設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Cheong448

[討論] 是壞消息? CD舖堅守最後一刻

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

黑膠係現階段多人玩過多幾年就唔知

(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

唱片店生存到多久沒人知, 只係知現在實物的市場,
1)是同一隻cd 內容版本不停looping,sacd 粗製濫造,
2)豬狗牛羊馬唱唔唱得嘅都叫自己隻碟做hi fi 碟,
3)最好賣,最高銷量,最大投資嘅碟都係口水歌大碟, 唱番80-90年代的歌
唔計炒唔炒價問題, 上面3 個問題 代表什麼? ...只食老本,不進則退!除非有一天唱片公司摺哂,  所以個人覺得cd 鋪是never die !!!

評分

參與人數 10威望 +100 金錢 +100 收起 理由
貓神 + 10 + 10 絕對認同
bellyjerry + 10 + 10 絕對認同
tlsk + 10 + 10
frankiewoo2001 + 10 + 10 絕對認同
psb + 10 + 10 絕對認同
dc903 + 10 + 10
窮小子 + 10 + 10
kl122002 + 10 + 10
粗人敵卡 + 10 + 10
4u2c + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

diar 發表於 2016-8-29 13:57
黑膠可以回歸係因為佢係analog野

而報導講緊本身屬於digital既CD 正被更高規格既digital format取代緊

SACD, blu-ray audio 我唔會寄望太多, 話係HD 但器材有限.
以前都有DVD audio 但死左. blu-ray audio 太貴而且重復, 好似沒有入手的必要.

痛失敗走的不過是以前靠食炒價的炒佬, 我唔覺有乜可惜.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
dc903 + 10 + 10 正正心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

kl122002 發表於 2016-8-29 19:45
SACD, blu-ray audio 我唔會寄望太多, 話係HD 但器材有限.
以前都有DVD audio 但死左. blu-ray audio 太 ...

炒仔係唔抵可憐
不過變得好似以前既士多咁慢慢絕迹都幾心酸

黑鑽玩家

時代巨輪下總有d嘢要過去

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
dc903 + 10 + 10 希望係d好野留低

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

我相信黑膠唱片不會消失,因為只講靚聲,它仍然是追求最靚聲hi fi迷首選

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tlsk + 10 + 10 用家心得
dc903 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

diar 發表於 2016-8-29 19:48
炒仔係唔抵可憐
不過變得好似以前既士多咁慢慢絕迹都幾心酸

無乜心酸定唔心酸
好似米鋪甘樣, 你仲會唔會去米鋪買米?
又會不會找書信佬寫信, 填表登記雜單?
又會不會找木匠修理木傢俬?
又會不會找鋦碗匠 / 補碗佬修理只爛碗...? (<---知呢行的人, 應有甘上下年紀)

仲有好多好多心酸事, 只怪時代不停向前進.

評分

參與人數 5威望 +60 金錢 +60 收起 理由
henry2000 + 10 + 10 絕對認同
tlsk + 10 + 10
dc903 + 10 + 10 ernie兄總有新看法
窮小子 + 10 + 10 絕對認同
ernietse + 20 + 20 時代轉變, 家下興援交唔興上舞廳或者強姦.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2016-8-29 14:16
黑膠係現階段多人玩過多幾年就唔知

仲有人意圖吹起open reel

我唔知家下D人係諗了...
雖我覺open reel 好過黑膠, 但兩者還是CD 好.

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ernietse + 20 + 20 時代變遷,光陰似箭,歲月不留情,適者生存, .
dc903 + 10 + 10 這個懂啦,類似8米厘以前就有過.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ernietse 果例子好似重口味左少少...?

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
Msuper + 10 + 10 樓下大師兄的描述有時真係幾重口味架.
ernietse + 20 + 20 世界始終變,新取代舊,新唔一定好但無奈要接.
dc903 + 10 + 10 真估佢唔倒。

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

近幾年社會變得好快, 快到令人不安, 不分生計或娛樂幾時到自己跟唔上.

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ernietse + 20 + 20 羅紀金曲: 變幻才是永恆!
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

https://www.instagram.com/chsw2019/