:21

`何日君再來` 原唱係周璇,跟住係李香蘭,鄧小姐起碼係第三手^^ ...

Diana Krall都不斷有出口水歌,我一樣照買,唱得好就得,但香港十張口水歌CD真係最多一半有誠意

我宜家先用moov聽一次過濾,真係掂先買碟,所以宜家出3-4張先買1碟,近期勁多碟錄音好唔掂(我用LG V10 + mojo +ER4S聽)
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

冇錯,本地歌都係聽咗先決定買唔買,費事中伏!

1萬

白鑽玩家

老而不

時下的歌詞10中8-9講愛情, 同一set 歌詞重loop 又loop去拉足2-3分鐘.
我都反左白眼.
還是好音樂最好.